Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη και Αυστριακού ομολόγου του κ. Χ. Βίνκλερ (SEECP)-Θεσσαλονίκη, 3-4/5/2006 (2006-05-04)

Αθήνα , 4 Μαΐου 2 00 6

Με τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε η ελληνική προεδρία.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, στο πλαίσιο της τακτικής τους επικοινωνίας, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του, κ. Χανς Βίνκλερ, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο ως εκπρόσωπος της αυστριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο Υφυπουργοί συζήτησαν για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ειδικότερα δε για το Σχέδιο «Δ» (Plan “D”), μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Διάλογο, τη Δημοκρατία και τη Δημόσια Διαβούλευση σχετικά με το Μέλλον της Ευρώπης, ένα ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αυστριακής Προεδρίας.

Οι κ.κ. Βαληνάκης και Βίνκλερ υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας και τόνισαν την ανάγκη να επανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στο ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία. Σε αυτό το πνεύμα, αντήλλαξαν απόψεις και προτάσεις για την προετοιμασία τόσο της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών στην Αυστρία στις 27 και 28 Μαΐου για το μέλλον της Ευρώπης και τη διεύρυνση, όσο και της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Οι Υφυπουργοί Εξωτερικών μίλησαν και για τη διαδικασία της διεύρυνσης, ειδικότερα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία. Ο κ. Βαληνάκης επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση της χώρας μας για στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της γειτονιάς μας, εφόσον βέβαια οι υποψήφιες και ενδιαφερόμενες χώρες εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια και προαπαιτούμενα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

«Οι δύο διαδικασίες, αυτή της εμβάθυνσης και εκείνη της διεύρυνσης, επιζητούμε να προχωρήσουν μαζί, τροφοδοτώντας η μία την άλλη σε μια διαρκή διαλεκτική σχέση», επισήμανε ο κ. Βαληνάκης.