Οικονομικό Μεσογειακό Φόρουμ (21.02.08) (2008-02-21)

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2008

Σήμερα, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Οικονομικό Μεσογειακό Forum». Το Forum εντάσσεται στη στρατηγική του ΥΠΕΞ η οποία στοχεύει στον συντονισμό των ενεργειών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προκειμένου να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις σχετικά με την πρωτοβουλία Σαρκοζί για τη συγκρότηση μιας «Ένωσης για τη Μεσόγειο».

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη. Εμπεριστατωμένες εισαγωγικές τοποθετήσεις πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι Υφυπουργοί κ.κ. Βαληνάκης και Δούκας. Εν συνεχεία, οι κύριοι ομιλητές Γενικοί Γραμματείς κ.κ. Κατσούδας και Σκυλακάκης και ο Ειδικός Γραμματέας κ. Τσιατσιάμης ανέπτυξαν την πολιτική, οικονομική και χρηματοδοτική διάσταση του εγχειρήματος.

Οι παραπάνω παρέπεμψαν στις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά 200 εκ. κατοίκων και επεσήμαναν ότι για την περιοχή της Μεσογείου έχουν εγκριθεί από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς για το προσεχές χρονικό διάστημα προγράμματα ύψους 10,5 δισ. ευρώ.

Η εκδήλωση είχε αφενός μεν ενημερωτικό, αφετέρου δε διαβουλευτικό χαρακτήρα, αφού η ηγεσία του Υπουργείου προέτρεψε τους παρισταμένους διοικητικούς, οικονομικούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις.

Μεταξύ άλλων, παρέστησαν Γ.Γ. Υπουργείων, Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι εταιρειών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και μη κερδοσκοπικών σωματείων.

Η εκδήλωση απετέλεσε το πρώτο βήμα της διαδικασίας διαβούλευσης. Θα ακολουθήσει σειρά επιμέρους επαφών με τους κλαδικούς φορείς και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη. Τη διεκπεραίωση των επαφών θα αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων.