Συνέντευξη του ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στη δημοσιογράφο κα Βάλια Καϊμάκη (2005-06-11)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στη δημοσιογράφο, κα Βάλια Καϊμάκη, με θέμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο και για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ μετά τα δημοψηφίσματα:

“Υπάρχει η ελπίδα ότι θα μπορέσει η Ευρώπη να σηκωθεί στα πόδια της και θα δώσει τα κατάλληλα μηνύματα. Ότι μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Ότι η Ευρωπαϊκή οικοδόμηση συνεχίζεται κανονικά. Ότι η κοινοτική αλληλεγγύη ανάμεσα στα πλούσια και στα φτωχότερα κράτη συνεχίζει να ισχύει γιατί αποτελεί και έναν από τους θεμέλιους λίθους της ίδιας της Ευρωπαϊκής ιδέας”.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, για τα έτη 2007-2013, αναφερόμενος στη στάση και τις ενέργειες της χώρας μας, ο κ.Βαληνάκης είπε:

“Προσερχόμαστε σε αυτή την διαπραγμάτευση πανέτοιμοι. Έχουμε κάνει πολλές συμμαχίες, πολλές συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων με άλλες χώρες. Μάλιστα διαμορφώσαμε μια συμμαχία 17 κρατών που στηρίζουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή να δοθούν περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών. Από πέρυσι το καλοκαίρι αναπτύσσουμε συνεχώς προσπάθειες μαζί με άλλους ή και μόνοι μας, ανάλογα με την περίπτωση.”

Ο κ. Βαληνάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία:

“Εμείς μαζί με άλλες χώρες θέλουμε συμφωνία τον Ιούνιο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία και μετατεθεί για το μέλλον τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα καθώς θα ακολουθήσουν η Βρετανική και η Αυστριακή Προεδρία. Η κατάσταση δεν είναι απλή και γι’ αυτό επιθυμούμε να έχουμε μια λύση τώρα”.

Εντούτοις ο Υφυπουργός κ. Βαληνάκης επεσήμανε τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης σήμερα:

“Υπάρχουν δύο στρατόπεδα, το ένα είναι των λεγόμενων πλούσιων χωρών, αυτών που θέλουν να δώσουν 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε., και το άλλο στρατόπεδο, στο οποίο ανήκουμε και εμείς, που διεκδικεί πολύ περισσότερα χρήματα από το 1%, δηλαδή 1,14%. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο αριθμούς γίνεται μια μάχη για να μπορέσουμε να βρούμε έναν συμβιβασμό. Το δυστύχημα είναι ότι οι πλούσιες χώρες έχουν σκληρύνει την στάση τους, λόγω των τελευταίων εξελίξεων σε ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία που πιέζεται εσωτερικά και η Γερμανία που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Η Ευρώπη όμως είναι πια μεγαλύτερη. Ενώ υπήρχαν τέσσερις χώρες που είχαν ανάγκη αυτά τα κονδύλια, αυτό που λέμε χώρες της συνοχής (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία), σήμερα έχουν γίνει δεκατρείς. […] Κάθε χώρα έχει την δική της ιδιαιτερότητα και ο συμβιβασμός είναι πιο δύσκολος από οποτεδήποτε στο παρελθόν. […] Η πίτα παραμένει ίδια αλλά τα μερίδια γίνονται πολύ περισσότερα και άρα μικρότερα. Αυτός λοιπόν είναι ο φόβος που διακατέχει τους υποστηρικτές των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η άλλη πλευρά δεν έχει μετακινηθεί καθόλου.

Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο συμβιβασμός ανάμεσα σε αυτούς που δίνουν και σε αυτούς που εισπράττουν δεν είναι πάντα εύκολος. Όταν δεν μετακινούνται οι χώρες που πληρώνουν, ο συμβιβασμός δεν είναι απλός. Το ποσό που θα εισπράξει η Ελλάδα αν επικρατήσει η πρόταση των πλούσιων χωρών θα είναι 12 δισ. ευρώ”.