Αποτελέσματα συμμετοχής ΥΦΥΠΕΞ, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Στοκχόλμη (2009-09-06)

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2009

Τη σημασία ταχείας υπογραφής και εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Πακιστάν τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε (GYMNICH), η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, αναπτύσσοντας στους Ευρωπαίους εταίρους τις αυξημένες πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες στον τομέα της λαθρομετανάστευσης. Η Συμφωνία αυτή αναμένεται να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα προς τη διευθέτηση αυτού του σύνθετου προβλήματος.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου πραγματοποιήθηκε ευρεία και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Την πρώτη μέρα των εργασιών συζητήθηκαν από τους 27 οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και επισημάνθηκε η ανάγκη για την άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και για την περαιτέρω δραστηριοποίηση της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, ενώ τονίσθηκε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την κατάσταση στο Ιράν, στον απόηχο της μετεκλογικής κρίσης του Ιουνίου, ενώ έγινε και αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, μετά τις προεδρικές και τοπικές εκλογές, καθώς και της ρευστής κατάστασης στο Πακιστάν.

Σε ειδικό γεύμα που παρατέθηκε στο τέλος της συνόδου, συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των προς ένταξη υποψηφίων χωρών της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ και της Κροατίας.