Συνάντηση εργασίας του ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη με τον ΥΦΥΠΕΞ της Τσεχίας, κ. T. Pojar (2006-01-23)

Αθήνα , 23 Ιανουαρίου 2006

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, κ. Tomas Pojar, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο Υφυπουργοί, μέσα από μια σύντομη ανασκόπηση όλου του φάσματος των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Τσεχίας επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της άριστης συνεργασίας των δύο κρατών, ώθηση στην οποία έδωσε η επιτυχής επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, στην Πράγα τον περασμένο Αύγουστο.

Οι κ.κ. Βαληνάκης και Pojar αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα καίρια θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και η συζήτηση που γίνεται στους κόλπους της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας πως η περίοδος περισυλλογής πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να δώσει τη θέση της σε μία ενεργό και ουσιαστική εξέταση και συζήτηση του θέματος τόσο στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου με τους Ευρωπαίους πολίτες. Επίσης, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της χώρας μας να συμβάλει, ώστε οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ζήτημα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, να μπορέσουν και εκείνες να λάβουν σύντομα τις αποφάσεις τους.

Οι δύο Υφυπουργοί συζήτησαν ακόμα τις εξελίξεις, σε ό, τι αφορά στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική των χωρών της περιοχής, εφόσον βέβαια αυτές εκπληρώσουν τα αναγκαία κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την ΕΕ, με στόχο τη μετατροπή της γειτονιάς μας από πυριτιδαποθήκη του παρελθόντος σε μία ευρωπαϊκή γειτονιά ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαληνάκης ενόψει και της αυριανής Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Διαβαλκανικής Συνεργασίας), την Προεδρία της οποίας, ως γνωστόν, ασκεί για το τρέχον έτος η χώρα μας, ενημέρωσε τον κ. Pojar για τα θέματα που θα συζητηθούν και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Ο Υφυπουργός υποστήριξε τον ουσιαστικό ρόλο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, καθώς αποτελεί το μόνο “γηγενές” σχήμα συνεργασίας, προερχόμενο αποκλειστικά από τις χώρες των Βαλκανίων και το οποίο σταδιακά αναδεικνύεται στην «οργανωμένη φωνή» της περιοχής.

Ο κ. Βαληνάκης ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του κ. Pojar να επισκεφθεί την Πράγα για συνέχιση των διαβουλεύσεων.