Συμμετοχή -δηλώσεις- ΥΦΥΠΕΞ, κ. Γ. Βαληνάκη, στις εργασίες της Συνάντησης των ΥΠΕΞ της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών (2007-03-05)

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2007

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εργάζεται ενεργά για τη θεσμική αναβάθμιση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, καθώς αυτό αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας από την έναρξη της Διαδικασίας πριν από 10 χρόνια και βασικό άξονα των δράσεων που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας το προηγούμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε –σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Τρόικα- τη μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, σε Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας ως μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουμε στη θεσμική ενίσχυση της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της ΝΑ Ευρώπης (SEECP)». Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Τρόικα (Ελλάδα-Κροατία-Βουλγαρία) μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της SEECP στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας. «Είμαστε πεπεισμένοι –συνέχισε- ότι μία θεσμικά ενισχυμένη SEECP θα διευκολύνει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες όλων των συμμετεχόντων.». Η ανάγκη για ευρωπαϊκή προσαρμογή δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως μια απλή υποχρέωση. Αλλά μια συνειδητή επιλογή των χωρών και των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όλοι μαζί θα εργαστούμε για τη μετατροπή της περιοχής μας σε μία ευρωπαϊκή γειτονιά σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας», τόνισε ο κ. Βαληνάκης.

«Η Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής αποτελεί ταυτόχρονα κίνητρο και καταλύτη για ακόμη στενότερη συνεργασία και σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η πρόοδος κάθε χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από την ατομική της επίδοση στην εκπλήρωση όλων των σχετικών κριτηρίων και προαπαιτούμενων. Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας και συνιστά ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της διαδικασίας εξευρωπαϊσμού της περιοχής. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να παραμείνει προσηλωμένη σε αυτήν την περιοχή και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της».

«Ευρωπαϊκή γειτονιά σημαίνει ευρωπαίοι γείτονες, σημαίνει ευρωπαϊκά κριτήρια συμπεριφοράς» τόνισε με έμφαση ο κ. Βαληνάκης σε δηλώσεις του στους Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνέντευξη τύπου. «Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων συνιστά ένα στόχο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς εξευρωπαϊσμός της γειτονιάς μας, σημαίνει μια γειτονιά με μεγαλύτερη ασφάλεια, με μεγαλύτερη ευημερία, με μεγαλύτερες ευκαιρίες συνεργασίας για τους Έλληνες και βεβαίως, ιδιαίτερα, για τις ακριτικές περιοχές», κατέληξε ο Υφυπουργός.