Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013. (2005-09-07)

Μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Βαληνάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα συνάντηση εργασίας με τους ομολόγους του, Υφυπουργούς Ευρωπαϊκών Yποθέσεων της Ισπανίας κ. Alberto Navarro και της Πορτογαλίας κ. Fernando Neves.
Βασικό αντικείμενο των τριμερών συνομιλιών αποτέλεσε η επανεκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013 μετά από την αποτυχία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής να καταλήξει σε απόφαση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι τρεις Υφυπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εκτιμήσεις σχετικά με τις προθέσεις της Βρετανικής Προεδρίας στο θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών. Παράλληλα, εξέτασαν τα επόμενα βήματα δραστηριοποίησης στο πλαίσιο της ομάδας των “17” κρατών-μελών, “φίλων της συνοχής”, και συζήτησαν για τις επόμενες συναντήσεις της στο προσεχές χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση της ομάδας αυτής που ως σκοπό έχει τη στήριξη των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Μετά το πέρας των συνομιλιών ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι: “Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία μοιράζονται κοινές απόψεις και κοινούς προβληματισμούς πάνω στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού. Οι δυσκολίες είναι υπαρκτές. Είναι γνωστό ότι τον Ιούνιο δεν κατέστη δυνατό η Συνάντηση Κορυφής να δώσει ένα αποτέλεσμα. Γι’ αυτό εργαζόμαστε έτσι ώστε με νέες πρωτοβουλίες να δώσουμε ώθηση στις προτάσεις μας και να φτάσουμε στους στόχους μας. Αυτό που θέλουμε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις προσπάθειες των λιγότερο πλούσιων χωρών για να πετύχουν τη σύγκλιση. Η συνοχή είναι ο κεφαλαιώδης στόχος μας και θέλουμε να πετύχουμε μία συμφωνία το συντομότερο δυνατόν εντός της Βρετανικής Προεδρίας. Θέλουμε το βάρος της διεύρυνσης να επιμεριστεί δίκαια μεταξύ των κρατών-μελών.”
Ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης που ακολουθεί, και λόγω της αμετακίνητης θέσης ορισμένων εκ των πλουσιοτέρων χωρών, οι τρεις Υφυπουργοί συμφώνησαν για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών τους από κοινού με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμερίζονται τις απόψεις τους.