Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκη, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Καρανασοπούλου. (2005-10-22)
Η στρατηγική της Λισαβώνας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ασφάλεια των πολιτών, ο ρόλος της Ευρώπης στην ευρύτερη γειτονιά της, καθώς και ο κοινοτικός προϋπολογισμός και η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα αποτελούν μεταξύ άλλων τα βασικά θέματα της ατζέντας της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Λονδίνο την προσεχή Πέμπτη, δήλωσε ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι: “Έχουμε χρέος να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα της καθοδήγησης της Ευρώπης, στο να γίνει πιο παραγωγική, να έλθει πιο κοντά στον πολίτη, πιο δημοκρατική, αλλά ταυτόχρονα και πιο ενωμένη πολιτικά. Μία Ευρώπη αλληλεγγύης στην οποία όλοι στοχεύουμε.”
Ο Υφυπουργός, μετά και τη σχετική συνάντηση που είχε χθες με την αρμόδια Επίτροπο, κα Χούμπνερ, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της Βρετανικής Προεδρίας. “Υπάρχει ένας επείγων χαρακτήρας που συμμερίζονται πιστεύω όλοι οι Ευρωπαίοι”. Και εξήγησε: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε την κρίση των δύο δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία σχετικά με το Ευρωσύνταγμα, πέρασε τον Ιούνιο την κρίση της μη απόφασης στο θέμα του προϋπολογισμού. Όλοι, λοιπόν, πιστεύω ότι θα ήθελαν μία λύση του ζητήματος αυτού μέχρι το τέλος αυτής της Προεδρίας. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι όλοι θέλουν τη λύση κατά τον ίδιο τρόπο… Υπάρχει μία μεγάλη δυσκολία, διότι οι πλούσιες χώρες, αυτό που λέγαμε παλιότερα ομάδα των ‘έξι’, αν και σήμερα συρρικνωμένη, επιμένει ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός δεν πρέπει να υπερβεί το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ. Από την άλλη υπάρχει η ομάδα των 17 χωρών, στη δημιουργία της οποίας η Ελλάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και η οποία υποστηρίζει την ενίσχυση της πολιτικής της συνοχής, της πολιτικής δηλαδή που βοηθά τα λιγότερο ανεπτυγμένα Κράτη Μέλη της ΕΕ να φτάσουν το επίπεδο των προχωρημένων κρατών. Αυτή, λοιπόν, είναι μια ομάδα που στηρίζει την πολιτική της αλληλεγγύης, μια αλληλεγγύη που φαίνεται ότι ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες δεν λαμβάνουν ιδιαίτερα ως προτεραιότητα”.
Αναφερόμενος στη νέα πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, για τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκοσμιοποίηση, ο ΥΦΥΠΕΞ επισήμανε ότι: “Η Ελλάδα ως σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρικτής των προτάσεών της στο ζήτημα των δημοσιονομικών προοπτικών, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις της. Πρόκειται για τη δημιουργία μηχανισμού πρόληψης κρίσεων για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης με τη χρηματοδότηση πολιτικών στην εκπαίδευση, επιμόρφωση και επανένταξη των εργαζομένων. Θα συμβάλουμε κι εμείς με προτάσεις και σχόλια στην επερχόμενη συνάντηση κορυφής, καθώς και στις σχετικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν.”
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συζήτησης στη Συνάντηση Κορυφής σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι αν και η διεύρυνση δεν αποτελεί ζήτημα της ατζέντας της συνάντησης, στις διμερείς συναντήσεις και συνομιλίες στο περιθώριό της, πολλά λέγονται και πολλά θα συζητηθούν, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι: “Είναι εμφανές ότι η Τουρκία χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας, χρειάζεται να αντιληφθεί ότι ο καινούργιος δρόμος που άνοιξε γι’ αυτήν είναι ένας Μαραθώνιος μέσα από τον οποίον θα πρέπει να αλλάξει και στον οποίο θα κρίνεται σε κάθε βήμα. Ένας Μαραθώνιος που μόνο εάν η Τουρκία συμμορφωθεί με όλους τους όρους και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί, θα μπορεί να οδηγήσει σε αίσιο γι’ αυτήν αποτέλεσμα. Συνεπώς είναι θέμα χρόνου η Τουρκία να αντιληφθεί τι ακριβώς ζητείται από την ίδια. Αυτά που της ζητούνται είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο δεσμευτικά, πολύ πιο σαφή, από εκείνα που ζητήθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα από οποιαδήποτε υποψήφια χώρα.”