Επίσκεψη εργασίας Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στο Βερολίνο (2006-05-30)

Αθήνα, 30 Μαΐου 2006

Μέλλον Ευρώπης

«Εμβάθυνση και διεύρυνση είναι για εμάς δύο πλευρές του ιδίου νομίσματος» τόνισε ο κ. Βαληνάκης αναφερόμενος στα μεγάλα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η προσεχής Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. «Στόχος μας είναι να μετατραπεί η ευρύτερη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά που θα δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας και βεβαίως ένα κλίμα ασφάλειας για όλους. Για την Ελλάδα, εξευρωπαϊσμός της γειτονιάς μας σημαίνει διεύρυνση και ενίσχυση της ζώνης σταθερότητας γύρω αλλά και πέρα από τα σύνορά μας. Σημαίνει γείτονες που λειτουργούν με ευρωπαϊκά πρότυπα, τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και στην εξωτερική τους συμπεριφορά. Η προοπτική αυτή μεταφράζεται σε μία ομπρέλα ασφάλειας και ευημερίας για τους πολίτες μας, ιδιαίτερα για τα νησιά μας και τις ακριτικές μας περιοχές».

«Η υποστήριξή μας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι σταθερή και δεδομένη εφόσον η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η στήριξη έχει δηλαδή να κάνει με ένα πλαίσιο αρχών και συγκεκριμένων προϋποθέσεων, που έχουν τεθεί στα ευρωπαϊκά κείμενα και στα οποία πρέπει να προσαρμοστεί η Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει παραπέρα πρόοδος. Αυτή είναι η θέση μας και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε προς την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκης, μετά από συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο.

Ο κ. Βαληνάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Γερμανούς ομολόγους του, κκ Reinhard Silberberg και Gunter Gloser, με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Καγκελαρίας κ. Corsepius, καθώς και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, κ. Ruprecht Polenz. Το μέλλον της Ευρώπης, η διεύρυνση και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Αναφορικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «είναι εμφανές ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά» και διευκρίνισε ότι «εμείς, ως χώρα που έχει κυρώσει τη Συνταγματική Συνθήκη, πιστεύουμε ότι η πορεία επικύρωσης πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά, πρέπει να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στους πολίτες της πως μέσα απ’ αυτή τη Συνθήκη μπορεί να λειτουργήσει πιο σωστά. Έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, να έρθει πιο κοντά στον πολίτη, να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, να αντιμετωπίσει την ίδια την ανάγκη η Ευρώπη να είναι παρούσα στον κόσμο».

Η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας ασφαλής προορισμός από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Πρέπει να γίνει παντού κτήμα ότι η Ελλάδα έχει πολλά να τους προσφέρει», είπε ο κ. Βαληνάκης μετά από επίσκεψή του σε κεντρικό κτήριο της γερμανικής πρωτεύουσας, στο οποίο στεγάζονται οι ελληνικές υπηρεσίες. «Οι ελληνικές υπηρεσίες στο εξωτερικό μπορούν και πρέπει να προβάλουν τα θετικά επιτεύγματα της χώρας μας. Τις φυσικές ομορφιές της, τον πολιτισμό της, τον γενικότερο τρόπο ζωής μας, και, βεβαίως, τα σύγχρονα επιτεύγματα της χώρας μας. Είναι σημαντικό εδώ στην καρδιά της Ευρώπης η Ελλάδα να είναι παρούσα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός.