«Η αδιαλλαξία δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Η αδιαλλαξία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία των Σκοπίων προς την ένταξη που επιθυμούν στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν ότι η χώρα μας δεν κάνει εκπτώσεις. Εννοεί αυτά που λέει» Τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξήγησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συναντήσεις που είχε χθες το βράδυ και σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. D. Fried και τους Βοηθούς Υφυπουργούς Εξωτερικών, κα R. DiCarlo και κ. M. Bryza. «Είναι προφανές ότι εργαζόμαστε εδώ και καιρό και θέλουμε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το όνομα. Οι απόψεις μας για το θέμα των Σκοπίων έγιναν σαφείς προς την αμερικανική πλευρά και από την ίδια την Υπουργό Εξωτερικών, κα Ν. Μπακογιάννη, πριν από λίγες ημέρες και νομίζω ότι το μήνυμα έχει γίνει αντιληπτό» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συναντήσεων.
Τα θέματα που αφορούν στην περιοχή μας, στη Νοτιανατολική Ευρώπη, κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε ο κ. Βαληνάκης με τους Αμερικανούς ομολόγους του. «Ο ρόλος της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ένας ρόλος παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας για όλες τις χώρες της περιοχής. Είναι γνωστή η προσήλωσή μας στον στρατηγικό μας στόχο, να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια σε μία ευρωπαϊκή γειτονιά» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει όλες οι ενδιαφερόμενες, προς ένταξη στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ, χώρες να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην πολιτική τους και να υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στη βάση των αρχών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και βεβαίως να εκπληρώσουν τα συγκεκριμένα κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί.
Ειδικότερα για το Κόσοβο, ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνεται για την εξεύρεση λύσης. «Εμείς επιθυμούμε μία λύση που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή και θα εξασφαλίζει τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή. Μία λύση η οποία θα βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα μέσα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις ευρωπαϊκές αρχές» επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και εξήγησε ότι χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο χρόνο στη διπλωματία έτσι ώστε να βρεθούν οι λύσεις, ενώ εξέφρασε την ευχή και πεποίθηση η Τρόικα να μπορέσει να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ αποτέλεσαν, επίσης, ένα από τα θέματα συζήτησης. «Είναι σαφής η τοποθέτησή μας ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρώτα έχει συμμορφωθεί με όλα τα κριτήρια και όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την πλευρά της Ένωσης» υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης και συμπλήρωσε: «Εργαζόμαστε σκληρά με τους εταίρους μας και βεβαίως με την Τουρκία έτσι ώστε αυτός ο σεβασμός στα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα να γίνει πραγματικότητα και έτσι κάποια στιγμή να επιτευχθεί η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ασφαλώς ο δρόμος είναι μακρύς και θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες, όμως η βούληση υπάρχει και ευχόμαστε η νέα τουρκική κυβέρνηση να εργαστεί με αποφασιστικότητα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών και στην εξωτερική πολιτική που θα της επιτρέψει να προχωρήσει απρόσκοπτα στον δρόμο της προς την ΕΕ» κατέληξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα των συναντήσεων του κ. Βαληνάκη, κατά τη διάρκεια των οποίων επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις και στη συνεργασία των δύο χωρών.