Συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ κ. Kurt Volker (2007-04-13)

Αθήνα, 13 Απριλίου 2007

«Ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας από όλες τις υποψήφιες χώρες αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας για το Ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής μας» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Kurt Volker, αναφερόμενος στην Ευρωαντλαντική προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και επισήμανε τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα καθώς και τη σταθερή υποστήριξη που παρέχει στην πορεία των χωρών της περιοχής στις ευρωαντλαντικές δομές.

Ο κ. Βαληνάκης και ο κ. Volker στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των δύο χωρών, αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις και για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρωαντλαντική προοπτική των χωρών αυτών και στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Για το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στον Αμερικανό Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών τη θέση της χώρας μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίζει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών.