Αθήνα, 3 Απριλίου 2006
Σημεία ομιλίας ΥΦΥΠΕΞ, κ. Γ. Βαληνάκη, στο Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο του ΕΚΕΜ με θέμα: «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1981- (2006-04-03)
Αθήνα, 3 Απριλίου 2006
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, άνοιξε με ομιλία του τις εργασίες του Διήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1981-2006): Ένας απολογισμός», που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ). Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και του «Σχεδίου Δ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τον Διάλογο και την Επικοινωνία με τους πολίτες.
«Για την Ελλάδα η επερχόμενη διεύρυνση δεν είναι μια οποιαδήποτε διεύρυνση. Είναι ένα ιστορικό στοίχημα. Στην ουσία αφορά αποκλειστικά τη γειτονιά μας. Έχουμε κάθε λόγο, λοιπόν, να είμαστε εμείς η ατμομηχανή του εξευρωπαϊσμού της…τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κατά την ομιλία του και επεσήμανε «Τίποτε βέβαια δεν γίνεται αυτόματα. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια από τις χώρες της περιοχής, και πλήρης εφαρμογή των κριτηρίων και προαπαιτούμενων που θέτει η ΕΕ. Τα ειδικά χαρακτηριστικά μάλιστα των υποψήφιων κρατών μελών σηματοδότησαν για την ΕΕ την αναγκαιότητα, στα ήδη υπάρχοντα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να προσθέσει και προαπαιτούμενα εξωτερικής συμπεριφοράς, τα οποία πρέπει να τηρηθούν αυστηρά, ώστε να δρομολογήσουν τις απαραίτητες αλλαγές στην εσωτερική και εξωτερική συμπεριφορά αυτών των κρατών και να καταστήσουν δυνατή την είσοδό τους στην ΕΕ».
Για το σημαντικό ζήτημα της διεύρυνσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε: «Επιζητούμε περισσότερη Ευρώπη. Επιζητούμε η εμβάθυνση και η διεύρυνση να προχωρήσουν μαζί, τροφοδοτώντας η μία διαδικασία την άλλη, σε μια διαρκή διαλεκτική σχέση. Είναι και ο πολιτικά ορθότερος και ο πρακτικά ασφαλέστερος τρόπος για να πετύχουμε ένα διπλό στόχο. Από τη μια να διασφαλίσουμε τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της ίδιας της Ένωσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραλύσει με ατελείωτες διευρύνσεις και να καταστεί έτσι θύμα της επιτυχίας της. Και από την άλλη, να κρατήσουμε την Ένωση ανοικτή σε οράματα και προσδοκίες των λαών που προσβλέπουν σε αυτήν για ένα καλύτερο μέλλον. Η καθαρή αυτή θέση έχει ιδιαίτερη αξία ενόψει της μελλοντικής διεύρυνσης, για την οποία έχουμε δεσμευθεί απέναντι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία».
Ο κ. Βαληνάκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ιστορικό επίτευγμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια: «Οι Έλληνες αναγνωρίζουμε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η πρόοδος της χώρας μας … Όμως αυτό που για μας σήμερα είναι αυτονόητο, αποτέλεσε πρωτοποριακή σύλληψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για την οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική μέσα στο πολιτικό περιβάλλον εκείνης της εποχής. Ωστόσο, επέδειξε πίστη και αφοσίωση στον στόχο του …Την 1η Ιανουαρίου 1981 η πατρίδα μας γίνεται το δέκατο μέλος της ΕΟΚ. Το ιστορικό αυτό επίτευγμα δείχνει το υψηλό πολιτικό αισθητήριο, την οξυδέρκεια και τη διορατικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Διότι εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τις περιπέτειες στις οποίες θα είχαμε εμπλακεί, αν η Ελλάδα αντί να είναι σήμερα στην καρδιά της Ε.Ε, βρισκόταν μαζί με την Τουρκία και άλλα βαλκανικά κράτη στον προθάλαμο αναμονής της Ευρώπης».
Αναφορικά με τον ρόλο και τις θέσεις της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα και στη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της, ο κ. Βαληνάκηςεπισήμανε: «Η Ελλάδα με ανοικτό πνεύμα βρίσκεται στην καρδιά της συζήτησης που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον του ενωσιακού εγχειρήματος. Έχει θέσεις και άποψη για το βασικό ερώτημα που αναδύεται και το οποίο είναι: Σε ποια Ευρώπη στοχεύουμε, σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε. Θέλουμε την Ευρώπη ως τη δυναμικότερη και ανταγωνιστικότερη ελεύθερη οικονομία στον κόσμο. Θέλουμε την Ευρώπη των νέων θέσεων εργασίας και των ευκαιριών απασχόλησης. Την Ευρώπη της κοινωνική συνοχής και της αλληλεγγύης. Πάνω απ’ όλα όμως θέλουμε την Ευρώπη των Πολιτών. Δηλαδή, την Ευρώπη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της, την Ευρώπη που θα τους αφορά άμεσα και θα τους παρακινεί να είναι δραστήριοι και να συμμετέχουν ενεργά στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα». Και διευκρίνισε: «Αξιοποιώντας τη συγκυρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη προετοιμαζόμαστε για την υλοποίηση σε εθνικό επίπεδο ενός προγράμματος διαλόγου με τους πολίτες στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του «Σχεδίου Δ». Της δέσμης δηλαδή των προτάσεων που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν ως επίκεντρο έναν ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, ο οποίος θα αγκαλιάσει τις γνώμες των πολιτών για την ταυτότητα και το μέλλον της Ευρώπης». |