Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη, με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Anatoly Safonov. (2007-06-26)

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2007

«Έργο ιδιαίτερης σημασίας με μεγάλα οφέλη για τη χώρα μας, το οποίο θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής» χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Anatoly Safonov.

Στη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά το εξαίρετο επίπεδο στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, τους λαούς των οποίων συνδέουν μακροχρόνιοι ιστορικοί δεσμοί φιλίας και κοινές πολιτιστικές καταβολές. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συχνότητα των επαφών σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των χωρών μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε καίριους τομείς» επισήμανε ο κ. Βαληνάκης στον κ. Safonov. Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δυναμική που υπάρχει, εκφράζοντας το αμοιβαίο ενδιαφέρον και την ετοιμότητά τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας αυτής σε όλους τους τομείς: τον πολιτικό, τουριστικό, ενεργειακό, εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για τη διευκόλυνση της ροής των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας. «Στην κατεύθυνση αυτή κάναμε σημαντικά βήματα» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι: «Προχωρήσαμε στη μεταστέγαση των Γενικών Προξενείων Μόσχας και Αγ. Πετρούπολης σε κατάλληλα κτήρια, ενισχύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό και βελτιώσαμε τις υποδομές τους, επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των Ρώσων πολιτών που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα». «Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά» υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης, καθώς «μέχρι τώρα ο αριθμός στις βίζες που έχουν χορηγηθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 40%».

Στο πνεύμα αυτό ο Υφυπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την ομαλή, αποτελεσματική και χωρίς προβλήματα εφαρμογή της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Θεωρήσεων ΕΕ-Ρωσίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2007 μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες η Ελλάδα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο για την επιτυχή κατάληξή τους.

Ως προς τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας Συμφωνίας που θα έχει αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές. «Η Ελλάδα ανήκει στα Κράτη-Μέλη που εργάζονται συστηματικά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας σε όλους τους τομείς» διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών τον κ. Safonov.