Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε χθες στη Μαδρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του στην Ισπανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Γ. Βαληνάκης και Μ. Μορατίνος συζήτησαν τις προοπτικές επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, την εκστρατεία ενημέρωσης που προετοιμάζει κάθε χώρα εν όψει της επικύρωσης αυτής και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άλλες χώρες, όπως αυτές των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από το θέμα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Εξετάστηκαν τρόποι πρακτικής συνεργασίας ώστε να υπάρχει μία σειρά περιπολιών στα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, καθώς οι δύο χώρες είναι αντίθετες με την ιδέα των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών στις χώρες της Αφρικής.
Επίσης, εξετάστηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαρκή πορεία διαβούλευσης μεταξύ τους και δήλωσαν την πρόθεσή τους για ευρεία συνεργασία τόσο στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας που θα αναδυθεί με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα όσο και στα διεθνή προβλήματα. Δεδομένου ότι η Ισπανία τελειώνει τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συζητήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Γ. Βαληνάκης με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, εξετάστηκαν τρόποι ανταλλαγής διπλωματών στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ήδη ξεκινήσει -και προβλέπεται και από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα- για τη δημιουργία ενός κοινού Υπουργείου Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορά έγινε και στο Κυπριακό αλλά και στο θέμα της Τουρκίας εν όψει της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη μετατροπή της περιοχής των Βαλκανίων από “πυριτιδαποθήκη” της Ευρώπης σε “ευρωπαϊκή γειτονιά”.