Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Κουμουτσάκο (2004-04-14)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας και χρόνια πολλά. Στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων μας έχω να κάνω ορισμένες ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητα του Υπουργείου. Να ξεκινήσω με την επικείμενη προ-Διάσκεψη Δωρητών για την Κύπρο, που θα γίνει στις Βρυξέλλες αύριο, 15 Απριλίου.
Είναι προπαρασκευαστική Διάσκεψη. Πρόκειται για την πρώτη φάση της Διάσκεψης Δωρητών, που αποφάσισε να διοργανώσει η Επιτροπή. Ο χρόνος σύγκλησης της κυρίως διάσκεψης δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Ένας από τους σκοπούς της αυριανής συνάντησης είναι να συμφωνηθούν μεταξύ των πιθανών δωρητών οι βασικές πτυχές της κύριας διάσκεψης που θα λάβει χώρα αργότερα και πάντως μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και εάν στα δημοψηφίσματα εγκριθεί το σχέδιο Ανάν.
Στην αυριανή συνάντηση έχουν προσκληθεί από την Επιτροπή τα κράτη μέλη της Ε.Ε., οι υπό ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, χώρες του Κόλπου, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί. Για την αυριανή συνάντηση η Επιτροπή περιμένει έναν αριθμό 100-150 συμμετεχών.
Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα κατά την πρωινή συνεδρίαση θα γίνει ενημέρωση από τον κ. Ντε Σότο για την πορεία των προσπαθειών της διευθέτησης του ζητήματος, από τον Επίτροπο κ. Φερχόιγκεν, καθώς και από εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων και υψηλούς εκπροσώπους των συμμετεχόντων μερών.
Από τη Μεγάλη Βρετανία έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του αναπληρωτή Πρωθυπουργού κ. Πρέσκοτ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από τον ειδικό εκπρόσωπο του State Department, κ. Γουέστον, και από τον κ. Νάτσιος, ο οποίος είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας USAID FOR INTERNATIONAL DEVELOPMENT.
Να επισημάνω εδώ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση και στηριξη της συνάντησης αυτής.
Στην απογευματινή συνεδρίαση, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τεχνικές πτυχές και σε ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να προετοιμαστεί καταλλήλως η κυρίως διάσκεψη, στην οποία αναμένεται η ανακοίνωση συγκεκριμένων συνεισφορών.
Σκοπός της συνάντησης και γενικότερα της όλης πρωτοβουλίας είναι η οικονομική ενίσχυση κυρίως σε θέματα επανεγκατάστασης πολιτών από περιοχές που θα τύχουν εδαφικής προσαρμογής, υποδομές, επιστροφή ατόμων στη χώρα καταγωγής, δαπάνες του Συμβουλίου Περιουσιών, του Συμβουλίου Συμφιλίωσης και άλλες πτυχές του σχεδίου.
Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Υφυπουργό, κ. Στυλιανίδη, ο οποίος θα συνοδεύεται από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Περνώ τώρα στην επικείμενη συνάντηση GYMNICH. Η άτυπη υπουργική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. θα γίνει 16 και 17 του μηνός στο Τιούλαμορ της Ιρλανδίας. Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον Υφυπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα κ. Γιάννη Βαληνάκη.
Όπως ξέρετε, οι συναντήσεις αυτές έχουν ως σκοπό μια ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, είναι χωρίς μια αυστηρά προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη. Γίνεται μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων, κυρίως για προοπτικές διεθνών εξελίξεων και διεθνών θεμάτων που απασχολούν την Ένωση.
Η πρώτη μεσημεριανή συνάντηση που θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίο, θα είναι αφιερωμένη στο θέμα της κατάστασης στο Κόσοβο και τις προοπτικές που διαγράφονται εκεί. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα γίνει ενημέρωση από τον κ. Σολάνα
Στη συνέχεια θα συζητηθεί το θέμα του Ιράκ, ενόψει μάλιστα της 30ης Ιουνίου που είναι η ημερομηνία, βάσει του μέχρι τώρα ισχύοντος σχεδιασμού, που η διακυβέρνηση του Ιράκ θα περάσει στη μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής απόψεων θα εξεταστεί βέβαια ο ρόλος της Ε.Ε..
Άλλο θέμα συζήτησης θα είναι ο στρατηγικός συνεταιρισμός στη Μεσόγειο, ενόψει κυρίως της Ευρωμεσογειακής Υπουργικής Συνάντησης που θα γίνει στο Δουβλίνο.
Τέταρτο θέμα για το οποίο προγραμματίζεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Υπουργών είναι το θέμα της “αποτελεσματικής πολυμερούς συνεργασίας”. Είναι μια αδόκιμη προσπάθεια να μεταφράσω τον όρο “effective multilateralism”, που, όπως ξέρετε από το έγγραφο της στρατηγικής της Ε.Ε., αποτελεί ένα από τα πλαίσια δράσης στα οποία η Ένωση δίνει βαρύτητα για την αντιμετώπιση των νέων απειλών.
Στο γεύμα της τελευταίας ημέρας έχουν προσκληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Δεν έχω πληροφόρηση αν και τα τρία αυτά κράτη θα εκπροσωπηθούν σε υπουργικό επίπεδο. Πάντως η όλη συνάντηση προβλέπεται να γίνει σε υπουργικό επίπεδο.
Θα πρέπει να αναμένεται ότι στο περιθώριο των εργασιών θα δοθεί η ευκαιρία στον Υφυπουργό κ. Βαληνάκη για μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Κύπρου. Ατύπως και στο περιθώριο των εργασιών, γιατί όπως σας είπα δεν προβλέπεται.
Αμέσως μετά, 17 και 18 Απριλίου, θα γίνει η Υπουργική Διάσκεψη Ασίας – Ευρώπης. Είναι η τακτική ετήσια υπουργική συνάντηση της ASEM. Δύο είναι τα βασικά θέματα των εργασιών της συνάντησης: διεθνής τάξη και αποτελεσματική πολυμερής συνεργασία “effective multilateralism”. Δεύτερο θέμα η οικοδόμηση και η ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας Ευρώπης – Ασίας. Και σ’ αυτή τη συνάντηση τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Βαληνάκης, ο οποίος θα μεταβεί εκεί αμέσως μετά τη συνάντηση GYMNICH.
Ένα ακόμα θέμα το οποίο είναι αυτή τη στιγμή στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών και για το οποίο θα ήθελα να σας ενημερώσω είναι το θέμα του “Tasman Spirit”. Την 9η Απριλίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Βαληνάκης, κάλεσε τον επιτετραμμένο του Πακιστάν στην Ελλάδα και προέβη σε διάβημα σχετικά με την υπόθεση αυτή.
Ο κ. Βαληνάκης επέδωσε ένα σχετικό aide memoire με την παράκληση να διαβιβαστεί στην πακιστανική κυβέρνηση. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Υφυπουργός υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες, έχουν δοθεί ορισμένες διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις, προκειμένου να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.
Επισημάνθηκε ότι ένα αμιγώς εμπορικό θέμα έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστικό πρόβλημα και θα πρέπει πλέον η αντιμετώπιση του να είναι άμεση.
Σήμερα, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις συμφωνίες συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενώσεως – Πακιστάν ενδέχεται να τεθεί και αυτό το θέμα.
Συμπληρώνοντας τις δραστηριότητες του Υπουργείου Εξωτερικών γι’ αυτό το θέμα, να αναφέρω ότι ο κ. Βαληνάκης έχει στείλει δύο σχετικές επιστολές στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Κοξ, και στον Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον κ. Πέτεριγκ.
Να συμπληρώσω, ότι όπως προκύπτει και απ’ αυτά που μόλις ανέφερα, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα φεισθεί προσπαθειών, ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις, ευτυχείς ελπίζουμε, προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμα σαφή δείγματα από την Πακιστανική πλευρά, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν αποτελέσματα.
Τέλος, στις 20-21 Απριλίου θα γίνει στο Σεράγεβο η Συνάντηση της Διαβαλκανικής. Θα προηγηθεί μια προετοιμασία σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Από πλευράς Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών θα παραστεί ο Διευθυντής της αρμόδιας Πολιτικής Διεύθυνσης. Την επόμενη μέρα στις εργασίες θα παραστεί ο Υφυπουργός, κ. Στυλιανίδης, και την καταληκτική ημέρα προγραμματίζεται παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, ο οποίος, με ό,τι ισχύει έως τώρα, θα συνοδεύεται από τον Υπουργό, κ. Μολυβιάτη.
Γνωρίζετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επανειλημμένως τονίσει και θα είναι και μια ακόμα ευκαιρία η συμμετοχή της στη Διαβαλκανική στο Σεράγεβο να υπογραμμίσει και πάλι, ότι οι σχέσεις της με τις Βαλκανικές χώρες έχουν ιδιαίτερη προτεραιότητα στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Αυτές οι σχέσεις αφορούν και τις διμερείς επαφές, αλλά και τη συνεργασία σε πολυμερή σχήματα συνεργασίας, περιφερειακά σχήματα, όπως αυτό της Διαβαλκανικής.
Η συνάντηση βεβαίως αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία υπό το φως των τελευταίων γεγονότων στο Κόσοβο και ταυτόχρονα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Το τελευταίο που ήθελα να αναφέρω, βέβαια είναι υπό την αίρεση, ότι θα το επιτρέψει ο χρόνος των σημερινών υποχρεώσεων του κ. Υπουργού – διότι, όπως ξέρετε, θα συμμετάσχει και στην Κυβερνητική Επιτροπή – ο κ. Υπουργός θα δεχθεί σε συνάντηση τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, κ. Μάντεν. Η συνάντηση έχει αρχικώς προγραμματιστεί για σήμερα στις 14:00.
Αυτά από πλευράς ανακοινώσεων και θα δεχτώ ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα απαντήσω σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά. Η Ελληνική Κυβέρνηση ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση της Επιτροπής. Θα συμμετέχει σ’ αυτή τη συνάντηση, διότι πέραν της γενικότερης πολιτικής που υπάρχει να συνδράμει στα πλαίσια των δυνατοτήτων της χώρας σε όλες τις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση διεθνών προβλημάτων, έχει ένα λόγο παραπάνω να συμμετέχει στη συγκεκριμένη διεθνή πρωτοβουλία.
Και βεβαίως υπό την αίρεση, ότι στα δημοψηφίσματα που επίκεινται ο κυρίαρχος Κυπριακός λαός θα εγκρίνει το σχέδιο, η συνεισφορά αυτή θα συγκεκριμενοποιηθεί από ελληνικής πλευράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες εκδόσατε μια ανακοίνωση το βράδυ με την οποία το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πρόθυμο να συμφωνήσει με αναβολή των δημοψηφισμάτων σε περίπτωση που συμφωνήσουν οι άλλες πλευρές.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Θέση για το Σχέδιο Ανάν και για το Δημοψήφισμα δεν έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση ακόμη. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει τοποθετηθεί, δεν έχει ζητήσει, ούτε έχει υποβάλει αίτημα για αναβολή των δημοψηφισμάτων. Ποιος ο λόγος της σπουδής της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να κάνει αυτή τη δήλωση χθες, το οποίο μεταφράζεται από μένα ή από οποιονδήποτε άλλον σαν πίεση προς τον κ. Παπαδόπουλο να ζητήσει αναβολή του δημοψηφίσματος;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν θα συμφωνήσω με την ερμηνεία σας. Η τοποθέτηση, πρώτα απ’ όλα έγινε ως δική μου απάντηση σε ερώτημα για το ποια θα ήταν η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Η ελληνική πλευρά θεώρησε, ότι, εάν συμφωνήσουν όλα τα μέρη, και βεβαίως σ’ αυτά τα μέρη κατά κύριο λόγο περιλαμβάνεται η Κυπριακή Δημοκρατία, θα συμφωνούσε και εκείνη. Θα ήταν η τελευταία που θα έδινε την απάντησή της σ’ αυτό. Όπως όμως ήδη γνωρίζετε, η συζήτηση αυτή δεν έχει πλέον βάση, διότι υπάρχει ήδη αρνητική απάντηση από την τουρκική Κυβέρνηση και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επ’ αυτού θέλω να ρωτήσω κάτι. Η πρόταση που έχει διατυπωθεί από το ΑΚΕΛ για την αναβολή δεν έχει διατυπωθεί επισήμως από την Λευκωσία για κάποιο σκεπτικό που υπάρχει εκεί, εννοώ από τον κ. Παπαδόπουλο. Θεσμικά δηλαδή δεν έχει διατυπωθεί επισήμως η πρόταση αυτή προς τον ΟΗΕ. Η Αθήνα κρίνει, ότι πρέπει να διατυπώσει επισήμως αυτή την πρόταση προς τον ΟΗΕ;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όπως γνωρίζετε κατ’ εφαρμογή της συμφωνηθείσης διαδικασίας στη Νέα Υόρκη, την 7η Απριλίου η Ελληνική Κυβέρνηση υπέβαλε μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου μας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη κ. Βασιλάκη, επιστολή με την οποία δήλωνε την πρόθεσή της, την αποδοχή της να τεθεί σε δημοψήφισμα το προϊόν της επιδιαιτησίας του Γενικού Γραμματέα. Αυτό έγινε βάση της Συμφωνίας της Νέας Υόρκης.
Οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να προκύψει, θα ήταν πέραν του πλαισίου της Νέας Υόρκης. Εάν τα μέρη, λοιπόν, συμφωνούσαν, εάν αποδέχονταν κάτι τέτοιο, πέραν του πλαισίου του συμφωνηθέντος στη Νέα Υόρκη, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να είναι εκείνη η οποία θα αρνηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου, συγνώμη που επιμένω, είναι η εξής. Υπάρχει η δήλωση χθες του κ. Ανάν, ο οποίος θέτει κατά κάποιο τρόπο ένα θέμα σκέψης για την αναβολή και αυτός δεσμεύεται από τη Συμφωνία της Νέας Υόρκης. Λέει, αν όλοι συμφωνήσουν, το βλέπουμε το θέμα της αναβολής.
Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι μέσα, στο αν όλοι συμφωνήσουν. Είναι ένα από τα τέσσερα μέρη. Δεν είναι ο Ανάν, ο επιδιαιτητής απέξω, ο διαπραγματευτής. Τι λέει η Ελληνική Κυβέρνηση; Προτείνει στα άλλα τρία μέρη να υπάρξει διαδικασία αναβολής ή όχι; Όχι μονομερώς να τα αναβάλει, αν προτείνει να υπάρξει διαδικασία αναβολής από τους άλλους τρεις. Ή τελευταία, θα απαντήσει οπωσδήποτε.
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Προκύπτει από την διατύπωση της χθεσινής απάντησής μου. Ότι αν τα άλλα μέρη, στην περίπτωση που όλα τα άλλα μέρη συμφωνούσαν, η ελληνική πλευρά δεν θα είχε αντίρρηση να πάμε σε αναβολή δημοψηφίσματος. Όλη όμως η συζήτηση, όπως αντιλαμβάνεστε, πλέον γίνεται σε βάση υποθετική. Εκ των πραγμάτων πλέον πιστεύω ότι απλώς γίνεται μια συζήτηση άνευ αντικειμένου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αύριο στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- συγνώμη κύριε εκπρόσωπε – και αύριο στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η απάντηση της Κυβέρνησης θα είναι ότι είναι εκτός. Δεν θα υπάρχει βάση συζήτησης πλέον για την αναβολή; Προδικάζετε μία απόφαση, αυτό σας ρωτάω.
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η χθεσινή τοποθέτηση είναι ότι αν όλα τα μέρη συμφωνήσουν, πράγμα το οποίο δεν έχει συμβεί, διότι υπάρχει σαφής άρνηση από πλευράς Τουρκίας, και της ηγεσίας και των εκπροσώπων της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη που επιμένω, αύριο έχουμε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Για την Κυβέρνηση, για την Αθήνα, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πολιτικής πίεσης να ασκηθεί προς τα άλλα δύο ή τρία μέρη, ούτως ώστε να υπάρξει απόφαση αναβολής συναινετικά για τους τέσσερις; Ή όχι;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η χθεσινή μου τοποθέτηση νομίζω ότι δίνει απάντηση στο ερώτημα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, κύριε εκπρόσωπε, λέτε για την Τουρκία ότι είναι αρνητική απάντηση. Που το γνωρίζετε αυτό; Μια δήλωση του κ. Γκιουλ; Του τέθηκε επίσημα αίτημα από τον ΟΗΕ και το απέρριψε; Συγνώμη, δεν ξέρω, δεν είμαι διπλωμάτης βεβαίως, αλλά φαντάζομαι ότι πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόταση από τον Ανάν ότι πάμε για αναβολή, για να απορριφθεί από τους Τούρκους, να απορριφθεί από τους Τουρκοκύπριους, να απορριφθεί από τον Παπαδόπουλο, να απορριφθεί, να γίνει δεκτή από εμάς.
Απλώς προκαταλαμβάνετε με μια θέση του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι αν δεχτούν τα άλλα μέρη θα το κάνετε, είναι ένας όρος που ακόμα δεν έχει τεθεί, και αυτό τουλάχιστον δείχνει μία επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης για αναβολή. Έτσι το εκλαμβάνει ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος.
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πρόκειται περί προσωπικής σας ερμηνείας την οποία δεν υιοθετώ. Θεωρώ ότι η δήλωση είναι πάρα πολύ σαφής. Τι λέει η δήλωση; Η οποία είναι ολιγόλογη μεν, αλλά και πολύ σαφής τι προϋποθέτει; Προϋποθέτει δύο πράγματα, ότι η συζήτηση αυτή γίνεται με τρόπο απολύτως επίσημο, δηλαδή σε επίπεδο που δεσμεύει τα μέρη. Εάν όλα τα μέρη συμφωνούν – εάν αυτό συμβεί – η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα είναι εκείνη που θα πει όχι.
Ακριβώς αυτό λέει και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σαφές. Δεν έχω κάτι να προσθέσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναλαμβάνετε πρωτοβουλία συζήτησης με δεσμευτικό και επίσημο τρόπο της πρότασης της Αθήνας; Ποιος το θέτει το θέμα; Ο Ανάν έκανε δήλωση χθες και είπε δέχομαι αν…
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Από την απάντηση προκύπτει κάτι περί πρωτοβουλίας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτώ αν αναλαμβάνετε εσείς…
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σας απαντάω, η θέση είναι αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προτίθεται ο Υπουργός Εξωτερικών ή ο Πρωθυπουργός, αν γνωρίζετε, να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους σχετικά με το ζήτημα της αναβολής και με τους Τούρκους ομολόγους τους και με τους Κυπρίους ομολόγους τους;
Και δεύτερον, εάν μπορείτε να μας πείτε επειδή συμμετείχε η ελληνική Κυβέρνηση στην διαδικασία της Λουκέρνης, εάν ευσταθούν τα ρεπορτάζ ότι υπήρχε μία προσφορά, ας το πούμε, του Γενικού Γραμματέα, κ. Ανάν, να επιστρέψει την Καρπασία, στην ελληνοκυπριακή πλευρά;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι, δεν γνωρίζω και δεν νομίζω να προκύπτει κάτι τέτοιο βάσει της τοποθετήσεως που έχουμε πάρει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την Καρπασία, τι μπορείτε να μας πείτε;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Κανένα σχόλιο σ’ αυτό διότι είναι ρεπορτάζ, είναι δημοσιεύματα τύπου, δεν σχολιάζονται εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες, πληροφορίες και από το ΡΙΚ και από μέρος του Κυπριακού τύπου αλλά και του Ελληνικού τύπου, για μεταφορά Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και πολεμικού υλικού. Εάν επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και αν ναι, εάν έχει ζητηθεί επισήμως από την Ελληνική πλευρά εξήγηση από την Αγκυρα, γιατί αυτή η κίνηση;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το θέμα που προέκυψε πριν λίγες μέρες, παρακολουθείται στενά. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις και οι πληροφορίες που υπάρχουν, είναι ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος της σε τακτικά χρονικά διαστήματα αντικατάστασης τμήματος των Τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται στο νησί. Δηλαδή αντικαθιστούν άλλες δυνάμεις, ισάριθμες που φεύγουν από το νησί, στο πλαίσιο αυτό.. Ο Βρετανικός όρος είναι “rotation”.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή το τελευταίο διάστημα ξαναέχουμε φαινόμενα παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεων στο FIR Αθηνών, τι ενέργειες έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση τουλάχιστον καταγραφής και διαμαρτυρίας σε διεθνείς οργανισμούς αυτής της παραβατικότητας των Τουρκικών αεροσκαφών;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτά τα γεγονότα και επεισόδια στα οποία αναφέρεστε, αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, με τις δέουσες διπλωματικές ενέργειες, σε όλα τα επίπεδα που κρίνονται σκόπιμα, όπως γινόταν πάντα μέχρι τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, η Ελλάδα τι ποσόν προτίθεται να προσφέρει στην Διάσκεψη των δωρητών για να σώσουμε την Κύπρο από το μεγάλο οικονομικό βάρος της λύσης; Εάν προσφέρει κάποιο ποσόν, υπάρχει περίπτωση να πούμε όχι; Ενώ έχουμε προσφέρει κάποιο ποσόν;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είπα και στην ενημέρωση μου ότι αυτό, δηλαδή αν θα υπάρξει συγκεκριμένη συνεισφορά από ελληνικής πλευράς, θα εξετασθεί και θα ανακοινωθεί μόνο στην περίπτωση που στα δημοψηφίσματα έχει υπάρξει έγκριση του σχεδίου Ανάν. Τίποτα δεν θα γίνει πριν αποφασίσει ο κυρίαρχος Κυπριακός λαός. Και είναι σαφές αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υπάρχει κάποιος πρώτος υπολογισμός, ποιο είναι το κόστος της επανένωσης που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από διεθνείς ή από εθνικούς πόρους;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν το γνωρίζω να σας απαντήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποια μελέτη στο Υπουργείο Εξωτερικών εδώ ή στην Λευκωσία;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα πρέπει να το ρωτήσω, δεν το γνωρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας διευκόλυνε επειδή θα γίνει αυτή η συζήτηση αύριο – μεθαύριο.
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Βεβαίως, θα μιλήσω με τις αρμόδιες διευθύνσεις και θα σας δώσω μία απάντηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια παρεμφερής ερώτηση. Διαβάζουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρωβουλή, θα τεθεί σχέδιο ψηφίσματος το οποίο εξ’ ονόματος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωβουλής, προετοίμασε ένας κατ’ εξοχήν φιλέλλην και φιλοκύπριος Ευρωβουλευτής ο JACQUES POOS σήμερα – θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα στην Ευρωβουλή – στο οποίο βασική θέση αυτού του ψηφίσματος είναι υπέρ του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.
Ενδέχεται να ψηφιστεί από την Ευρωβουλή αυτό το ψήφισμα, το πιθανότερο αυτό είναι. Υπάρχει κάποια αντίδραση; Μελετάται κάποια δραστηριοποίηση της Κυβέρνησης, των Ευρωβουλευτών για να αποφευχθεί αυτό το ψήφισμα; Ή δεν σας ενδιαφέρει;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το τελευταίο μέρος της ερώτησής σας αντιλαμβάνομαι ότι είναι ρητορικό – το αν μας ενδιαφέρει ή όχι – και δεν είναι θέμα ουσίας. Το τελευταίο τμήμα της ερώτησης είναι ρητορικό και δεν θα απαντήσω..
Ξέρετε ποιες είναι οι διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως γίνονται οι συζητήσεις, πως ετοιμάζονται τα ψηφίσματα. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων και των διαδικαστικών βημάτων που προηγούνται της ψήφισης, είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνες Ευρωβουλευτές και το Υπουργείο Εξωτερικών, κάνουν αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών; Συγγνώμη που ρωτώ, οι Ευρωβουλευτές ξέρω, θα καταψηφίζουν στο τέλος οι άνθρωποι. Το Υπουργείο Εξωτερικών τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει; Αυτό ρωτώ.
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Νομίζω ότι σας έχω απαντήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πράγμα;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτή την στιγμή δεν έχω εικόνα συγκεκριμένων ενεργειών, αλλά όπως σε όλα τα ψηφίσματα που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά δραστηριοποιείται το Υπουργείο Εξωτερικών, το ίδιο θα κάνει και στην περίπτωση αυτή. Την συγκεκριμένη κατεύθυνση, εάν θα δοθεί ή δεν θα δοθεί, αυτή την στιγμή δεν γνωρίζω να σας το δώσω. Θα πρέπει να ενημερωθώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προτίθεστε να έχετε κάποια επικοινωνία με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, ώστε να έχουν κοινή στάση;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Φαντάζομαι ότι η αρμόδια Διεύθυνση έχει κάποιες σκέψεις. Δεν τις γνωρίζω αυτή την στιγμή. Θα πρέπει να το δω και να σας απαντήσω. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η απάντηση έχει δοθεί νομίζω προ 15 ημερών, από τον κ. Πρωθυπουργό στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στην Βουλή. Θα υπάρξει συγκεκριμένη τοποθέτηση, σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Αυτό το χρονικό σημείο, νομίζω ότι έχει φτάσει, δεν ξέρω σήμερα αν θα προκύψει κάτι από την Κυβερνητική Επιτροπή, αύριο όμως θα γίνει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και θα υπάρξουν αποτελέσματα που βέβαια θα ανακοινωθούν.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δεν μιλάει εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβερνήσεως. Τοποθετείται μόνο σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εξωτερικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, του κ. Βουλγαράκη, στα Τίρανα έχει σχέση με θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Νομίζω ότι η ερώτηση αυτή πρέπει να απευθυνθεί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μπορείτε να μας πείτε για την συνομιλία που είχε ο κ. Μπους με τον Πρωθυπουργό και αν τίθεται θέμα να εγγυηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από τις δύο πλευρές.
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν έχω πληροφορίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι ο κ. Βαληνάκης στο διάβημα του και τα λοιπά, είπε ότι έχουν δοθεί εγγυήσεις από την ελληνική Κυβέρνηση. Τι εγγυήσεις;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ Θεώρησα και θεωρώ ότι είναι στα πλαίσια της επικοινωνίας δύο Κυβερνήσεων και πρώτα απ’ όλα του καλού κλίματος που υπάρχει, ακόμα και όταν υπάρχουν διαφορές. Ότι από πλευράς της η ελληνική Κυβέρνηση στην συγκεκριμένη περίπτωση ό,τι της αναλογεί θα το πράξει ώστε το θέμα αυτό κάποια στιγμή να λυθεί. Με προϋπόθεση βεβαίως ότι θα προχωρήσει και θα υπάρξει ικανοποιητική λύση στο ανθρωπιστικό θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα είναι για το Κυπριακό ούτε τα Βαλκανικά. Μου έκανε εντύπωση και το έδειξα μέσα στην εφημερίδα μου, η ομοβροντία των επιθέσεων για την κατάσταση της Αθήνας εν σχέσει με τους Ολυμπιακούς αγώνες και όλα αυτά τα σχετικά.
Επειδή σε ορισμένες εφημερίδες της Αγγλίας πρωτοσέλιδα, ας πούμε το SUN , αποκαλεί τους Έλληνες “crooks, Greeks”, “απατεώνες Έλληνες” και επειδή είναι και πρώτο άρθρο των TIMES του Λονδίνου, μάλλον σοβαρής εφημερίδας, τουλάχιστον κατά γενική εκτίμηση, προτίθεται το Υπουργείο των Εξωτερικών να κάνει κάποια απάντηση; Κάποια αντίδραση σ’ αυτή την ομοβροντία οκτώ εντύπων του εξωτερικού, κατά σύμπτωση την ίδια μέρα;
κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όπως γνωρίζετε, κατά πάγια αρχή δεν σχολιάζονται δημοσιεύματα είτε ελληνικού είτε του ξένου τύπου, από το Υπουργείο Εξωτερικών. Είμαι βέβαιος ότι το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας στο Λονδίνο, έχει επιληφθεί και έχει δραστηριοποιηθεί σχετικά. Αυτά τα δημοσιεύματα πράγματι υπήρξαν, αλλά τέτοια δημοσιεύματα ή παρόμοια δημοσιεύματα, έχουν υπάρξει και στο παρελθόν και όχι μόνο όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και για άλλες διοργανώσεις που προηγήθηκαν.
Επομένως, σ’ αυτό το πλαίσιο, όταν χρειάζεται, αντιμετωπίζονται και από τις Πρεσβείες μας και από τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό. Ευχαριστώ.