Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2007
Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη με ΑΝΥΠΕΞ Γερμανίας κ. G. Gloser – Δηλώσεις (2007-02-08)
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2007
«Η Ελλάδα πιστεύει σε περισσότερη και σε καλύτερη Ευρώπη. Όχι σε λιγότερη Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να φέρει περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη ευημερία, περισσότερη πρόοδο. Και θέλουμε να φέρουμε τους πολίτες μας κοντύτερα σε αυτό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτά υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, της Γερμανίας κ. GunterGloser.
Η Γερμανία, η οποία ως γνωστόν ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο, έχει θέσει το θέμα του Μέλλοντος της Ευρώπης, ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι η χώρα μας «στηρίζει ενεργά την προσπάθεια της γερμανικής Προεδρίας να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου έναν Οδικό Χάρτη για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης». «Εμείς» τόνισε με έμφαση ο Υφυπουργός Εξωτερικών «πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά και όχι να κοιτάει πίσω. Οι κατακτήσεις που μέχρι σήμερα εξασφαλίσαμε δεν πρέπει να περικοπούν αλλά αντίθετα να συμπληρωθούν».
Οι δύο ομόλογοι, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που έχουν για ευρωπαϊκά ζητήματα, συζήτησαν, επίσης, για τη διεύρυνση της Ένωσης προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε πως η μετατροπή της περιοχής μας σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό στόχο για την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ένα ευρωπαϊκό μέλλον περιμένει τις χώρες αυτές, εφόσον εκπληρώσουν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.»
Ο κ. GunterGloser με τη σειρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη γερμανική Προεδρία στις προσπάθειές της να καταθέσει τον Ιούνιο του 2007 έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προσδιορίζει όχι μόνο το περιεχόμενο της Συνταγματικής Συνθήκης αλλά και θα την οριοθετεί χρονικά.
Ο Γερμανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι αν θέλουμε να αντεπεξέλθουμε στις ευρωπαϊκές προκλήσεις δεν θα πρέπει να έχουμε μία Συνταγματική Συνθήκη όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Χρειαζόμαστε μία νέα «κατασκευή». «Ένα όμως είναι σίγουρο», τόνισε, «ότι πρέπει να διατηρηθεί και να διασωθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ουσία από την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».
Ερωτηθείς ο κ. Gloser για το αν το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας επηρεάζει τη δημόσια συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης, απάντησε ότι: «Το θέμα της Τουρκίας υπάρχει στην ημερήσια διάταξη της γερμανικής Προεδρίας. Αυτό που θα πρέπει να είναι σαφές και στους πολίτες είναι ότι μία ένταξη της Τουρκίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αύριο ή μεθαύριο. Υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να πληρούνται. Είναι αρκετές αυτές και σίγουρα όταν έρθει η ώρα της ένταξης της Τουρκίας θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει αλλάξει με την υιοθέτηση ενός Συντάγματος». |