Συμμετοχή ΥΠΕΞ Μπακογιάννη στο δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ της Ε.Ε για Μέση Ανατολή-Ομιλία ΥΠΕΞ στο European Policy Centre και συμμ (2009-01-23)

Συμμετοχή ΥΠΕΞ κας Ντ. Μπακογιάννη στο δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ της Ε.Ε για τη Μέση Ανατολή (25.01, Βρυξέλλες)-Ομιλία ΥΠΕΞ στο European Policy Centre και συμμετοχή της στο ΣΓΥΕΣ (26.01, Βρυξέλλες)

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009, η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των Κ-Μ Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή (19.30), με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ιορδανίας, Τουρκίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, με θέμα την κατάσταση στη Γάζα και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.
Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου και ώρα 09.00, η κα Υπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο European Policy Centre με θέμα “The World in 2009: a year for Europe?”.
Στη συνέχεια, η Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ (ΣΓΥΕΣ).
Στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων (10.00-11.45), θα παρουσιασθούν οι προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας (α’ εξάμηνο 2009). Περαιτέρω, θα εξετασθεί η Ενεργειακή Ασφάλεια, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην εσωτερική ενεργειακή αγορά, στο ζήτημα των υποδομών και των διασυνδέσεων και στο μηχανισμό ανταπόκρισης της Ένωσης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Στη Σύνοδο Εξωτερικών Σχέσεων (11.45-13.30), οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στην ανάγκη άμεσης διάνοιξης των διόδων για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.
Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών (13.30-15.00).
Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του ΣΓΥΕΣ, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις της Τρόικα με τη Σερβία και τη Λευκορωσία.
Την κα Υπουργό θα συνοδεύσει στις Βρυξέλλες ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης.