Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TV5 (2004-06-25)
Ο ‘Eλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι με αφορμή το σημερινό πέρασμα της ολυμπιακής φλόγας απο την γαλλική πρωτεύουσα παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Simonin στην εκπομπή ” L’Invite “.
Δημοσιογράφος : Είστε αισιόδοξος για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ;
Υφυπουργός : Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ασφαλείς και πετυχημένοι τον επόμενο Αύγουστο. Έχουμε κάνει τα πάντα για την επιτυχία αυτών των Αγώνων και έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα, 1,2 δις ευρω μόνο για τα θέματα της ασφάλειας, έξι φορές περισσότερο απο το Σίδνει και τρεις φορές περισσότερο απο τους Αγώνες της Ατλάντας. Συνεπώς έχουμε κάνει ότι είναι ανθρώπινα δυνατό ώστε οι Αγώνες να είναι ασφαλείς και πετυχημένοι.
Δημοσιογράφος : Σχετικά με την Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στην Ιρλανδία ο George Bush δήλωσε χθες ότι ο κόσμος είναι πιο ασφαλής μετά την επέμβαση στο Ιράκ. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή ;
Υφυπουργός : Απέχουμε ακόμη πολύ απο τον στόχο αυτό. Είναι ένας στόχος για τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Υπάρχει η ελπίδα ότι με την μεταβίβαση της κυριαρχίας στους ιρακινούς στα τέλη του μήνα και με τις εκλογές που προβλέπονται για τον επόμενο χρόνο, ένα σημαντικό βήμα θα έχει πραγματοποιηθεί προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο. Υπάρχει μια αστάθεια στην διεθνή κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Αλλά βέβαια η κατάσταση γίνεται πολύ περίπλοκη.
Δημοσιογράφος : Η χώρα σας αρνήθηκε μια ακόμη φορά την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ. Στο σημείο αυτό βρίσκεται πολύ κοντά με την γαλλική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψετε μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ ;
Υφυπουργός : Λέω ότι πρέπει απο πολιτικής άποψης να κάνουμε περισσότερα πράγματα και ειδικότερα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας. Αλλά απο στρατιωτικής πλευράς δεν είμαστε υπέρ της αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ. Αποκλείεται κάτι τέτοιο απο την ελληνική κυβέρνηση. Βρισκόμαστε κοντά με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών που αντιτίθενται με την λύση της αποστολής στρατευμάτων.
Δημοσιόγραφος : Ας μιλήσουμε για τις ευρωπαϊκές εκλογές που είχαν ως αποτέλεσμα ότι το κόμμα σας που έχει την εξουσία διατήρησε την δύναμή του σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Συνεπώς με βάση την νίκη αυτή η Ελλάδα ποιά θέση θα έχει στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα προσπαθήσετε να επιταχύνετε την ευρωπαϊκή οικοδόμηση μέσω της ανάδειξης του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ;
Υφυπουργός : Στην Ελλάδα είχαμε μια ιστορική πολιτική επιτυχία. Το κόμμα της πλειοψηφίας, η Νέα Δημοκρατία, είχε μια μεγάλη επιτυχία στις ευρωπαϊκές εκλογές. Διπλασιάσαμε την διαφορά μας απο τους σοσιαλιστές, που φθάνει σήμερα στις εννέα μονάδες. Βλέπουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μια δυνατότητα για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε τις απόψεις μας και βέβαια και για να συμμετάσχουμε σε γενικότερο επίπεδο στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει η δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάποιο συμβιβασμό σχετικά με την ανάδειξη του νέου προέδρου της Επιτροπής.
Δημοσιογράφος : Έχετε κάποιο όνομα να προτείνετε ;
Υφυπουργός : Δεν έχουμε κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο. Αλλά βέβαια συμμετείχαμε στις αποφάσεις που έλαβαν χώρα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Συνεπώς είναι ένα θέμα αρχής μια και οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων Ευρωεκλογών πριν απο μερικές ημέρες. Διαπιστώσαμε ότι υπήρξε σημαντικό ποσοστό αποχής, πολλοί ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν την σημασία της διαδικασίας αυτής, δεν καταλαβαίνουν την σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεπώς πρέπει να τους δείξουμε με συγκεκριμένες ενέργειες ότι οι ψήφοι τους, η επιλογή τους είναι σεβαστή. Είναι αυτό που προσπάθησε να κάνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προτείνοντας έναν υποψήφιο. Δεν πρέπει να είμαστε πάντα σύμφωνοι, δεν μπορούμε να είμαστε πάντα σύμφωνοι με μια συγκεκριμένη επιλογή. Ήταν όμως ένα θέμα αρχής για εμάς η υπόδειξη ενός συγκεκριμένου υποψηφίου.
Δημοσιογράφος : Δεν θα ήταν προτιμότερο να καταφύγετε σε δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μια και είναι προφανές ότι θα υιοθετηθεί μέσω της κοινοβουλευτικής οδού στην Ελλάδα, ενώ χώρες όπως η Γαλλία αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να διενεργήσουν δημοψήφισμα ;
Υφυπουργός : Θέλαμε το Σύνταγμα να είναι έναι έτοιμο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές έτσι ώστε οι εκλογείς να μπορούν να αποφανθούν. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο της Συνθήκης ήταν ήδη γνωστό και επομένως οι εκλογείς το είχαν λάβει υπόψη τους. Θα υπάρχει βέβαια πάντα η δυνατότητα να τους εξηγήσουμε το περιεχόμενο της Συνθήκης και την ευρωπαϊκή διαδικασία γενικότερα και θα το πράξουμε απο την πλευρά μας. Ωστόσο δεν επιλέγουμε την οδό του δημοψηφίσματος.
Δημοσιογράφος : Φοβάστε ότι αν γίνει δημοψήφισμα η ελληνική κοινή γνώμη θα το απορρίψει ;
Υφυπουργός : Είναι πάντοτε πιο περίπλοκη η διαδικασία του δημοψηφίσματος. Το είδαμε στην περίπτωση της Δανίας και της Ιρλανδίας. Είναι κάτι που δυσκολεύει την ευρωπαϊκή διαδικασία και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Μπορώ να σας πω ότι φοβάμαι ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν κράτη που θα απαντήσουν αρνητικά στο δημοψήφισμα με τρόπο που θα δυσκολέψει την υιοθέτηση της συνθήκης αυτής.
Δημοσιογράφος : Πιστεύετε ότι η διευρυμένη Ευρώπη μπορεί να αποδεχθεί μια κοινή διαδικασία επιλογής στο θέμα αυτό με κίνδυνο απόρριψης απο ορισμένα κράτη, γεγονός που θα δημιουργήσει μέγιστη κρίση στους κόλπους της ΕΕ ;
Υφυπουργός : Ήταν και θα είναι η επιλογή μας. Εμείς δεν μπορούμε να υποδείξουμε σητν Γαλλία αυτό το οποίο εμείς επιθυμούμε. Εναπόκειται στους γάλλους να αποφασίσουν. Εκείνο που λέμε είναι ότι αυτή η ευρωπαϊκή διαδικασία θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι αν ο καθένας χρησιμοποιούσε την διαδικασία επικύρωσης ως ένα είδος παζαρέματος για να ζητήσει ευνοϊκές μεταρρυθμίσεις προς όφελός του, έχοντας ήδη χάσει την ευκαιρία να το ζητήσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την Συνταγματική Συνθήκη, αυτό θα περιέπλεκε τα πράγματα για το μέλλον της Ευρώπης και θα οδηγούσε σε μια κρίση.
Δημοσιογράφος : Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέπληξε την Ελλάδα αναφορικά με τα ελλείμματα και ανέφερε και ότι και άλλες χώρες, κυρίως τα νέα κράτη μέλη, πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη δημοσιονομική αυστηρότητα. Υποσχεθήκατε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ;
Υφυπουργός : Είναι μια ευαίσθητη και περίπλοκη υπόθεση. Υπάρχει μια διαφορά απόψεων σε ότι αφορά το θέμα αυτό ανάμεσα στην σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση.
Δημοσιογράφος : Θα μειώσετε κάτω απο το 3 % το έλλειμμα που βρίσκεται σήμερα στο 3,2% ;
Υφυπουργός : Απο την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο. Είναι ένας στόχος προς τον οποίο θα πρέπει να εργασθούμε. Θέλουμε να διατηρήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.
Δημοσιογράφος : Μιλάνε πολύ σήμερα για τον γαλλο-γερμανικό άξονα για μια Ευρώπη που στα πλαίσια της διεύρυνσης συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο γύρω απο τα ιδρυτικά κράτη μέλη. Δεν φοβάστε ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει μέρος αυτού του Διευθυντηρίου ;
Υφυπουργός : Συχνά είναι αναγκαίο για την Ευρώπη να υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας, μια ομάδα κρατών που να θέλουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα απο τις άλλες. Αυτό προβλέπεται και απο την Συνταγματική Συνθήκη. Θα έλεγα ότι κριτήριο δεν πρέπει να είναι το μέγεθος του κράτους, αλλά η δέσμευση της χώρας στις ευρωπαϊκές ιδέες. Και εμείς είμαστε απο τις χώρες που είναι δεσμευμένες στην ιδέα αυτή και επιθυμούμε περισσότερη ευρωπαϊκή άμυνα, περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, περισσότερες αποφάσεις με ενισχυμένη πλειοψηφία. Επομένως είμαστε απο τις χώρες που θα ήθελαν να είναι σε έναν ισχυρό πυρήνα, αν υπάρξει τέτοιος, που θα οδηγούσε πιο γρήγορα την Ευρώπη προς τα ιδεώδη αυτής της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.
Τελειώνοντας ο Υφυπουργός αναφορικά με τον σημερινό αγώνα Γαλλίας-Ελλάδας ευχήθηκε να κερδίσει ο καλύτερος. “Έχουμε -σημείωσε – μια καλή ομάδα, έχει κάνει μια καλή προετοιμασία. Όλος ο ελληνικός λαός μας στηρίζει…Δεν θα έλεγα ότι είμαστε οι καλύτεροι. Οι γάλλοι είναι το φαβορί, τόσο απο την ιστορία όσο και απο τους τίτλους της. Αλλά θα σας έλεγα ότι η Ελλάδα σήμερα το βράδι δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση”.