Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007

 

«Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε στη βάση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Κύριο μέλημά μας είναι η διαφύλαξη της ουσίας των συμφωνηθέντων τον Ιούνιο του 2004. Δεν επιθυμούμε μια διευθέτηση που δεν θα διασφαλίζει τον πρωταρχικό μας στόχο: Μια Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο αποτελεσματική, περισσότερο πολιτική». Την άποψη αυτή επανέλαβε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Λουξεμβουργιανό ομόλογό του, κ. Νicolas Schmidt, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις σχετικά με τη Συνταγματική Συνθήκη, διαπιστώνοντας ταύτιση απόψεων στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορεί να έχει άλλο στόχο από το να προωθήσει τη θεσμική θωράκιση της Ένωσης των 27, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αν τα 27 Κράτη-Μέλη της Ε.Ε., οδηγηθούν σε συμβιβασμό, αυτός δεν θα πρέπει να αγγίζει τη θεσμική και πολιτική ισορροπία που επετεύχθη με τη Συνταγματική Συνθήκη.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Συμμετέχουμε ενεργά στις διαβουλεύσεις που γίνονται, με γνώμονα μια ισχυρή πολιτικά Ευρώπη. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αναφορικά με το ρόλο της χώρας μας στις διεργασίες που πραγματοποιούνται, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κ.κ. Βαληνάκη και Schmidt, εξετάστηκαν, επίσης, διμερή θέματα Ελλάδας-Λουξεμβούργου, επιβεβαιώνοντας το πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η διεύρυνση της ΕΕ και η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Σχετικά με τη διεύρυνση οι δύο ομόλογοι συμφώνησαν ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί, εφόσον, βέβαια, οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες εκπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την πλευρά της Ένωσης. Ως προς το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, οι Υφυπουργοί συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στις προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.