«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και όταν ο λογαριασμός παραφουσκώνει από τις παραβιάσεις, τις υπερπτήσεις και τις παρενοχλήσεις είναι φυσικό ότι όλα αυτά δεν μπορεί να μένουν χωρίς συνέπεια» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, αναφερόμενος στην προκλητική στάση της Τουρκίας, μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη νέα Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκά και  Ευρω- ασιατικά θέματα, κα Tina Kaidanow.

Στη συνάντηση, την οποία ο κ. Βαληνάκης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και όπως είπε, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κα Kaidanow για τις θέσεις της χώρας μας σε μία σειρά από θέματα που αφορούν στην περιοχή μας.

Ειδικότερα για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκάνιων και της Τουρκίας, πάντα με την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές προχωρούν στον σεβασμό των συγκεκριμένων κριτηρίων και προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι μόνο η πλήρης συμμόρφωση θα οδηγήσει στην πλήρη ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ. Είναι προφανές ότι στην περιοχή μας πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο με βάση αυτές τις αρχές μπορούμε να πορευτούμε».

Ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και βεβαίως τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών». Μάλιστα, ο κ. Βαληνάκης δεν παρέλειψε να σημειώσει με έμφαση ότι η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην ΕΕ απέναντι στην Κύπρο, τις οποίες και πρέπει να εκπληρώσει.

Τέλος, τις συνομιλίες απασχόλησαν θέματα διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, την οποία ο Υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές, κάνοντας ειδική αναφορά στον ρόλο της ομογένειας που λειτουργεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ως σταθερή γέφυρα συνεργασίας και κατανόησης  ανάμεσα στους δύο λαούς.