Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Κουμουτσάκο (2004-05-27)

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα. Την προηγούμενη βδομάδα δεν συναντηθήκαμε, γιατί όπως ξέρετε όλοι, την προηγούμενη βδομάδα ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη στοχοθεσία της επίσκεψης την είχαμε περιγράψει στην προηγούμενή μας συνάντηση.

Θέλω να πω ότι στο ταξίδι αυτό, το οποίο εστέφθη από απόλυτη επιτυχία, αφενός επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα και η απουσία προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και βεβαίως ήταν μια ευκαιρία να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη αυτού του εξαιρετικού κλίματος, και της πολύπλευρης συνεργασίας των δύο χωρών.

Επίσης ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία συζητήσεων για σειρά διεθνών θεμάτων, προεξάρχοντος βεβαίως του Κυπριακού, αλλά και άλλων θεμάτων ευρύτερου περιφερειακού, ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως είχαμε ήδη πει. Ένας ακόμα στόχος ήταν να προβληθεί κατά τον αποτελεσματικότερο και πειστικότερο τρόπο η Ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας μας η οποία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και όλα δείχνουν ότι οι προσπάθειες, οι οποίες συνεχίζονται θα στεφθούν με επιτυχία.

Τέλος, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστεί ανάγλυφα και να ενισχυθεί η διεθνής εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, του πολιτισμού και των διεθνών σχέσεων. Η εκτίμηση είναι -και νομίζω ότι ήταν γενική αυτή η εκτίμηση-, ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Αυτά ως προς την σε γενικές γραμμές αποτίμηση της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Δεν μπορέσαμε επίσης να συναντηθούμε και να σας ενημερώσω σχετικά με τη συμμετοχή του Υπουργού κ. Μολυβιάτη στη Διακυβερνητική που έγινε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Γνωρίζω ότι αυτά έχουν δημοσιογραφικά καλυφθεί ως ένα βαθμό, αλλά κρίνω σκόπιμο να πω δυό κουβέντες και στο δικό μας ενημερωτικό κύκλο.

Όπως ξέρετε η συνάντηση έγινε στις 24 του μηνός. Επιδίωξη της Ιρλανδικής Προεδρίας είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες ώστε να έχουμε μία επιτυχή κατάληξη. Να έχουμε συμφωνία επί του σχεδίου του Συντάγματος κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου.

Η ελληνική πλευρά στηρίζει την Ιρλανδική Προεδρία προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κλείσει το θέμα του Συντάγματος το ταχύτερο δυνατό.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε τρία βασικώς θέματα. Το ένα ήταν η συζήτηση για τον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Ξέρετε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την διπλή απλή πλειοψηφία του 50-50. Είμαστε βέβαια διατεθειμένοι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που προηγουμένως ανέφερα, δηλαδή της επίτευξης συμφωνίας μέσα στο εξάμηνο, να είμαστε εποικοδομητικοί και να εξετάσουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Το άλλο θέμα ήταν ο ελάχιστος αριθμός εδρών ανά κράτος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί η ελληνική θέση είναι υπέρ του αριθμού 5 ευρωβουλευτών. Και φαίνεται ότι γύρω απ’ αυτή τη θέση διαμορφώνεται μια δυναμική συναίνεσης μεταξύ των εταίρων μας.

Τρίτο θέμα, η αναφορά στο προοίμιο της Συνθήκης στην χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης. Ξέρετε ότι η ελληνική θέση είναι θετική για μία τέτοια αναφορά. Υπάρχει μία πολύ σαφής επιστολή, προς αυτή την κατεύθυνση, 7 κρατών-μελών. Η ελληνική άποψη συγκλίνει μ’ αυτή την τοποθέτηση των “7”.

Ταυτόχρονα τονίζουμε με το σαφέστερο δυνατό τρόπο, ότι αυτή η αναφορά θα πρέπει να είναι καθαρά ιστορική και να αναφέρεται σε πολιτιστική παράδοση. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται η αναφορά στη θρησκεία ως κριτήριο είτε ως παραδοχή τέτοια, που καθ’ οιοδήποτε τρόπο, θα οδηγούσε σε επιλεκτικές σχέσεις ή αποκλεισμούς άλλων κρατών στις επαφές τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές.

Επίσης ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη θέση της Ελλάδος, ότι στο Σύνταγμα καλό θα ήταν να υπάρχει σαφής αναφορά στη νησιωτικότητα της Ένωσης, ώστε να είναι δυνατή η οικονομική συνοχή σε όλη την έκταση του κοινοτικού-ευρωπαϊκού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών. Αυτά όσον αφορά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Τέλος, να σας πληροφορήσω ότι στις 2 Ιουνίου θα λάβει χώρα στην Άγκυρα η 8η Σύνοδος της Κατευθυντηρίου Ελληνοτουρκικής Επιτροπής (Steering Committee), η οποία θα προβεί σε αξιολόγηση της συνεργασίας των δύο χωρών κατά το διαρρεύσαν έτος και θα εξετάσει νέες ιδέες για την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Ηλίας Κλης, ενώ της αντίστοιχης τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι επικεφαλής ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Μπακί Ιλκίν. Απλώς να αναφέρω ότι η τελευταία Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαϊου του 2003.

΄Οσον αφορά στις διάφορες δραστηριότητες του Υπουργείου, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του κ. Υπουργού με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. Ξεκίνησε στις 11:45 εδώ στο Υπουργείο, στα πλαίσια των συναντήσεων συνεργασίας και συντονισμού της Κυβέρνησης.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Ο Υφυπουργός, κ. Βαληνάκης όπως ξέρετε, βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα πάει σύντομα, ίσως είναι εκεί ήδη, στο Μεξικό, για τη συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Μου δίδεται μια ευκαιρία να αναφερθώ συντόμως στις επαφές που είχε ο κ. Βαληνάκης στην Αμερική.

Έχει συναντηθεί με τον Αμερικανό Υφυπουργό κ. Μαρκ Γκρόσμαν και είδε επίσης και την Βοηθό Υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Ελίζαμπεθ Τζόουνς. Ο ίδιος ο κ. Υφυπουργός έχει αναφέρει ότι συζήτησαν, στην λογική ευθεία της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα διμερή θέματα. Επίσης μεταφέρω από δήλωση του ιδίου, ότι υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων ακόμα περισσότερο.

Είχε επίσης στο Σικάγο και αλλού συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια, καθώς επίσης και επαφές με ΜΜΕ. Ειδικότερα για το τελευταίο στάδιο της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλω να αναφέρω ότι συναντήθηκε χθες στο Λος Άντζελες με ερευνητές του Ινστιτούτου Ραντ και του Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής, καθώς και με το επιτελείο σύνταξης των “LOS ANGELES TIMES”.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Στυλιανίδης σήμερα συμμετέχει στο 1ο Συνέδριο Ελληνοβουλγαρικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας στη Σόφια, και τη Δευτέρα και Τρίτη 31 Μαϊου και 1η Ιουνίου, αντίστοιχα, θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση Υπουργών Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αρμοδίων για αναπτυξιακά θέματα στο Δουβλίνο.

Αυτά από εμένα και είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Κυπριακό ήθελα δυο ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά αυτά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ουάσινγκτον και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναβάθμιση των σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους, εάν έχετε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι ακριβώς μέτρα είναι αυτά σε μια πρώτη φάση τουλάχιστον και αν αυτά θα έρθουν σε αντίθεση με τις προσπάθειες επανένωσης όπως δήλωσε χθες και ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς σχολιάζετε την Έκθεση του Αλβάρο ντε Σότο που είναι αρκετά σκληρή στη γλώσσα της για τη στάση που τήρησε ο Κύπριος Πρόεδρος.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όσον αφορά στο πρώτο σας ερώτημα, γνωρίζετε ότι επανειλημμένως η ελληνική Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δηλώσει ότι στόχος είναι να μείνει ανοικτή η προοπτική επίλυσης και επανένωσης του νησιού και ότι αυτός είναι ένας στρατηγικός στόχος. Αυτή τη θέση είχε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να την επαναλάβει και να την αναπτύξει στο σύνολό της ο κ. Πρωθυπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η γενική κατεύθυνση της ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα του Κυπριακού για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα έχει καταστεί σαφές ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι ευνοϊκή και θετική η στάση μας όσον αφορά στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του βορείου τμήματος του νησιού, στο οποίο, υπενθυμίζω, έχει ανασταλεί η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Επομένως, βάσει αυτών των δύο γενικών ελληνικών τοποθετήσεων, η πρώτη μας αντίδραση επί πληροφοριών και όχι επί συγκεκριμένων και επισήμων θέσεων σχετικά με την λήψη πιθανών μέτρων οικονομικής υποστήριξης ή οιωνδήποτε άλλων μέτρων, είναι ότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να μείνει ανοικτή η προοπτική επανένωσης του νησιού. Αντιθέτως δεν θα πρέπει, δεν είναι σκόπιμο, να λειτουργούν ανασταλτικά, ως εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση της επίλυσης και επανένωσης.

Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Το θέμα παρακολουθείται. Η επικοινωνία και ο συντονισμός με την Κυπριακή Κυβέρνηση είναι σταθερός και συνεχής. Αυτό όσον αφορά το πρώτο σας ερώτημα.

Για το δεύτερο ερώτημα: Για την Έκθεση του Γενικού Γραμματέα δεν θα μπω σε συγκεκριμένο σχολιασμό διότι δεν υπάρχουν πλήρεις και επίσημες πληροφορίες για το περιεχόμενό της. Η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα αναμένεται να υποβληθεί τις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος. Αυτές είναι κάποιες πληροφορίες που υπάρχουν. Από πλευράς μας θέλω να πω ότι η Έκθεση αυτή θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ισορροπημένη, αντικειμενική, να δώσει μια καταγραφή της κατάστασης όπως ήταν, και βεβαίως να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο ανάληψης -σε χρόνο που θα είναι ο πλέον κατάλληλος- δράσεων και πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος και της επανένωσης του νησιού.

Αυτές είναι οι βασικές τοποθετήσεις, οι οποίες έχουν από ελληνικής πλευράς διαμηνυθεί στη Νέα Υόρκη. Γνωρίζετε ότι η Έκθεση έχει συνταχθεί σε συγκεκριμένο χρόνο και θα καταγράφει, όπως συμβαίνει συνήθως, τις εκτιμήσεις της Γραμματείας όσον αφορά την πορεία του Κυπριακού. Δεν υπάρχουν ειδικότερες πληροφορίες για το περιεχόμενό της, αλλά σας περιέγραψα πώς αντιμετωπίζεται από ελληνικής πλευράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε δηλαδή ότι θα υπάρχει κάποια διαφοροποίηση από την τελική Έκθεση που θα δούμε από τον Γενικό Γραμματέα με τα στοιχεία που έχει ο κ. ντε Σότο;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει βεβαιότητα γι΄αυτό, ούτε υποθέτω κάτι τέτοιο. Απλώς θέλω να πω ότι το πώς, με ποίες σκέψεις η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει την Έκθεση, έχει τεθεί εις γνώσιν των αρμοδίων στελεχών της Γραμματείας. Περιμένουμε κι εμείς να δούμε πώς ακριβώς αυτό θα καταγραφεί στο τελικό κείμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Αμερική για την αναβάθμιση των σχέσεών της με τους Τουρκοκύπριους, αυτά θεωρείτε ότι εμπίπτουν στο πλαίσιο που θέσατε προηγουμένως;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Νομίζω ότι έχω καλύψει την ερώτησή σας. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε. Υπάρχει συντονισμός με την κυπριακή Κυβέρνηση και έχει επίσης δοθεί η κατάλληλη πληροφόρηση ότι από πλευράς μας θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα -όχι μόνον των ΗΠΑ αλλά και γενικότερα και από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής- θα πρέπει να βοηθούν την προοπτική επανένωσης του νησιού. Αυτή είναι η θέση. Δεν έχω κάτι να προσθέσω επ’ αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση για το θέμα του συντάγματος και την αναφορά στη θρησκεία. Αυτό είναι μια αλλαγή θέσης της Ελλάδας, γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με αυτό που υπάρχει τώρα, με το σχέδιο του συντάγματος ότι δεν αναφέρεται η θρησκεία. Γιατί αλλάξαμε θέση; Και δεύτερον, είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε σ’ αυτό όπως και στο 50-50;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Την συνολική θέση της Κυβέρνησης όσον αφορά την διακυβερνητική, την περιέγραψα πριν. Πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος της Ένωσης να καταλήξει η προσπάθεια αυτή το συντομότερο δυνατόν σε ένα αποτέλεσμα. Επομένως η εποικοδομητική στάση της Ελλάδος είναι δεδομένη. Και τονίζω εποικοδομητική στάση. Επειδή αναφερθήκατε στη λέξη “υποχώρηση” κτλ. -δεν είναι δόκιμη, είναι λέξεις φορτισμένες με συγκεκριμένο περιεχόμενο- δεν μπορώ να αποδεχθώ αυτόν τον όρο. Είναι μια διαδικασία που όλα τα κράτη προσπαθούν, έτσι πιστεύω, να καταλήξει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την συγκεκριμένη αναφορά κρίθηκε σκόπιμο ότι θα ήταν σύμφωνη με την ιστορική παράδοση και τις ιστορικές καταβολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρξει αυτή η μνεία. Από κει και πέρα τίποτε άλλο περισσότερο δεν έχω να προσθέσω. Δεν πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα. Είναι σαφής η στάση και η άποψη της ελληνικής πλευράς. Αυτό είναι όλο. Αλλά όπως σας είπα, θα πρόκειται για ιστορική αναφορά. Τίποτε πέραν αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε εάν ο κ. Μίλερ σε μια από τις επισκέψεις του εδώ έχει θέσει θέμα ασυλίας Αμερικανών που θα συνοδεύουν είτε Αμερικανούς πολιτικούς εδώ είτε Αμερικανούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η πρόσφατη επικοινωνία του κ. Μίλερ με τον Υπουργό Εξωτερικών, είχε ως κύριο αντικείμενο μια επισκόπηση και εκτίμηση όλων των πτυχών της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και δεν ετέθησαν τέτοια ζητήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να γυρίσω λίγο στα μέτρα για την Κύπρο: Πολλές φορές οι Αμερικανοί δείχνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και λένε ότι θα είναι σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση οι όποιες κινήσεις κάνουν σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ήθελα να ρωτήσω στο πλαίσιο αυτό αν έχουμε κάτι νεότερο σχετικά με το θέμα του Κανονισμού από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα δεύτερο ερώτημα για την Έκθεση του Γενικού Γραμματέα: Λέγεται ότι θα υπάρχουν αναφορές μέσα σε ό,τι αφορά και το χρόνο παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης στη νήσο. Αν γι αυτό το ζήτημα έχουμε κάποια τοποθέτηση από την ελληνική πλευρά.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είναι δύο τα θέματα. Όσον αφορά στα μέτρα που κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού μελετά και τα οποία θα ανακοινώσει η Επιτροπή. Αυτά αναμένονται νομίζω μέσα στον μήνα Ιούνιο. Υπάρχει μια τέτοια εκτίμηση, την οποία με κάθε επιφύλαξη την μεταφέρω.

Από κει και πέρα θέλω να πω ότι το νομικό πλαίσιο της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφές. Υπάρχει η Πράξη Προσχώρησης, το Πρωτόκολλο 10 και ο Κανονισμός, ο λεγόμενος “κανονισμός της πράσινης γραμμής”. Επομένως αναμένουμε και προσδοκούμε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι σύμφωνα με το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και βεβαίως γενικότερα με το διεθνές Δίκαιο, τους διεθνείς κανόνες. Θα είναι μέτρα τα οποία η Ένωση θα εφαρμόσει στο πλαίσιο μιας πολιτικής, την οποία και η Κυπριακή Κυβέρνηση και βεβαίως η Ελληνική, έχει υποστηρίξει. Δηλαδή οικονομική ενίσχυση της τουρκοκυπριακής πλευράς, βοήθειας για την οικονομική πρόοδο του βόρειου τμήματος.

Οι νομικές πτυχές των όποιων μέτρων είναι ένα θέμα το οποίο μελετάται. Υπάρχουν νομικές μελέτες και προετοιμασία της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς επ’ αυτού. Νομίζω ότι έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι το χρονικό σημείο της δημοσιοποίησης αυτών των μέτρων.

Για την “UNFICYP”. Πάλι βάσει πληροφοριών που έχουμε, χωρίς να θέλω απολύτως να δεσμευτώ γι’ αυτό, επίκειται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί και η έκθεση για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Δεν γνωρίζω αν θα είναι τμήμα της ευρύτερης έκθεσης. Εντύπωσή μου είναι ότι – και μιλάω περί εντυπώσεως – ότι θα είναι ξεχωριστή. Ενδεχομένως μάλιστα να προηγηθεί και της υποβολής της εκθέσεως του Γενικού Γραμματέα.

Από ελληνικής πλευράς θεωρούμε ότι είναι και ορθό αυτή η νέα έκθεση να προνοεί απλώς για μία εξάμηνη ανανέωση της εντολής που ήδη υπάρχει. Και αυτό διότι γενική εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή λόγοι που μεταβάλουν την πραγματικότητα στην Κύπρο και επομένως δεν θα ήταν σκόπιμο να αλλάξει και η λογική της εξάμηνης ανανέωσης της εντολής ως αυτή έχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σχέδιο Ανάν σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι νεκρό με τη μορφή που το ξέρουμε. Ξέρουμε τις νέες προτάσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου; Και εάν υπάρχει σκέψη να έρθει στην Ελλάδα μετά το ταξίδι του στην Αμερική.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Τίποτα απ’ αυτά δεν γνωρίζω. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια σκέψη. Προκύπτει από δηλώσεις; Δεν το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την ελληνοτουρκική συνάντηση, το Steering Committee, αναφέρατε ότι θα εξεταστούν και νέοι τρόποι προώθησης της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν το γνωρίζω, αλλά και δεν το αποκλείω. Μόνο αν θέλετε για πληροφόρησή σας, όχι επ’ αυτού, αλλά γενικότερα, μία γενική ενημέρωση για την κατευθυντήρια επιτροπή.

Συνεστήθη το 1999 στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και της διμερούς συνεργασίας σε οικονομικά, τεχνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα, καθώς και σε θέματα ασφάλειας. Προεδρεύουν οι Πολιτικοί Διευθυντές, όπως σας είπα, και βασικό της καθήκον είναι να αποβλέπει στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης σε επίπεδο κοινωνιών και στην ανάπτυξη και προώθηση των διμερών επαφών στους τομείς που σας ανέφερα παραπάνω, ώστε να εγκαθιδρυθεί τμήμα εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέρχεται η επιτροπή. Δηλαδή το αντικείμενό της δεν θα πρέπει να συγχέεται με το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Στις 2 Ιουνίου θα είναι η 8η φορά που συνέρχεται και η τελευταία συνάντηση ήταν η 8 Μαϊου του 2003.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες ο κ. Μίλερ μήπως συζήτησε με τον κ. Μολυβιάτη για το ποια είναι αυτά τα μέτρα που σκέφτονται οι Αμερικανοί να βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν ήμουν παρών στη συζήτηση και νομίζω ότι η προηγούμενη απάντησή μου υπήρξε σαφής. Η συνάντηση αυτή έγινε αμέσως μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και έδωσε τη δυνατότητα μιάς λεπτομερέστερης εκτίμησης των αποτελεσμάτων του πολύ θετικού, όπως σας είπα, ταξιδιού.

Ευχαριστώ.