Συναντήσεις ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στο Κάϊρο με μέλη της Αιγυπτιακής κυβέρνησης (2004-06-10)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Γιάννης Βαληνάκης , είχε σήμερα στο Κάιρο επαφές με μέλη της Αιγυπτιακής κυβέρνησης με τα οποία συζήτησε την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-αιγυπτιακών σχέσεων και της ευρωμεσογειακής συνεργασίας καθώς επίσης και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος όπως το Κυπριακό και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Βαληνάκης συναντήθηκε διαδοχικά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Α. Μαχέρ (Maher )και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα κ. Μοχάμεντ Σαμπάν (Mohamed Shaaban) στους οποίους παρουσίασε μεταξύ άλλων τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες επανένωσης του νησιού. Υπογράμμισε επίσης ότι κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους θα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των δύο Κοινοτήτων και της ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Η Ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων από την Ε.Ε. και την προοπτική να απολαύσουν οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη της ευρωπαϊκής ενοποίησης μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Βαληνάκης ζήτησε την υποστήριξη της Αιγύπτου ενόψει της προσεχούς Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη της Ισλαμικής Διάσκεψης. Στο περιθώριο της επίσκεψης υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο Υπουργείων Εξωτερικών στο πεδίο εκπαίδευσης των νέων διπλωματών.

Ο ΥΦΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Αιγύπτου κ. Φαρούκ Σέιφ Ελ Νάσρ (Farouk Seif El Nasr) με τον οποίο συζήτησε διμερή και ευρωμεσογειακά θέματα σχετικά με τη δικαστική συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Ο κ. Βαληνάκης θα εκπροσωπήσει σήμερα το βράδυ την Ελληνική Κυβέρνηση στις τελετές που διοργανώνονται στο Κάιρο με την ευκαιρία της διέλευσης της ολυμπιακής φλόγας από την Αίγυπτο.