Αθήνα, 9 Μαϊου 2008

Μιλώντας στη Βουλή, στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα της Ευρώπης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, επισήμανε ότι:

20060203.jpgΗ σημερινή ημέρα μας γεμίζει περηφάνια για όλα όσα οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Μας γεμίζει περηφάνεια για τη δική μας, την ελληνική συνεισφορά στην οικοδόμηση αυτής της Ευρώπης, τη συνεισφορά όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Μας ωθεί παράλληλα και σε σκέψεις και προβληματισμούς για όλα όσα μένουν να γίνουν. Και είναι αλήθεια πως μένουν να γίνουν πολλά και μεγάλα. Αυτό σημαίνει πρωτοβουλίες, προσπάθειες, διαπραγματεύσεις. Σε αυτή την πορεία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά. Στηρίζει τις προσπάθειες εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης. Στηρίζει τις δράσεις που ενισχύουν τη διαμόρφωση όρων ισότητας, δικαιοσύνης, κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης αλλά και οικονομικής προόδου για όλα τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
 
Όραμά μας είναι μία Ευρώπη ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον, που σέβεται την ταυτότητα, τη γλώσσα, την παράδοση κάθε εθνικής οντότητας. Μια Ευρώπη που ενώνεται μέσα από την διαφορετικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 9η Μαϊου κάθε χρόνο είναι μια ευκαιρία και μια αφορμή προβληματισμού αλλά και αναστοχασμού για την Ευρώπη. Προβληματισμού για το τι είναι η Ευρώπη σήμερα και αναστοχασμού για το τι θέλουμε για την Ευρώπη του αύριο. Η εφετινή Ημέρα της Ευρώπης μας βρίσκει σε μια συγκυρία που μας προκαλεί να προβληματιστούμε και να αναστοχαστούμε περισσότερο από ποτέ.

Πριν έλθω στο Κοινοβούλιο ήμουν στο Ζάππειο Μέγαρο όπου το Υπουργείο Εξωτερικών με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, του ΕΚΕΜ και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Αθήνα διοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά προσομοίωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την συμμετοχή μαθητριών και μαθητών από 31 σχολεία από όλη τη χώρα.

Είχα την εξαιρετική χαρά να συζητήσω μαζί τους τις αγωνίες και τα οράματά τους για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Είδα τον ενθουσιασμό τους, την τολμηρή σκέψη τους, την κριτική τους στάση και την καθαρότητα των προθέσεών τους.

Για μας – αλλά πιστεύω και για την πλειοψηφία πλέον σήμερα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας – το μέλλον της νέας γενιάς είναι συνδεδεμένο με μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο δυναμική, πιο αποτελεσματική. Με μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη.

Με την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας – η διαδικασία της κύρωσης η οποία ξεκίνησε στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο Κοινοβούλιο – πιστεύουμε ότι η Ευρώπη ξαναμπαίνει σε κίνηση μετά από δύο και πλέον χρόνια εσωστρέφειας. Και είναι μία νέα Ευρώπη πολύ μεγαλύτερη, με πρωτοφανείς απαιτήσεις συντονισμού, συνεργασίας και λειτουργικότητας.

Μια Ευρώπη, που δεν είναι πια θωρακισμένη από τις επιτυχίες και τα οράματα των μεταπολεμικών δεκαετιών αλλά πιο ανοικτή στην κριτική και στην αμφισβήτηση όταν μάλιστα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας επιχειρούμε να προσδιορίσουμε με θετικό τρόπο τη μελλοντική πορεία της Ένωσης. Πρόκειται δηλαδή για ένα εγχείρημα σπουδαίας και ουσιαστικής σημασίας, καθώς δρομολογεί την παραπέρα πολιτική της ολοκλήρωση, ενσωματώνοντας και κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα, τα θεμελιώδη ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Μία Συνθήκη που αναδεικνύει τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομείται η Ένωση, οριοθετώντας παράλληλα τις εξουσίες, τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητές της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ζούμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη διεύρυνση στη μέχρι σήμερα ιστορία της.  Σήμερα, 27 κράτη – μέλη συμμετέχουν έτσι σε ένα μοναδικό πείραμα που δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτό είναι μια κατάκτηση που οφείλουμε να περιφρουρήσουμε και να ενισχύσουμε.

Η Ελλάδα είναι σταθερός υποστηρικτής και πρωταγωνιστής της παραπέρα διεύρυνσης της Ένωσης, ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που την πόρτα της Ευρώπης κτυπάνε χώρες της περιοχής μας. Όποια χώρα έμπρακτα ενστερνίζεται τις αρχές και αξίες που σημάδεψαν την κοινή πορεία των 50 ετών – δημοκρατία, ειρηνική επίλυση διαφορών, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, καλή γειτονία – έχει θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι θέση αρχής και δεν χωρεί κανένας συμβιβασμός, καμία έκπτωση.

Η σημερινή ημέρα μας γεμίζει περηφάνια για όλα όσα οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Μας γεμίζει περηφάνεια για τη δική μας, την ελληνική συνεισφορά στην οικοδόμηση αυτής της Ευρώπης, τη συνεισφορά όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Μας ωθεί παράλληλα και σε σκέψεις και προβληματισμούς για όλα όσα μένουν να γίνουν. Και είναι αλήθεια πως μένουν να γίνουν πολλά και μεγάλα. Αυτό σημαίνει πρωτοβουλίες, προσπάθειες, διαπραγματεύσεις.

Σε αυτή την πορεία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά. Στηρίζει τις προσπάθειες εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης.

Στηρίζει τις δράσεις που ενισχύουν τη διαμόρφωση όρων ισότητας, δικαιοσύνης, κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης αλλά και οικονομικής προόδου για όλα τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Όραμά μας είναι μία Ευρώπη ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον, που σέβεται την ταυτότητα, τη γλώσσα, την παράδοση κάθε εθνικής οντότητας. Μια Ευρώπη που ενώνεται μέσα από την διαφορετικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια αναφορά στον θεμελιωτή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, το όραμα του για μια ενωμένη Ευρώπη με μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, ισχυρή, με κατοχυρωμένη τη διεθνή της θέση και την περιφερειακή της επιρροή συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας κινητοποιεί.

Σας ευχαριστώ