Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκο (2004-07-08)

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας. Στη σημερινή ενημέρωση θα ήθελα να καλωσορίσω τους μέλλοντες συναδέλφους μου, που αυτή τη στιγμή παρακολουθούν τα μαθήματα του Κέντρου Διπλωματικών Σπουδών, τα οποία τελειώνουν τον Οκτώβριο.

Εξέφρασαν το ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν μία από τις ενημερωτικές συναντήσεις με τους διπλωματικούς συντάκτες και νομίζω ότι θα είναι μία χρήσιμη εμπειρία.

Ξεκινάω με τις ανακοινώσεις. Να σας πω ότι οριστικοποιήθηκε η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Πρόεδρος είναι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης και μέλη: ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Μαγγίνας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών – Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς, ο Προϊστάμενος του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών ο Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Φίλων.
Ως εκπρόσωποι των Κομμάτων, οι εξής: από τη Νέα Δημοκρατία, ο Βουλευτής κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος είναι και Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, με αναπληρωματικά μέλη, όσον αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, τον Βουλευτή κ. Χρήστο Ζώη, και τη μη κοινοβουλευτική, τον κ. Ηλία Κουσκουβέλη Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αντιπρύτανη στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Από το ΠΑΣΟΚ, η Βουλευτής κα Άννα Διαμαντοπούλου και η κα Μαριλένα Κοππά, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αναπληρωματικά μέλη: ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής και ο κ. Δημήτριος Δρούτσας.

Από πλευράς του Συνασπισμού ο Βουλευτής κ. Αλέκος Αλαβάνος και ο κ. Νίκος Χουντής μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνος Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής. Αναπληρωματικό μέλος η κα Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, Βουλευτής. Το ΚΚΕ δεν μετέχει.

Όσον αφορά στα προβλεπόμενα από το σχετικό νόμο πρόσωπα με ειδικές γνώσεις ή εμπειρίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως ξέρετε είναι επιλογή του Υπουργού Εξωτερικών. Θα συμμετέχουν ο Πρέσβυς επί τιμή κ. Βύρων Θεοδωρόπουλος, τον οποίο όλοι γνωρίζετε, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευάγγελος Κουλουμπής, ο κ. Γεώργιος Παπούλιας, Πρέσβυς επί τιμή και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κάρολος Παπούλιας, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Δημήτρης Καρβέλης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Στρατηγός εν αποστρατεία, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η πρώτη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με τη νέα του σύνθεση προβλέπεται για την 16η Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00, με την εξής θεματική: “Μέλλον Ευρώπης μετά τη διεύρυνση και τη συμφωνία για τη συνταγματική συνθήκη, πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξελίξεις στο Κυπριακό”.

Όσον αφορά στο επικείμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο επί Ολλανδικής Προεδρίας που ξεκινάει τη Δευτέρα 12 του μηνός στις Βρυξέλλες, η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής ως προς το τμήμα “Γενικές Υποθέσεις”: Πρόγραμμα εργασίας της Ολλανδικής Προεδρίας. Θα παρουσιαστεί σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα της Ολλανδικής Προεδρίας και ως δεύτερο θέμα στην κατηγορία “Γενικές Υποθέσεις” θα συζητηθεί ως συνέχεια της εκτάκτου Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 29ης Ιουνίου, η πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας για υπογραφή της Συνταγματικής Συνθήκης στη Ρώμη την 29η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Πρόθεση της Προεδρίας είναι να ληφθεί απόφαση κατά τη Σύνοδο της Δευτέρας.

Στο τμήμα “Εξωτερικές Σχέσεις”, συζήτηση για θέματα Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, όπου πρόκειται να γίνει μία ενημέρωση από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Λαμί για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αναπτυξιακής Ατζέντας “DOHA”. Άλλο θέμα είναι το Ιράκ. Επιβεβαιώθηκε ότι ο Ιρακινός Πρωθυπουργός κ. Αλάουϊ θα παραστεί στο γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών όπου θα συζητηθεί το θέμα του Ιράκ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο γεύμα της Δευτέρας.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ναι, στο γεύμα της Δευτέρας. Συνεχίζουμε την Ημερήσια Διάταξη: Ευρω-ασιατικές σχέσεις (ΑΣΕΜ). Για το Σουδάν υπάρχει ήδη συμφωνημένο σχέδιο συμπερασμάτων. Δυτικά Βαλκάνια. Οι συζητήσεις αναμένονται να εστιαστούν στο αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Σερβία και την εκλογή του κ. Tάντιτς. Αφγανιστάν, με επίκεντρο την προετοιμασία των προγραμματισμένων για τον Σεπτέμβριο εκλογών στο Αφγανιστάν. Τέλος, θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας όπου θα συζητηθεί σε τελική -απ’ ότι προκύπτει μέχρι τις έως τώρα πληροφορίες- φάση το σχέδιο κοινής δράσεως για την ανάληψη της επιχειρήσεως στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Γνωρίζετε ότι την 2α Ιουλίου από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, μετά το σεισμό που έπληξε την περιοχή της βορειοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, το Υπουργείο Εξωτερικών προσέφερε βοήθεια.

Σε συνέχεια αυτής της προσφοράς διεμηνύθησαν στην Ελληνική Κυβέρνηση από τον βοηθό αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Πρέσβυ κ. Μπακί Ιλκίν, οι ειλικρινείς ευχαριστίες της πολιτικής ηγεσίας του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και η συγκίνηση για την άμεση ελληνική προσφορά βοηθείας και συμπαράστασης μετά από το σεισμό της 2ας Ιουλίου.

Βεβαίως ο κ. Ιλκίν προσέθεσε ότι η έκταση των ζημιών που δημιουργήθηκε από αυτόν τον σεισμό, ήταν πολύ μικρότερη εκείνης του έτους 2003 και επομένως οι τουρκικές αρχές ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες Υπουργείου, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μολυβιάτης την Κυριακή θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Σερβίας κ. Μπόρις Ταντιτς, ενδέχεται να γίνουν κάποιες διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο αυτής της εκδήλωσης και πιθανόν διμερής συνάντηση με το Σέρβο Πρόεδρο. Και βεβαίως μετά θα συνεχίσει για τις Βρυξέλλες που θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση, θα παραστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ένωσης.

Ο Υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, ο κ. Βαληνάκης, στις 8 Ιουλίου σήμερα το μεσημέρι, θα συναντηθεί με το δημοσιογράφο της WALL STREET JOURNAL κ. Τζόνσον για να συζητήσουν με θέμα τους κύριους άξονες της εξωτερικής πολιτικής της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στις 13.00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας κ. Ντούλες και έχουν προηγηθεί συναντήσεις του με τον Υφυπουργό Εργασίας της Αλβανίας κ. Θωμά Μήτσο και το Δήμαρχο της Χειμάρας κ. Βασίλη Μπολάνο.

Στις 10 και 11 Ιουλίου ο κ. Βαληνάκης θα συνοδέψει τον κ. Πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος πρόκειται να παραστεί στο γάμο της κόρης του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν.

Στις 12 και 13 θα βρίσκεται στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών και προ της έναρξης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Βαληνάκης θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Γαλοφωνίας.

Και θα συμμετάσχει επίσης σε άτυπο γεύμα Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που θα συζητήσει την πορεία της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τα κράτη – μέλη.

Ο Υφυπουργός κ. Στυλιανίδης, σήμερα Πέμπτη παραθέτει δεξίωση προς τους Πρέσβεις των διαπιστευμένων ξένων διπλωματικών αποστολών στη χώρα μας, που συνδιοργανώνεται με τη HELEXPO με στόχο την προώθηση της προσπάθειας για να αναληφθεί η EXPO 2008 από την Ελλάδα.

Πληροφορούμαι ότι όλοι οι διπλωματικοί συντάκτες είστε καλεσμένοι. Για σήμερα; στις 9.00 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Επίσης αύριο θα γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Τσατσιώνη με το ίδιο θέμα, δηλαδή προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για την EXPO 2008.

Τέλος, όπως ξέρετε, ο κ. Σκανδαλάκης σήμερα στις 13.00 παραθέτει γεύμα στους δημοσιογράφους. Αυτά σε ό,τι αφορά στις ανακοινώσεις. Είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω πώς σχολιάζει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τη χθεσινή πρόταση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το πρώτο σημείο που θα ήθελα να συγκρατηθεί, είναι ότι σύμφωνα και με τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Φερχόιγκεν – χθεσινές δηλώσεις – τα σχέδια κανονισμών που συμφώνησε η επιτροπή και παρουσίασε χθες στους Μόνιμους Αντιπροσώπους “COREPER”, δεν συνιστούν κανενός είδους έμμεση ή άμεση αναγνώριση του βόρειου τμήματος.

Βεβαίως στα κείμενα που υποβλήθηκαν υπάρχουν ορισμένες αρνητικές διαστάσεις. Και αυτό είναι σαφές και από τις δηλώσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της, κ. Χρυσοστομίδη.

Τη θεραπεία των αρνητικών αυτών διαστάσεων, θα επιχειρήσει με συγκεκριμένες ενέργειες και πολιτικές η Κυπριακή Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία και θα στηρίξει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλω εδώ να σημειώσω ότι ήδη στη συζήτηση που έγινε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ο Έλληνας Επίτροπος, κ. Δήμας, υποστήριξε τις κυπριακές απόψεις για το θέμα των κανονισμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήταν εύκολο να αναφέρετε ορισμένες από αυτές τις αρνητικές διαστάσεις, που εμπεριέχονται στο σχέδιο των κανονισμών;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κανονισμός, κυρίως όσον αφορά στο εμπόριο, προβλέπει ορισμένες διαδικασίες απευθείας επαφών. Αυτό ορίζει ένα πλαίσιο που έχει σαφείς αρνητικές αναφορές.

Επίσης η νομική βάση του συγκεκριμένου κανονισμού, το άρθρο 133 της Συνθήκης, δεν θεωρείται ως η νομική εκείνη βάση στην οποία θα έπρεπε να στηρίζεται ο κανονισμός του εμπορίου με το βόρειο τμήμα του νησιού.

Μου δίνετε με την ερώτηση αυτή την ευκαιρία να επαναλάβω με το σαφέστερο τρόπο ότι στους κανονισμούς που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής, υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως η παροχή οικονομικής βοήθειας και αρωγής στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένως τονίσει ότι υποστηρίζει τέτοια μέτρα, με την έννοια πάντα ότι αυτά τα μέτρα ενθαρρύνουν και δεν εμποδίζουν ή δεν αποθαρρύνουν τις διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης και επανένωσης του νησιού, κάτι που πάντως παραμένει πολιτικός στόχος της Ένωσης και επαναλήφθηκε και χθες στην παρουσίαση των σχεδίων κανονισμών από την Επιτροπή.

Επομένως τα μέτρα τα οποία βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη του βόρειου τμήματος, μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού αυτού στόχου, αλλά και μέσα σ’ ένα νομικό πλαίσιο που επανειλημμένως έχουμε περιγράψει εδώ, το οποίο παρέλκει ίσως να επαναλάβω (προσχώρηση, πρωτόκολλο 10, κανονισμός πράσινης γραμμής, αποφάσεις Ηνωμένων Εθνών) θεωρείται ότι έχουν θετική επίδραση. Και έτσι αντιμετωπίζονται από την ελληνική πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτό είναι αληθές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Εγώ επαναλαμβάνω την επίσημη ελληνική θέση. Δε θα σχολιάσω το σύνολο των δηλώσεων του κ. Φερχόιγκεν. Γνωρίζετε ότι αμέσως μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Απριλίου έγινε μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σημαντική από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης. Η κυπριακή Κυβέρνηση πρότεινε ότι τα 260 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν ως οικονομική βοήθεια στο τμήμα στο οποίο έχει ανασταλεί η εφαρμογή κοινοτικού κεκτημένου – το οποίο όμως είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μπορούν να δοθούν αμέσως παρά το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα είχαν προβλεφθεί να δοθούν μόνον σε περίπτωση λύσης.

Επομένως η βούληση και αντιμετώπιση τέτοιων μέτρων ως θετικών μέτρων, είναι σταθερή. Από εκεί και πέρα το συγκεκριμένο σχέδιο, τα συγκεκριμένα σχέδια που υποβλήθηκαν έχει θεωρηθεί ότι έχουν ορισμένες αρνητικές διαστάσεις. Οι οποίες σας ανέφερα μέσα σε ποιο πλαίσιο πρόκειται να αντιμετωπισθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις αρνητικές διαστάσεις, που κι εσείς επισημαίνετε, που υπάρχουν στα σχέδια των κανονισμών, στους κανονισμούς που θα εκδοθούν, υπάρχουν ήδη κάποιες αντιδράσεις στη Λευκωσία και πριν λίγο ερχόμενος άκουγα και στο ραδιόφωνο επίσημα χείλη της Λευκωσίας να λένε ακόμα και για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να ακυρωθούν όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία είναι κόντρα στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Εξηγώ, η λειτουργία των κατεχομένων αεροδρομίων, λιμανιών κλπ. Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική πλευρά τι κάνει; Αν δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία μπει στη διαδικασία να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να “ρίξει” όσα μέτρα θεωρεί ότι είναι παράνομα;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Στο μη υποθετικό μέρος της ερώτησής σας, όσον αφορά ορισμένες δηλώσεις που υπάρχουν, νομίζω ότι καλύπτεστε από την απάντηση που έδωσα. Δηλαδή ότι η επικοινωνία είναι συνεχής και θα στηριχθούν από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, οι ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Ως προς το υποθετικό τμήμα της ερώτησής σας. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει αυτό. Πάντως εξετάζονται πολλά δεδομένα, εξετάζονται πολλοί τρόποι, από πλευράς Κυριακής Δημοκρατίας και αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις επισήμων και κυρίως του εκπροσώπου κ. Χρυσοστομίδη.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι από τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, και οι οποίες θεωρούνται βάσιμες, αναμένεται ότι η αποφασιστική συζήτηση επί των σχεδίων κανονισμών που παρουσιάστηκαν χθες από την Επιτροπή θα διεξαχθεί από αρχές Σεπτεμβρίου και μετά.

Επομένως, δεν πρόκειται – βάσει των πληροφοριών που έχουμε – έως αυτή τη στιγμή να έρθουν ως θέμα συζήτησης στο αμέσως προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτήν τη δήλωση της Ολλανδικής Προεδρίας στην οποία αναφέρεστε. Έχει εκφραστεί με αυτό τον τρόπο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας το είπε αυτό. Κι εγώ αναρωτιέμαι… Αυτό είναι σε συνάρτηση με αυτό που λέτε, γιατί σημαίνει ότι ό,τι έχει σχέση με την Κύπρο πηγαίνει αργότερα.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι το θέμα των κανονισμών θα περάσει στο αποφασιστικό στάδιο συζήτησης από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Τώρα, αν αυτό εντάσσεται στη λογική που περιγράψατε, δεν μπορώ να το εκτιμήσω αυτή τη στιγμή ούτε μπορώ να κάνω σχόλια έπ’ αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση θα παρέχει μόνο στήριξη στην Κυπριακή ή θα αναλάβει και δικές της πρωτοβουλίες;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η απάντησή μου ήταν σαφής. Η συνεργασία είναι συνεχής, η επικοινωνία είναι συνεχής και η στήριξη των κυπριακών θέσεων, δεδομένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι προφανές από την ατζέντα της Δευτέρας ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα της σύστασης Επιτροπής για την προώθηση του Συντάγματος. Είναι έτσι; Πρώτον. Και αν off the record μπορείτε να μας πείτε τι έχει συμβεί και άλλαξε αυτή η συναίνεση που καταρχήν υπήρξε για το θέμα.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Μπορώ να σας πω on the record και δεν χρειάζεται off the record, ότι η χθεσινή συζήτηση που έγινε σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, έδειξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα κλίμα τέτοιο μεταξύ των κρατών – μελών που να δίνει δυνατότητες λήψης απόφασης υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας.

Ο Ελληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, κατόπιν οδηγιών από το κέντρο, υποστήριξε σαφώς την πρόταση για τη σύσταση και δημιουργία της Επιτροπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (χωρίς μικρόφωνο)

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πράγματι 2 Ιουλίου υπήρξε σχετική ανακοίνωση για επανέναρξη των συνομιλιών, συνέχιση της διαδικασίας. Στις 2 Ιουλίου στα Ηνωμένα Εθνη έγινε η συζήτηση για το γνωστό εκκρεμές θέμα του ονόματος.

Από πλευράς ελληνικής κυβερνήσεως επαναλήφθηκε και γίνονται συνεχείς ενέργειες προς την ενθάρρυνση της κυβέρνησης των Σκοπίων, να συμβάλει στη διευθέτηση του ζητήματος με κοινώς αποδεκτό τρόπο.

Υπάρχει μια πιθανότητα να γίνει και άλλος γύρος συνομιλιών περί τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το γνωστό πλαίσιο των συζητήσεων αυτών. Στα Ηνωμένα Εθνη πάντα. Έχουμε κάτι άλλο; Ευχαριστώ πολύ. Να υπενθυμίσω ότι η σήμερα ήταν η τελευταία τακτική μας συνάντηση πριν το Σεπτέμβριο. Βεβαίως, αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι για συνάντηση, που ελπίζω όχι, θα ενημερωθείτε με όλο αυτό το πολύ αποτελεσματικό δίκτυο πληροφόρησης που έχει πλέον συσταθεί από την Υπηρεσία Ενημέρωσης, δηλαδή, SMS, emails, fax, τηλέφωνα, τα πάντα.

Σας ευχαριστώ, και καλό καλοκαίρι σε όλους.