Σύσκεψη προετοιμασίας με τον ΥΠΕΞ, κ. Π. Μολυβιάτη, ενόψει της αναμενόμενης εκλογής της Ελλάδας στο Σ.Α. του ΟΗΕ (2004-09-30)

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Πέτρου Μολυβιάτη, με αποκλειστικό θέμα την επεξεργασία των προτεραιοτήτων της Ελλάδας και την προετοιμασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, εν όψει της διαφαινόμενης, εκτός απροόπτου, εκλογής της χώρας μας ως ενός εκ των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., για την διετία 2005-2006.

Στην εν λόγω σύσκεψη, η οποία αποτέλεσε συνέχεια αναλόγων προηγουμένων συναντήσεων σε υπηρεσιακό επίπεδο, συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών, κ.κ. Ι. Βαληνάκης, Ε. Στυλιανίδης και Π. Σκανδαλάκης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, Πρέσβυς, κ. Γ. Γεννηματάς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη σύσκεψη, αφού κατεγράφησαν και εξετάσθηκαν στην ουσία τους, τα βασικά θεσμικά, διαδικαστικά και πολιτικά θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη διετία της προβλεπόμενης ελληνικής συμμετοχής σε αυτό, έγινε επεξεργασία των ελληνικών προτεραιοτήτων και πρωτοβουλιών. Αυτές, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται να επικεντρωθούν στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και στο Κυπριακό. Πρόσθετες περιοχές και τομείς ελληνικών προτεραιοτήτων και πρωτοβουλιών θα ανακοινωθούν μετά την 15η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη η διαδικασία της εκλογής.

Ως προς την κατάλληλη προετοιμασία των υπηρεσιών του Υπουργείου των Εξωτερικών, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα, η διπλωματική και οι λοιπές υπηρεσίες του Υπ. Εξωτερικών αναμένεται να αναλάβουν ένα πρόσθετο και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο. Αυτό δε, όχι μόνον στην περίπτωση ελληνικής εκλογής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά, επιπλέον, επειδή η χώρα μας θα αναλάβει από 1ης Νοεμβρίου την προεδρία του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), καθώς και, από τον Απρίλιο του 2005, την προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, όπως αυτή συνηθίζεται να ονομάζεται.