Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης είχε την Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 στη Θεσσαλονίκη άτυπη συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλγαρίας κ. Μέγκλενα Κούνεβα. Ο κ. Βαληνάκης είχε την ευκαιρία να εκφράσει στην κα Κούνεβα την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών που θα κυρώσουν τη Συνθήκη προσχώρησης της Βουλγαρίας στην ΕΕ, κάτι που αναμένεται να λάβει χώρα τον προσεχή Οκτώβρη μετά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας στη Βουλή.

Ο κ. Υφυπουργός σε δηλώσεις, στις οποίες προέβη μετά το πέρας της συνάντησης επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της πορείας της χώρας προς την Ένωση αποτελεί στόχο της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης και η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ένταξη της Βουλγαρίας συνιστά το πρώτο βήμα όλης της Νότιας Ευρώπης στην πορεία της προς την ΕΕ. “Θέλουμε να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια που ήταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά και αυτή η αλλαγή στην ευρωπαϊκή γειτονιά προϋποθέτει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων: σήμερα στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, αύριο στις άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν προς την Ε.Ε., ώστε να υπάρχει γύρω μας μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας”, υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης.

Στο πλαίσιο της επίτευξης του ορόσημου του 2007, ο κ. Υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Βουλγαρίας.