ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΑ΄
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005

Aριθ. 681/21-2-2005



 


Ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα;

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σταθερή θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η ενεργός και συνεχής συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση. Έτσι γινόταν, έτσι γίνεται και έτσι θα γίνεται. Και μάλιστα μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη πιο εκτεταμένη αυτή η συνεργασία.
Η θέση μας λοιπόν, όπως είχε εκφραστεί αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα και από την Αθήνα και από την Λευκωσία, ήταν ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η οικονομική συνεργασία και η ανάπτυξη ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού. Και μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία είχε προτείνει, με δική της πρωτοβουλία μετά τα δημοψηφίσματα, να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα 260 εκατομμύρια ευρώ στους Τουρκοκυπρίους, παρά το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα επρόκειτο να δοθούν μόνον εάν υπήρχε λύση.
Αντιμετωπίζουμε λοιπόν -και αυτή είναι η πολιτική μας- με θετικό πνεύμα εκείνες τις πρωτοβουλίες που πληρούν δύο προϋποθέσεις.
Πρώτον, οποιαδήποτε πρωτοβουλία πρέπει να είναι σύννομη, να εντάσσεται δηλαδή στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος όπως είναι γνωστό αναγνωρίζει την Κυπριακή Κυβέρνηση ως τη νόμιμη κυβέρνηση του νησιού.
Δεύτερον, οποιεσδήποτε τέτοιες πρωτοβουλίες ή ενέργειες πρέπει να ενθαρρύνουν και όχι να αποθαρρύνουν τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας μόνιμης, βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης στην Κύπρο.
Ενέργειες λοιπόν οι οποίες δεν συνάδουν με αυτές τις αρχές, όπως η πρόσφατη επίσκεψη στα Κατεχόμενα, δεν προωθούν το στόχο της επανένωσης του νησιού, για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί. Πάντως πρέπει να σας πω ότι σε αυτήν την επιχειρηματική αποστολή στα Κατεχόμενα δεν περιλαμβάνονταν Αμερικανοί πολίτες αλλά μόνο Τούρκοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση -να το διευκρινίσω- δεν πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν στις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, το οποίο βεβαίως αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα και για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την Ελληνική Κυβέρνηση.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, λοιπόν, όχι μόνο δεν σιώπησε, αλλά και έλαβε σαφή θέση με τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου και βεβαίως με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών.
Τέλος, σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με την Κυπριακή Κυβέρνηση, προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα που τυχόν θα αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και θα προσπαθούν να παρακάμψουν τις νόμιμες διαδικασίες και τα νόμιμα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Σας είπα προηγουμένως -και η θέση μας είναι απόλυτα σαφής- πως θεωρούμε ότι ενέργειες σαν κι αυτή δεν συνεισφέρουν στο στόχο όλων μας που είναι η εξεύρεση λύσης στο νησί, λύσης βιώσιμης και δίκαιης.

Σας είπα λοιπόν τη θέση μας. Βεβαίως υπήρχε σ’ αυτήν την αποστολή ο Αμερικανός Εμπορικός Ακόλουθος στην ‘Αγκυρα. Δεν το αποκρύπτει κανείς αυτό, είναι δεδομένο. Όμως, αυτό που σας είπα είναι ότι η αποστολή αποτελείτο τελικά από Τούρκους επιχειρηματίες τους οποίους συνόδευε στη περιοχή.

Και αυτοί μάλιστα οι Τούρκοι επιχειρηματίες έγιναν αντικείμενο ειρωνικών σχολίων από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους…

…οι οποίοι έλεγαν ότι πρώτη φορά βλέπουμε αμερικανούς με τουρκικά επίθετα!
Θέλω εδώ να τονίσω κάτι, το οποίο πρέπει για όλους μας να είναι το σημαντικό και στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε:
Η Κύπρος βρίσκεται από την 1η Μαΐου να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν έγινε τυχαία και δεν είναι κάτι χωρίς συνέπειες.

Η Κύπρος, η οποία ήταν σε πολύ δύσκολη θέση στο παρελθόν, βρίσκεται τώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει γίνει κριτής της Τουρκίας. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να υποβαθμίζουμε. Αυτό, λοιπόν, είναι το σημαντικό το οποίο και πρέπει να συγκρατούμε.
Με ψυχραιμία, λοιπόν, και σύνεση κινείται η ελληνική Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, να αξιοποιήσουμε, δηλαδή, αυτή την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Αυτά τα μέτρα λαμβάνουμε σε συνεργασία μαζί τους έτσι ώστε, όπως σας είπα, φαινόμενα σαν και αυτό και εκείνα που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον -απόπειρες δηλαδή για αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων- να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Αυτό είναι, λοιπόν, εκείνο το οποίο έγινε και αυτό θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό. Επιμένουμε ότι αυτό γίνεται χάρη στη σύνεση και την ψυχραιμία που επιδεικνύεται και όχι με μεγαλόστομες διαμαρτυρίες, διότι έχει αποδείξει η πρόσφατη ακριβώς ιστορία ότι στο Κυπριακό σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα απ’ αυτά που αντιμετώπιζε στο παρελθόν.