Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Κουμουτσάκο (2004-05-04)
 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας. Σήμερα θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση, διότι προέκυψε κάποια υποχρέωσή μου για τις 11:45. Ελπίζω όμως ότι, επειδή σήμερα δεν έχω και τόσα πολλά να ανακοινώσω, θα έχουμε ένα ουσιαστικό μέρος ερωτήσεων-απαντήσεων.

 
  Στις 5 και 6 Μαΐου γίνεται η ενδιάμεση Υπουργική Συνάντηση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας στο Δουβλίνο. Η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Βαληνάκη.
 
  Η χώρα μας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεσογειακών κρατών και αποσκοπεί στην εμπέδωση της ειρήνης, σταθερότητας της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.
 
  Στη συνάντηση του Δουβλίνου, αναμένεται να ανακοινωθεί η έναρξη λειτουργίας της ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και επίσης αναμένεται να οριστικοποιηθεί η σύσταση του ιδρύματος Διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών. Μια προσπάθεια, για την οποία ελληνική πλευρά έχει καταβάλλει πολλές προσπάθειες μέχρι τώρα. 
  
  Σας δίνω πολύ σύντομα την ημερήσια διάταξη: 
” Ευρωπαϊκή στρατηγική για μια νέα εταιρική σχέση με τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. 
” Ευρωπαϊκή πολιτική νέας γειτονίας και η διαδικασία της Βαρκελώνης. 
” Βελτίωση μεθόδων εργασίας της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. 
” Ευρωμεσογειακό Ίδρυμα για το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών. 
” Λειτουργία ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. 
” Ενίσχυση συνεργασίας για την καταπολέμηση τρομοκρατίας και συμμετοχή της Λιβύης στην ευρωμεσογειακή συνεργασία.
 
  Κατά την παρουσία του στο Δουβλίνο, ο κ. Βαληνάκης θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, κ. Ahmed Maher El Sayed και της Αλγερίας, κ. Abdelaziz Belkhadem και της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Nabeel A. Shaath, χωρίς να αποκλείονται και άλλες συναντήσεις στο περιθώριο.
 
  Αυτά όσον αφορά την Ευρωμεσογειακή. ΄Οσον αφορά το πρόγραμμα του κ. Υπουργού, αύριο 5 Μαΐου στις 11:30 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, κ. Φάτος Νάνο, στις 12:30 με τον Αντιπρόεδρο της Ρουμανίας κ. Τάλπες και στις 13:00 θα συναντηθεί με τον κ. Μπάρακ, πρώην Πρωθυπουργό του Ισραήλ.
 
  Ειδικότερα όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Νάνο και τη συνάντηση θα ήθελα να πω ότι το εγκάρδιο κλίμα που χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών στο Σεράγεβο την 21η Απριλίου, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και να ενισχυθεί με την παρουσία του κ. Νάνο εδώ.
 
  Η ελληνική πλευρά είναι γνωστό ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εκτιμώντας ότι αποτελεί μοναδικό μέσο επίτευξης σταθερότητας της γειτονικής χώρας και εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών.
 
  Η ελληνική πλευρά εργάζεται μαζί με την αλβανική κυβέρνηση, προκειμένου να εμβαθυνθούν οι σχέσεις ώστε να εκλείψουν οριστικά τα όποια φαινόμενα στο παρελθόν έχουν εγείρει καχυποψίες μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα επιθυμεί να καταστεί η Αλβανία σταθερός εταίρος της.   Τα θέματα της ελληνικής μειονότητας δεν αποτελούν διμερές θέμα αλλά εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αν θέλετε. Αυτό είναι ένα περίγραμμα, δεν είναι πλέον διμερές θέμα αλλά εντάσσεται στο κοινοτικό κεκτημένο.
 
  ΄Οσον αφορά στις δραστηριότητες του Υφυπουργού, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, απλώς θέλω να αναφερθώ σε κάτι το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί αλλά έχει τη σημασία του. Στις 29/4 ανακοινώθηκε, συνεισφορά της χώρας μας προς τη Βόρεια Κορέα, ύψους 30.000 ευρώ, ως παροχή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνέχεια της έκρηξης που σημειώθηκε μετά το σιδηροδρομικό ατύχημα σε επαρχία της Βόρειας Κορέας. Το ποσό θα διατεθεί μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς ανακούφιση των πληγέντων.
 
  Αυτά ήταν όσα είχα να σας ανακοινώσω σήμερα και είμαι στη διάθεσή σας για κάποιες ερωτήσεις.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έχει κοινοποιηθεί το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν στη Θράκη;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όπως ξέρετε, η επίσκεψη στη Θράκη είναι ιδιωτική και βεβαίως το τι θα περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα είναι και εις γνώσιν, ή εν πάση περιπτώσει, θα είναι πλήρως εις γνώσιν της ελληνικής κυβέρνησης τις επόμενες ώρες.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε ιδιωτική επίσκεψη, ιδιωτική επίσκεψη φαντάζομαι ότι είναι να πάει κάποιος στο Σούνιο με τη φωτογραφική του μηχανή, να τραβήξει φωτογραφίες, να πάει σε μια ταβέρνα και να φύγει. Ο κ. Ερντογάν πάει στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, δέχεται, όπως λέει, και Υπουργούς, Υφυπουργούς κλπ. και δέχεται και παράγοντες μειονότητας. Μπορεί να μην εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα αλλά με το ιδιωτική επίσκεψη, δεν νομίζω ότι αποδίδεται η ορθή σημασία του ιδιωτικού χαρακτήρα. Ανεπίσημη επίσκεψη μεν αλλά ιδιωτικώς επίσκεψη είναι διαφορετικό πράγμα.
 
  Θέλω να ρωτήσω, έχει κοινοποιηθεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν στη Θράκη;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Κύριε Μελέτη, στις επίσημες επισκέψεις, σε όλες τις επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών ή αρχηγών κυβερνήσεων, είθισται να υπάρχει το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης και πάντα το ιδιωτικό μέρος. Το κομμάτι της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στη Θράκη, έχει χαρακτηριστεί ως ιδιωτικό και από τις δύο χώρες. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Συμβουλευτική Επιτροπή, την οποία θα συναντήσει ο κ. Ερντογάν, εκπροσωπεί κάτι; Δηλαδή θεωρείτε εσείς ότι είναι μια ιδιωτική συνάντηση αυτή, η Συμβουλευτική Επιτροπή και η συνάντηση με τους ψευτομουφτήδες και τι μήνυμα στέλνει αυτό στη Θράκη; Ένα. Και δεύτερον, θέλω να ρωτήσω αν πράγματι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ίμβρο και την Τένεδο.  
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ως προς το πρώτο τμήμα, γνωρίζετε ότι υπάρχει μια απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, κ. Ρουσόπουλου επ΄ αυτού. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να κρύψει ή οποιοδήποτε λόγο να μην θέλει μια επίσκεψη ιδιωτικής φύσης στη Θράκη. Αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζεται η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη. Πέραν αυτού δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. 
  Η δεύτερή σας ερώτηση; 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την ΄Ιμβρο και την  Τένεδο; 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:, Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Κατηγορηματικά. Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν ξέρω πώς έχει προκύψει, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αφορά, ούτως ή άλλως, σε μια πιθανή μελλοντική επίσκεψη και το τι θα γίνει τότε σε εκείνο το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κάτι. Είναι σαφές αυτό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί μια σειρά από δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, τα οποία αναφέρονται με επικριτικά σχόλια για την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Θράκη. ΄Εχετε κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό και σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν, την επόμενη ημέρα μετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη, τι αντιδράσεις μπορεί να υπάρχουν και στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν σχολιάζω και δεν προτίθεμαι να σχολιάσω δημοσιεύματα Τύπου, και του τουρκικού κατ΄ επέκταση. Θα ήθελα όμως να πω ότι, όπως ξέρετε, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας που ζουν στη Θράκη, χαίρουν απόλυτης ισονομίας, ισοπολιτείας και πλήρους ελευθερίας στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και δικαιωμάτων.
 
  Γνωρίζετε άλλωστε ότι στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας και της περιοχής.
 
  Κλείνοντας να προσθέσω ότι και στον τομέα της εκπαίδευσης της νεολαίας, της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, εφαρμόζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και σε μεγάλο βαθμό επιχορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
 
  Αυτό όσον αφορά στη διαβίωση των μουσουλμάνων συμπολιτών μας στη Θράκη. Αυτό είναι γνωστό και δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Όπως είδατε, επιβεβαιώνω πράγματα, τα οποία ήδη είναι γνωστά και σε εσάς και ευρύτερα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, η κυβέρνηση επανεξετάζει δηλαδή την αποστολή μαζί με τον κ. Ερντογάν στη Θράκη των κυρίων Τσιαρτσιώνη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Υφυπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης; Επειδή είναι ιδιωτική επίσκεψη, μήπως δεν πάνε τελικά; 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα. Το επίσημο μέρος της επίσκεψης τελεί εν διαμορφώσει στις λεπτομέρειές του αυτή τη στιγμή. Ο κ. Τσιαρτσιώνης και ο κ. Στυλιανίδης, θα υποδεχτούν τον κ. Ερντογάν κατά την άφιξή του στην περιοχή.
 
  Όχι δεν έχω αυτή την πληροφορία και δεν την έχω, γιατί όπως σας είπα, τελεί υπό διαμόρφωση αλλά η πληροφορία που έχω, νομίζω βασίμως, είναι ότι θα τον υποδεχτούν εκεί. Αυτό επιβάλλει η παραδοσιακή φιλοξενία που προσφέρει η χώρα μας στους επισκέπτες της και για την οποία είμαστε γνωστοί διεθνώς.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένου ότι η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη είναι πλέον ιστορική, αποδίδετε ένα συμβολικό χαρακτήρα, ένα θετικό χαρακτήρα σε αυτή την επίσκεψη;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Να σας πω. Με την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, επιβεβαιώνεται ότι η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχει εισέλθει και συνεχίζει να πορεύεται προς ένα κλίμα συνεχώς βελτιούμενο και εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων.
 
  Επίσης είναι γνωστή η πολύ καλή επαφή και η συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών. Η επίσκεψη εδώ έχει επίσης έναν έντονο οικονομικό χαρακτήρα, δηλαδή όσον αφορά στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
 
  Νομίζω ότι αυτά δίνουν το πλήρες περίγραμμα της επίσκεψης. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλούσα για τη Θράκη, δηλαδή η επίσκεψη στη Θράκη εντάσσεται σε αυτό το κλίμα;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα μπορούσα να πω ότι κατ΄ επέκταση ναι. Αν και θα τονίσω ότι παραμένει ιδιωτικό τμήμα της επίσκεψης. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτον, για την ένταξη της Κύπρου. Η παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο θα αποτελέσει εμπόδιο για τη λήψη ημερομηνίας, για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. η Τουρκία. Και δεύτερον, πως αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, το ενδεχόμενο να ανακηρυχθεί σχισματική η Εκκλησία της Ελλάδας εάν χωριστούν οι τρεις Μητροπολίτες;
 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το πρώτο ερώτημά σας μου δίνει κι εμένα την ευκαιρία να εκφράσω τα συγχαρητήρια προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την ένταξή της. Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή στην πορεία της Κύπρου. Δεν είναι τέλος του δρόμου, είναι και αφετηριακό σημείο για την επανένωση του νησιού με την προοπτική της συμβίωσης των δύο κοινοτήτων σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, έτσι όπως το καθορίζει η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
  Όσον αφορά στο ερώτημά σας για τα στρατεύματα, αυτό είναι κάτι το οποίο απασχολεί, θα απασχολήσει εάν απασχολήσει, την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πορεία – την ομαλή πλέον – που έχει η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
  Για το δεύτερό σας ερώτημα το οποίο είναι υποθετικό, δεν έχω απάντηση. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορείτε τουλάχιστον για το δεύτερο ερώτημα να μας πείτε τί διημείφθη στη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού και της αντιπροσωπείας του Φαναρίου και πώς αντιδρά το Υπουργείο Εξωτερικών ως καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα μέχρι τώρα συμβάντα για την ακοινωνησία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και όλα τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα. Υπάρχει κάποια αντίδραση;
 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Στον τρόπο που διατυπώσατε την ερώτησή σας υπάρχουν τα ψήγματα της απαντήσεώς μου. Πρώτον, το Υπουργείο Εξωτερικών  έχει στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του το Πατριαρχείο αλλά με μια, όπως αντιλαμβάνεστε, συγκεκριμένη οπτική γωνία και δεν έχει αρμοδιότητα όσον αφορά τις σχέσεις εκκλησιών. Αντιμετωπίζεται ως ο ύψιστος θεσμός της Ορθοδοξίας και αυτή είναι η αρμοδιότητα του Υπουργείου όσον αφορά το Πατριαρχείο.
 
  Όσον αφορά στη χθεσινή συνάντηση της Πατριαρχικής αποστολής με τον Υπουργό των Εξωτερικών, ήταν μια ευκαιρία για μια διά ζώσης και πλήρη ενημέρωση επί των θέσεων του Πατριαρχείου για το θέμα των ημερών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί το ζήτημα των νέων χωρών ως εθνικό ζήτημα; Έχει εθνικές προεκτάσεις εάν περάσουν υπό την Διοίκηση…..
 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Νομίζω ότι η απάντησή μου καλύπτει το ερώτημά σας. Αφορά σχέσεις μεταξύ δύο εκκλησιών και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αυτή την οπτική γωνία όταν αντιμετωπίζει τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο. Είναι πολύ συγκεκριμένη η βάση, το ενδιαφέρον και η αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το Πατριαρχείο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα το πρωί εκσφενδόνισαν άγνωστοι χειροβομβίδα κατά της οικίας του κ. Αναστασιάδη, του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο. Δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου τύπου επίθεση μετά τη δεκαετία του ’70 και τα τραγικά γεγονότα πριν το ’74, έχετε να κάνετε εσείς κάποιο σχόλιο ή θέλετε να το αφήσετε στην Κυβέρνηση;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Προσωπικά το πληροφορήθηκα μόλις πριν από λίγο και δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός αυτό καθαυτό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός από τα οικονομικά τι θα συζητηθεί μεταξύ Καραμανλή και Ερντογάν; Και δεύτερον, εσείς αποκαλείτε τη μειονότητα “μουσουλμανική”. Πώς θα την αποκαλέσει ο Ερντογάν την επίσκεψη στη Θράκη;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξεκινώ από το δεύτερο ερώτημά σας. Δεν είναι μόνο θέση της Κυβέρνησης, αυτό προκύπτει και από τις διεθνείς ισχύουσες συμφωνίες. Είναι η μουσουλμανική μειονότητα και όπως ξέρετε η μουσουλμανική μειονότητα έχει διάφορα συστατικά. Υπάρχουν μέλη της μειονότητας που είναι τουρκογενείς, πομακικής καταγωγής και αθίγγανοι. Αυτή είναι όχι μόνο η θέση του Υπουργείου, αυτή είναι η πραγματικότητα στην Θράκη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, μιλάμε συνεχώς για διαρκώς βελτιούμενο πλέγμα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια συνομιλίες μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών. Υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο που μπορείτε να ανακοινώσετε ή προτίθεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι, εγώ δεν έχω κάτι να ανακοινώσω και δεν γνωρίζω τι προτίθεται να ανακοινώσει ο κ. Πρωθυπουργός μετά τρεις μέρες.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή πριν είπατε για την ισονομία σε πολιτεία, τα πράγματα αυτά τα γνωστά για τη μειονότητα, θεωρείτε φιλική ενέργεια, ότι συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ότι ο κ. Ερντογάν θα δει ακριβώς στη Θράκη όσους δεν πιστεύουν ότι ισχύουν όλα αυτά; Δηλαδή τη Συμβουλευτική, τους ψευδο-μουφτήδες και τους διαφόρους παράγοντες των τουρκικών ιδρυμάτων όπως αναφέρει η ανακοίνωση; 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η ανακοίνωση στην οποία αναφέρεστε, απ’ όσο γνωρίζω είναι μια ανακοίνωση ή δύο ανακοινώσεις που έχουν βγει από συγκεκριμένο ειδησεογραφικό πρακτορείο στην Τουρκία. Δεν είναι η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δει αυτούς τους κυρίους….
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Στο “αν” δεν θα απαντήσω.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, είναι συγκεκριμένο αυτό που σας ρωτώ. Δεν είναι θέμα αν είναι ανακοίνωση του πρακτορείου ή οτιδήποτε άλλο. Θεωρείτε ότι αν δει τα στελέχη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της λεγόμενης και τους ψευδο-μουφτήδες είναι φιλική ενέργεια και είναι ενέργεια που συμβάλλει στην εμπέδωση του κλίματος αυτού που είπατε και στη Θράκη και στις διμερείς σχέσεις;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πιστεύω -και μιλώ προσωπικά- ότι το σύνολο της επισκέψεως, το επίσημο τμήμα και το μη επίσημο τμήμα, το ιδιωτικό τμήμα, θα στείλουν ένα μήνυμα στην κατεύθυνση που μόλις σας ανέφερα. Δηλαδή μήνυμα εμπέδωσης των καλών σχέσεων και συνεχούς ενίσχυσης του καλού κλίματος στις σχέσεις των δυο χωρών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η κατάσταση όσον αφορά στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών, σε μεγάλο βαθμό περιγράφεται από το σύνολο των συμφωνιών στις οποίες αναφερθήκατε. Επομένως, αντικείμενο – μεταξύ άλλων – κατά τη διάρκεια της επισκέψεως θα είναι και η εξέταση της πορείας των διμερών οικονομικών σχέσεων στη συνέχεια του πλαισίου που ορίζουν αυτές οι συμφωνίες. Ενδεχομένως δε, η αναζήτηση, ο προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων για περαιτέρω αξιοποίηση των υπαρχουσών συμφωνιών, ίσως και η αναζήτηση νέων πεδίων συνεργασίας, ώστε οι σχέσεις των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα να βελτιωθούν.
 
  Για τη συγκεκριμένη ερώτησή σας δεν γνωρίζω, δεν έχω απάντηση να σας δώσω, θα πρέπει να το δω.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε ότι τα θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία πλέον τα αντιμετωπίζετε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της εθνικής μειονότητας της Αλβανίας θα συζητιέται στα ευρωπαϊκά όργανα και οι προσφυγές θα γίνονται από την Ελλάδα ή καλείτε τα Σωματεία τα ελληνικά της Αλβανίας να προσφεύγουν στις Βρυξέλλες;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η γειτονική χώρα βρίσκεται σε μια πορεία ευρωπαϊκής προοπτικής. Υπάρχει,  όπως γνωρίζετε, η διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού και αυτής της διαδικασίας συζητιούνται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αλβανίας ένα σύνολο θεμάτων μέσα στο οποίο είναι και η πορεία και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, των μειονοτικών δικαιωμάτων κτλ.
 
  Σε αυτό αναφέρθηκα όταν μίλησα για το ότι δεν είναι ένα διμερές θέμα αλλά εντάσσεται πλέον στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αυτό το θέμα, όπως άλλα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διμερής βοήθεια δηλαδή αποδεσμεύεται από το θέμα των δικαιωμάτων της μειονότητας; 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όρισα το πλαίσιο μέσα στο οποίο αντιμετωπίζεται το όποιο θέμα των σχέσεων με την ελληνική μειονότητα. Από κει και πέρα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και η βοήθεια λαμβάνουν υπόψη τους το σύνολο των σχέσεων με τη Αλβανία και βεβαίως την προοπτική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Κουμουτσάκο (2004-05-04)

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας. Σήμερα θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση, διότι προέκυψε κάποια υποχρέωσή μου για τις 11:45. Ελπίζω όμως ότι, επειδή σήμερα δεν έχω και τόσα πολλά να ανακοινώσω, θα έχουμε ένα ουσιαστικό μέρος ερωτήσεων-απαντήσεων.

  Στις 5 και 6 Μαΐου γίνεται η ενδιάμεση Υπουργική Συνάντηση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας στο Δουβλίνο. Η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Βαληνάκη.

  Η χώρα μας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεσογειακών κρατών και αποσκοπεί στην εμπέδωση της ειρήνης, σταθερότητας της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.

  Στη συνάντηση του Δουβλίνου, αναμένεται να ανακοινωθεί η έναρξη λειτουργίας της ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και επίσης αναμένεται να οριστικοποιηθεί η σύσταση του ιδρύματος Διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών. Μια προσπάθεια, για την οποία ελληνική πλευρά έχει καταβάλλει πολλές προσπάθειες μέχρι τώρα. 
  
  Σας δίνω πολύ σύντομα την ημερήσια διάταξη: 
” Ευρωπαϊκή στρατηγική για μια νέα εταιρική σχέση με τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. 
” Ευρωπαϊκή πολιτική νέας γειτονίας και η διαδικασία της Βαρκελώνης. 
” Βελτίωση μεθόδων εργασίας της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. 
” Ευρωμεσογειακό Ίδρυμα για το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών. 
” Λειτουργία ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. 
” Ενίσχυση συνεργασίας για την καταπολέμηση τρομοκρατίας και συμμετοχή της Λιβύης στην ευρωμεσογειακή συνεργασία.

  Κατά την παρουσία του στο Δουβλίνο, ο κ. Βαληνάκης θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, κ. Ahmed Maher El Sayed και της Αλγερίας, κ. Abdelaziz Belkhadem και της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Nabeel A. Shaath, χωρίς να αποκλείονται και άλλες συναντήσεις στο περιθώριο.

  Αυτά όσον αφορά την Ευρωμεσογειακή. ΄Οσον αφορά το πρόγραμμα του κ. Υπουργού, αύριο 5 Μαΐου στις 11:30 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, κ. Φάτος Νάνο, στις 12:30 με τον Αντιπρόεδρο της Ρουμανίας κ. Τάλπες και στις 13:00 θα συναντηθεί με τον κ. Μπάρακ, πρώην Πρωθυπουργό του Ισραήλ.

  Ειδικότερα όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Νάνο και τη συνάντηση θα ήθελα να πω ότι το εγκάρδιο κλίμα που χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών στο Σεράγεβο την 21η Απριλίου, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και να ενισχυθεί με την παρουσία του κ. Νάνο εδώ.

  Η ελληνική πλευρά είναι γνωστό ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εκτιμώντας ότι αποτελεί μοναδικό μέσο επίτευξης σταθερότητας της γειτονικής χώρας και εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών.

  Η ελληνική πλευρά εργάζεται μαζί με την αλβανική κυβέρνηση, προκειμένου να εμβαθυνθούν οι σχέσεις ώστε να εκλείψουν οριστικά τα όποια φαινόμενα στο παρελθόν έχουν εγείρει καχυποψίες μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα επιθυμεί να καταστεί η Αλβανία σταθερός εταίρος της.   Τα θέματα της ελληνικής μειονότητας δεν αποτελούν διμερές θέμα αλλά εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αν θέλετε. Αυτό είναι ένα περίγραμμα, δεν είναι πλέον διμερές θέμα αλλά εντάσσεται στο κοινοτικό κεκτημένο.

  ΄Οσον αφορά στις δραστηριότητες του Υφυπουργού, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, απλώς θέλω να αναφερθώ σε κάτι το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί αλλά έχει τη σημασία του. Στις 29/4 ανακοινώθηκε, συνεισφορά της χώρας μας προς τη Βόρεια Κορέα, ύψους 30.000 ευρώ, ως παροχή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνέχεια της έκρηξης που σημειώθηκε μετά το σιδηροδρομικό ατύχημα σε επαρχία της Βόρειας Κορέας. Το ποσό θα διατεθεί μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς ανακούφιση των πληγέντων.

  Αυτά ήταν όσα είχα να σας ανακοινώσω σήμερα και είμαι στη διάθεσή σας για κάποιες ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έχει κοινοποιηθεί το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν στη Θράκη;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όπως ξέρετε, η επίσκεψη στη Θράκη είναι ιδιωτική και βεβαίως το τι θα περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα είναι και εις γνώσιν, ή εν πάση περιπτώσει, θα είναι πλήρως εις γνώσιν της ελληνικής κυβέρνησης τις επόμενες ώρες.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε ιδιωτική επίσκεψη, ιδιωτική επίσκεψη φαντάζομαι ότι είναι να πάει κάποιος στο Σούνιο με τη φωτογραφική του μηχανή, να τραβήξει φωτογραφίες, να πάει σε μια ταβέρνα και να φύγει. Ο κ. Ερντογάν πάει στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, δέχεται, όπως λέει, και Υπουργούς, Υφυπουργούς κλπ. και δέχεται και παράγοντες μειονότητας. Μπορεί να μην εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα αλλά με το ιδιωτική επίσκεψη, δεν νομίζω ότι αποδίδεται η ορθή σημασία του ιδιωτικού χαρακτήρα. Ανεπίσημη επίσκεψη μεν αλλά ιδιωτικώς επίσκεψη είναι διαφορετικό πράγμα.

  Θέλω να ρωτήσω, έχει κοινοποιηθεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν στη Θράκη;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Κύριε Μελέτη, στις επίσημες επισκέψεις, σε όλες τις επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών ή αρχηγών κυβερνήσεων, είθισται να υπάρχει το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης και πάντα το ιδιωτικό μέρος. Το κομμάτι της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στη Θράκη, έχει χαρακτηριστεί ως ιδιωτικό και από τις δύο χώρες. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Συμβουλευτική Επιτροπή, την οποία θα συναντήσει ο κ. Ερντογάν, εκπροσωπεί κάτι; Δηλαδή θεωρείτε εσείς ότι είναι μια ιδιωτική συνάντηση αυτή, η Συμβουλευτική Επιτροπή και η συνάντηση με τους ψευτομουφτήδες και τι μήνυμα στέλνει αυτό στη Θράκη; Ένα. Και δεύτερον, θέλω να ρωτήσω αν πράγματι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ίμβρο και την Τένεδο.  
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ως προς το πρώτο τμήμα, γνωρίζετε ότι υπάρχει μια απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, κ. Ρουσόπουλου επ΄ αυτού. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να κρύψει ή οποιοδήποτε λόγο να μην θέλει μια επίσκεψη ιδιωτικής φύσης στη Θράκη. Αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζεται η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη. Πέραν αυτού δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. 
  Η δεύτερή σας ερώτηση; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την ΄Ιμβρο και την  Τένεδο; 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:, Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Κατηγορηματικά. Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν ξέρω πώς έχει προκύψει, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αφορά, ούτως ή άλλως, σε μια πιθανή μελλοντική επίσκεψη και το τι θα γίνει τότε σε εκείνο το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κάτι. Είναι σαφές αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί μια σειρά από δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, τα οποία αναφέρονται με επικριτικά σχόλια για την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Θράκη. ΄Εχετε κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό και σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν, την επόμενη ημέρα μετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη, τι αντιδράσεις μπορεί να υπάρχουν και στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν σχολιάζω και δεν προτίθεμαι να σχολιάσω δημοσιεύματα Τύπου, και του τουρκικού κατ΄ επέκταση. Θα ήθελα όμως να πω ότι, όπως ξέρετε, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας που ζουν στη Θράκη, χαίρουν απόλυτης ισονομίας, ισοπολιτείας και πλήρους ελευθερίας στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και δικαιωμάτων.

  Γνωρίζετε άλλωστε ότι στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας και της περιοχής.

  Κλείνοντας να προσθέσω ότι και στον τομέα της εκπαίδευσης της νεολαίας, της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, εφαρμόζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και σε μεγάλο βαθμό επιχορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

  Αυτό όσον αφορά στη διαβίωση των μουσουλμάνων συμπολιτών μας στη Θράκη. Αυτό είναι γνωστό και δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Όπως είδατε, επιβεβαιώνω πράγματα, τα οποία ήδη είναι γνωστά και σε εσάς και ευρύτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, η κυβέρνηση επανεξετάζει δηλαδή την αποστολή μαζί με τον κ. Ερντογάν στη Θράκη των κυρίων Τσιαρτσιώνη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Υφυπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης; Επειδή είναι ιδιωτική επίσκεψη, μήπως δεν πάνε τελικά; 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα. Το επίσημο μέρος της επίσκεψης τελεί εν διαμορφώσει στις λεπτομέρειές του αυτή τη στιγμή. Ο κ. Τσιαρτσιώνης και ο κ. Στυλιανίδης, θα υποδεχτούν τον κ. Ερντογάν κατά την άφιξή του στην περιοχή.

  Όχι δεν έχω αυτή την πληροφορία και δεν την έχω, γιατί όπως σας είπα, τελεί υπό διαμόρφωση αλλά η πληροφορία που έχω, νομίζω βασίμως, είναι ότι θα τον υποδεχτούν εκεί. Αυτό επιβάλλει η παραδοσιακή φιλοξενία που προσφέρει η χώρα μας στους επισκέπτες της και για την οποία είμαστε γνωστοί διεθνώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένου ότι η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη είναι πλέον ιστορική, αποδίδετε ένα συμβολικό χαρακτήρα, ένα θετικό χαρακτήρα σε αυτή την επίσκεψη;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Να σας πω. Με την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, επιβεβαιώνεται ότι η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχει εισέλθει και συνεχίζει να πορεύεται προς ένα κλίμα συνεχώς βελτιούμενο και εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων.

  Επίσης είναι γνωστή η πολύ καλή επαφή και η συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών. Η επίσκεψη εδώ έχει επίσης έναν έντονο οικονομικό χαρακτήρα, δηλαδή όσον αφορά στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

  Νομίζω ότι αυτά δίνουν το πλήρες περίγραμμα της επίσκεψης. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλούσα για τη Θράκη, δηλαδή η επίσκεψη στη Θράκη εντάσσεται σε αυτό το κλίμα;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα μπορούσα να πω ότι κατ΄ επέκταση ναι. Αν και θα τονίσω ότι παραμένει ιδιωτικό τμήμα της επίσκεψης. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτον, για την ένταξη της Κύπρου. Η παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο θα αποτελέσει εμπόδιο για τη λήψη ημερομηνίας, για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. η Τουρκία. Και δεύτερον, πως αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, το ενδεχόμενο να ανακηρυχθεί σχισματική η Εκκλησία της Ελλάδας εάν χωριστούν οι τρεις Μητροπολίτες;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το πρώτο ερώτημά σας μου δίνει κι εμένα την ευκαιρία να εκφράσω τα συγχαρητήρια προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την ένταξή της. Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή στην πορεία της Κύπρου. Δεν είναι τέλος του δρόμου, είναι και αφετηριακό σημείο για την επανένωση του νησιού με την προοπτική της συμβίωσης των δύο κοινοτήτων σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, έτσι όπως το καθορίζει η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Όσον αφορά στο ερώτημά σας για τα στρατεύματα, αυτό είναι κάτι το οποίο απασχολεί, θα απασχολήσει εάν απασχολήσει, την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πορεία – την ομαλή πλέον – που έχει η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Για το δεύτερό σας ερώτημα το οποίο είναι υποθετικό, δεν έχω απάντηση. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορείτε τουλάχιστον για το δεύτερο ερώτημα να μας πείτε τί διημείφθη στη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού και της αντιπροσωπείας του Φαναρίου και πώς αντιδρά το Υπουργείο Εξωτερικών ως καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα μέχρι τώρα συμβάντα για την ακοινωνησία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και όλα τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα. Υπάρχει κάποια αντίδραση;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Στον τρόπο που διατυπώσατε την ερώτησή σας υπάρχουν τα ψήγματα της απαντήσεώς μου. Πρώτον, το Υπουργείο Εξωτερικών  έχει στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του το Πατριαρχείο αλλά με μια, όπως αντιλαμβάνεστε, συγκεκριμένη οπτική γωνία και δεν έχει αρμοδιότητα όσον αφορά τις σχέσεις εκκλησιών. Αντιμετωπίζεται ως ο ύψιστος θεσμός της Ορθοδοξίας και αυτή είναι η αρμοδιότητα του Υπουργείου όσον αφορά το Πατριαρχείο.

  Όσον αφορά στη χθεσινή συνάντηση της Πατριαρχικής αποστολής με τον Υπουργό των Εξωτερικών, ήταν μια ευκαιρία για μια διά ζώσης και πλήρη ενημέρωση επί των θέσεων του Πατριαρχείου για το θέμα των ημερών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί το ζήτημα των νέων χωρών ως εθνικό ζήτημα; Έχει εθνικές προεκτάσεις εάν περάσουν υπό την Διοίκηση…..

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Νομίζω ότι η απάντησή μου καλύπτει το ερώτημά σας. Αφορά σχέσεις μεταξύ δύο εκκλησιών και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αυτή την οπτική γωνία όταν αντιμετωπίζει τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο. Είναι πολύ συγκεκριμένη η βάση, το ενδιαφέρον και η αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το Πατριαρχείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα το πρωί εκσφενδόνισαν άγνωστοι χειροβομβίδα κατά της οικίας του κ. Αναστασιάδη, του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο. Δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου τύπου επίθεση μετά τη δεκαετία του ’70 και τα τραγικά γεγονότα πριν το ’74, έχετε να κάνετε εσείς κάποιο σχόλιο ή θέλετε να το αφήσετε στην Κυβέρνηση;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Προσωπικά το πληροφορήθηκα μόλις πριν από λίγο και δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός αυτό καθαυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός από τα οικονομικά τι θα συζητηθεί μεταξύ Καραμανλή και Ερντογάν; Και δεύτερον, εσείς αποκαλείτε τη μειονότητα “μουσουλμανική”. Πώς θα την αποκαλέσει ο Ερντογάν την επίσκεψη στη Θράκη;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξεκινώ από το δεύτερο ερώτημά σας. Δεν είναι μόνο θέση της Κυβέρνησης, αυτό προκύπτει και από τις διεθνείς ισχύουσες συμφωνίες. Είναι η μουσουλμανική μειονότητα και όπως ξέρετε η μουσουλμανική μειονότητα έχει διάφορα συστατικά. Υπάρχουν μέλη της μειονότητας που είναι τουρκογενείς, πομακικής καταγωγής και αθίγγανοι. Αυτή είναι όχι μόνο η θέση του Υπουργείου, αυτή είναι η πραγματικότητα στην Θράκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, μιλάμε συνεχώς για διαρκώς βελτιούμενο πλέγμα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια συνομιλίες μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών. Υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο που μπορείτε να ανακοινώσετε ή προτίθεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι, εγώ δεν έχω κάτι να ανακοινώσω και δεν γνωρίζω τι προτίθεται να ανακοινώσει ο κ. Πρωθυπουργός μετά τρεις μέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή πριν είπατε για την ισονομία σε πολιτεία, τα πράγματα αυτά τα γνωστά για τη μειονότητα, θεωρείτε φιλική ενέργεια, ότι συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ότι ο κ. Ερντογάν θα δει ακριβώς στη Θράκη όσους δεν πιστεύουν ότι ισχύουν όλα αυτά; Δηλαδή τη Συμβουλευτική, τους ψευδο-μουφτήδες και τους διαφόρους παράγοντες των τουρκικών ιδρυμάτων όπως αναφέρει η ανακοίνωση; 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η ανακοίνωση στην οποία αναφέρεστε, απ’ όσο γνωρίζω είναι μια ανακοίνωση ή δύο ανακοινώσεις που έχουν βγει από συγκεκριμένο ειδησεογραφικό πρακτορείο στην Τουρκία. Δεν είναι η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δει αυτούς τους κυρίους….
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Στο “αν” δεν θα απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, είναι συγκεκριμένο αυτό που σας ρωτώ. Δεν είναι θέμα αν είναι ανακοίνωση του πρακτορείου ή οτιδήποτε άλλο. Θεωρείτε ότι αν δει τα στελέχη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της λεγόμενης και τους ψευδο-μουφτήδες είναι φιλική ενέργεια και είναι ενέργεια που συμβάλλει στην εμπέδωση του κλίματος αυτού που είπατε και στη Θράκη και στις διμερείς σχέσεις;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πιστεύω -και μιλώ προσωπικά- ότι το σύνολο της επισκέψεως, το επίσημο τμήμα και το μη επίσημο τμήμα, το ιδιωτικό τμήμα, θα στείλουν ένα μήνυμα στην κατεύθυνση που μόλις σας ανέφερα. Δηλαδή μήνυμα εμπέδωσης των καλών σχέσεων και συνεχούς ενίσχυσης του καλού κλίματος στις σχέσεις των δυο χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η κατάσταση όσον αφορά στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών, σε μεγάλο βαθμό περιγράφεται από το σύνολο των συμφωνιών στις οποίες αναφερθήκατε. Επομένως, αντικείμενο – μεταξύ άλλων – κατά τη διάρκεια της επισκέψεως θα είναι και η εξέταση της πορείας των διμερών οικονομικών σχέσεων στη συνέχεια του πλαισίου που ορίζουν αυτές οι συμφωνίες. Ενδεχομένως δε, η αναζήτηση, ο προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων για περαιτέρω αξιοποίηση των υπαρχουσών συμφωνιών, ίσως και η αναζήτηση νέων πεδίων συνεργασίας, ώστε οι σχέσεις των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα να βελτιωθούν.

  Για τη συγκεκριμένη ερώτησή σας δεν γνωρίζω, δεν έχω απάντηση να σας δώσω, θα πρέπει να το δω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε ότι τα θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία πλέον τα αντιμετωπίζετε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της εθνικής μειονότητας της Αλβανίας θα συζητιέται στα ευρωπαϊκά όργανα και οι προσφυγές θα γίνονται από την Ελλάδα ή καλείτε τα Σωματεία τα ελληνικά της Αλβανίας να προσφεύγουν στις Βρυξέλλες;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η γειτονική χώρα βρίσκεται σε μια πορεία ευρωπαϊκής προοπτικής. Υπάρχει,  όπως γνωρίζετε, η διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού και αυτής της διαδικασίας συζητιούνται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αλβανίας ένα σύνολο θεμάτων μέσα στο οποίο είναι και η πορεία και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, των μειονοτικών δικαιωμάτων κτλ.

  Σε αυτό αναφέρθηκα όταν μίλησα για το ότι δεν είναι ένα διμερές θέμα αλλά εντάσσεται πλέον στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αυτό το θέμα, όπως άλλα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διμερής βοήθεια δηλαδή αποδεσμεύεται από το θέμα των δικαιωμάτων της μειονότητας; 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όρισα το πλαίσιο μέσα στο οποίο αντιμετωπίζεται το όποιο θέμα των σχέσεων με την ελληνική μειονότητα. Από κει και πέρα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και η βοήθεια λαμβάνουν υπόψη τους το σύνολο των σχέσεων με τη Αλβανία και βεβαίως την προοπτική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας ευχαριστώ πολύ.