Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» (2008-06-13)

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008

Δημοσιογράφος: Είναι γεγονός ωστόσο ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση στους πολίτες, σχετικά με τις αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή τους. Ποιες είναι αυτές;

κ. Βαληνάκης: Οι αλλαγές είναι πολλές και σημαντικές. Ίσως όχι όσο τολμηρές όσο θα θέλαμε αλλά πιστεύω ότι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη μόνο ευεργετική θα είναι για τη λειτουργία της Ένωσης και για την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να τους πείσουμε ότι η ενωμένη Ευρώπη επηρεάζει την καθημερινότητά τους και τους αφορά προσωπικά. Βασικός στόχος μας ήταν και είναι να διαμορφώσουμε μια Ευρώπη πιο πολιτική, πιο δημοκρατική, πιο ορατή στους πολίτες. Να νιώθουν ότι η Ευρώπη δεν είναι μια απρόσωπη γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, αλλά νομίζω ότι για να υπογραμμίσω και το θετικό ισοζύγιο για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αξίζει να αναφέρω τις προοπτικές για πιο συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και κυρίως του τουρισμού και της πρόβλεψης περί εδαφικής συνοχής. Τα δύο τελευταία, μάλιστα, συμπεριελήφθησαν στη Συνθήκη μετά από ελληνική απαίτηση και επιμονή. Επιπλέον, η καθιέρωση της πολιτικής προστασίας της Ένωσης ενισχύει τις δράσεις των κρατών-μελών και την επιχειρησιακή συνεργασία σχετικά με την πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαϊές ή οι σεισμοί. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αντιληφθεί κανείς στην Ελλάδα τη σημασία αυτής της πρόβλεψης.

Δημοσιογράφος: Και ποιες είναι οι σημαντικότερες θεσμικές αλλαγές;

κ. Βαληνάκης: Έχουμε μία σειρά από θεσμικές αλλαγές που θα μας επιτρέπουν να παράγουμε πολιτική πιο γρήγορα, πιο εστιασμένα στα προβλήματα του πολίτη και δεν θα υπονομεύεται από τη γραφειοκρατία. Ενδεικτικά αναφέρω την καθιέρωση Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θητεία 2,5 ετών, την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη δημιουργία της θέσης του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας. Όλες αυτές αλλά και αρκετές ακόμη, είναι ρυθμίσεις που στοχεύουν στην μεγαλύτερη συνέχεια και συνοχή που χρειάζεται για την παραγωγή πολιτικής.

Δημοσιογράφος: Γιατί η κυβέρνηση λέει όχι σε δημοψήφισμα, τι στιγμή που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το έχουν ζητήσει;

κ. Βαληνάκης: Η στάση όλων εκείνων που επίμονα μιλάνε για δημοψήφισμα είναι μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν ακολουθούμε τίποτα διαφορετικό από την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική όλων των προηγούμενων χρόνων και σε όλα τα βήματα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας. Όπως και να το κάνουμε, υπάρχουν θέματα τα οποία δεν προσφέρονται ούτε για εντυπώσεις, ούτε για λαϊκιστικές σκοπιμότητες. Αυτός ο διαγωνισμός των εντυπώσεων με τις συνεχείς προτάσεις δημοψηφισμάτων για κάθε μεγάλο ζήτημα υποκρύπτει άρνηση ανάληψης ευθύνης και εμμέσως ενισχύει όσες και όσους αμφισβητούν τη δυνατότητα του κοινοβουλίου να εκπροσωπεί αυθεντικά την κοινωνία. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και λογοδοτούμε στον λαό για τις επιλογές μας. Η δική μας παράταξη είναι η παράταξη των μεγάλων και καθαρών επιλογών.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μία άποψη ότι με τη Συνθήκη της Λισαβόνας μειώνεται η εθνική κυριαρχία των Κρατών Μελών. Τι απαντάτε?

κ. Βαληνάκης: Η Συνθήκη κάνει την ΕΕ πιο αποτελεσματική σε σημαντικούς τομείς, χωρίς ωστόσο να διαταράσσει την ισορροπία ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη δεν οδηγεί σε ομοσπονδιακή Ευρώπη, άλλωστε, ούτε και η Συνταγματική συνθήκη, που δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, οδηγούσε σε κάτι τέτοιο. Η εφαρμογή της όμως είναι απαραίτητη καθώς η Ευρώπη των 27 δεν μπορεί να λειτουργεί με κανόνες που θεσπίστηκαν για την Ευρώπη των 15. Αυτό όμως που πρέπει ως Έλληνες να μην ξεχνάμε ποτέ, είναι πως, παρ’ όλες τις αδυναμίες και τα λάθη που γίνονται και θα γίνονται, η Ευρώπη είναι η δύναμη που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο την Ελλάδα.