Συμμετοχή ΥΠΕΞ, κας Ντ. Μπακογιάννη, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε (Βρυξέλλες, 27-28 Ιουλίου 20 (2009-07-24)

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2009

Η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, θα μεταβεί την Κυριακή, 26 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε (ΣΓΥΕΣ 27-28/7/2009). Στις εργασίες του ΣΓΥΕΣ θα συμμετάσχει και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης.

Κατά τη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων η Σουηδική Προεδρία θα παρουσιάσει σε δημόσια συζήτηση τις προτεραιότητές της για το τρέχον εξάμηνο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η διεύρυνση της Ε.Ε υπό το φως της ισλανδικής υποψηφιότητας.

Στη Σύνοδο Εξωτερικών Σχέσεων θα συζητηθούν η κατάσταση στη Σομαλία και η πορεία της επιχείρησης «ATALANTA», η κατάσταση στη Γεωργία και άλλα θέματα, όπως η πρόσφατη απόφαση των καναδικών Αρχών να επιβάλουν υποχρέωση θεώρησης για Τσέχους πολίτες.

Από ελληνικής πλευράς, η Υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του ΣΓΥΕΣ θα διεξαχθούν επίσης η 6η Σύνοδος του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε – ΠΓΔΜ και η Συνάντηση Τρόικα Ε.Ε – Λευκορωσίας.