Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2007

 

«Η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα γιατί εξασφαλίζει στη χώρα μας μια σειρά από ειδικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, καθώς και ειδικές δράσεις για τον τουρισμό και την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών. Όλα αυτά τα οφέλη για τους Έλληνες πολίτες, μας κάνουν πιστό σύμμαχο της ιδέας ότι πρέπει να προχωρήσουμε».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στη συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μαδρίτη. Στη συνάντηση με τίτλο «Οι Φίλοι της Συνταγματικής Συνθήκης» συμμετείχαν τα 18 κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν κυρώσει μέχρι σήμερα το «Ευρωσύνταγμα», για να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Η συνδρομή στο έργο της γερμανικής Προεδρίας να παρουσιάσει τον Ιούνιο προτάσεις και έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της Συνταγματικής Συνθήκης, καθώς και η ανάγκη να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι πλέον των 2/3 των κρατών-μελών έχουν κυρώσει τη Συνθήκη -ενθαρρύνοντας έτσι τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης προς την ίδια κατεύθυνση- αποτέλεσαν τους βασικούς σκοπούς της συνάντησης.  

«Το 2007 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά. Η γερμανική Προεδρία έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έτσι ώστε να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό ενός πλάνου για να βγούμε από τη σημερινή κατάσταση», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν τη Συνταγματική Συνθήκης, στέλνοντας  μήνυμα αποφασιστικότητας και ταυτόχρονα αφοσίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών στο όραμα και στη πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ο κ. Βαληνάκης αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στρατηγική της Ελλάδας ξεκαθάρισε: «Η χρονιά αυτή, και βεβαίως οι επόμενες, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ισορροπία ανάμεσα στην εμβάθυνση και στη διεύρυνση της Ευρώπης. Θέλουμε, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός από το να είναι πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στους πολίτες της, ταυτόχρονα να είναι ανοιχτή σε όλες εκείνες τις χώρες, οι οποίες θέλουν να προσέλθουν κι αυτές στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μιλάω ειδικά για τη γειτονιά μας, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θεωρώντας ιδιαίτερα θετικό το να στείλουμε το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες αυτές. Τις θέλουμε στην Ε.Ε όταν εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους, εξασφαλίζοντας έτσι, ένα ασφαλέστερο μέλλον για όλη την περιοχή μας».

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ζητηθεί η γνώμη των Ελλήνων πολιτών για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και για τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο «Έχουμε σχεδιάσει και θα ξεδιπλώσουμε στη διάρκεια του 2007 ένα πρόγραμμα ανοιχτού διαλόγου με τους πολίτες στη χώρα μας έτσι ώστε να δούμε και να ακούσουμε τις απόψεις τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτές τις απόψεις -ιδιαίτερα από τους νέους- να τις ακούσουμε και να τις αφουγκραστούμε».

Μετά το πέρας των εργασιών της Υπουργικής Συνάντησης οι «Φίλοι της Συνταγματικής Συνθήκης»  εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι επιδιώκουν μια καλύτερη, μια πολιτική Ευρώπη, πιο αποτελεσματική, πιο διαφανή και πιο δημοκρατική. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «μια συμφωνία που θα περιοριζόταν σε μερικές θεσμικές αλλαγές δεν είναι αρκετή. Γι’ αυτό στη βάση της Συνταγματικής Συνθήκης θα εργαστούμε με την γερμανική Προεδρία για μια συμφωνία που σέβεται όλες τις βασικές προβλέψεις και ισορροπίες. Με αυτό το πνεύμα θα συνεχίζουμε να συναντιόμαστε κάθε φορά που θα είναι αναγκαίο».