Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη με Ουκρανό ομόλογό του κ. Veselovskyi (2006-07-08)

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2006

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του κ.
Andriy Veselovskyi, στο περιθώριο του Ετήσιου συνεδρίου του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Εύξεινου Πόντου, που πραγματοποιείται στη Ρόδο στις 7 και 8 Ιουλίου 2006.

Οι δύο Υφυπουργοί συζήτησαν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων (βίζα). Ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για την επίτευξη της συμφωνίας και αναφέρθηκε στη σταθερή υποστήριξη και στον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στους κόλπους της ΕΕ, με στόχο την ταχύτερη ευόδωση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του για τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα στην έκδοση θεωρήσεων από το ελληνικό προξενείο στο Κίεβο. Αύξηση πάνω από 100% για τους πρώτους πέντε μήνες του 2006 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο Υφυπουργών βρέθηκαν και οι σχέσεις της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας Ουκρανίας.

Ο κ. Βαληνάκης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας για την εμβάθυνση της συνεργασίας της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο κ. Veselovskyi εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη της Ελλάδας και αναγνώρισε τον ηγετικό και ουσιαστικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο της εγκαθίδρυσης ισχυρών δεσμών των χωρών της περιφέρειας αυτής με την Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Βαληνάκης και Veselovskyi επιβεβαίωσαν το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ουκρανίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας και συμφώνησαν σε περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.