Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Κουμουτσάκο (2004-05-13)

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας. Θα ξεκινήσουμε την ενημέρωση με αναφορά στο επερχόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ένωσης, που θα γίνει στις Βρυξέλλες την 17η και 18η του μηνός.

Μία γενική επισήμανση : Όλη η ημερήσια διάταξη στην οποία θα αναφερθώ δεν είναι η οριστική. Αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα στην συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων – COREPER ΙΙ, αλλά σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι βασικοί άξονες της ημερήσιας διάταξης θα κινηθούν σε όσα θα σας αναφέρω.

Τη Δευτέρα λοιπόν το πρωί θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Θα ακολουθήσει χωριστή συνάντηση των Υπουργών Αμύνης των κρατών-μελών, κατόπιν συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Αμύνης.

Το μεσημέρι θα γίνει η Σύνοδος των Γενικών Υποθέσεων. Σ’ αυτήν τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι : η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Μετά τη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων θα ακολουθήσει συνάντηση Υπουργών Άμυνας της Ένωσης με πέντε ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, δηλαδή Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισλανδία, Νορβηγία και Τουρκία.

Όσον αφορά στο γεύμα : Αναμένεται να συζητηθεί το Μεσανατολικό και ενδεχομένως η Λιβύη – το θέμα ΛΑΜΠΕΛ – καθώς και θέματα σχετιζόμενα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δεν αποκλείεται επίσης να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Σουδάν.

Παράλληλα με το γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών θα γίνει γεύμα των Υπουργών Άμυνας. Το απόγευμα θα ξεκινήσει η Σύνοδος των Εξωτερικών Σχέσεων. Εκεί αναμένεται συζήτηση και υιοθέτηση κειμένων για τα Δυτικά Βαλκάνια. Βασικό σημείο ενδιαφέροντος το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και οι εξελίξεις εκεί. Αναμένεται μάλιστα να παρέμβει στη συζήτηση ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο ο κ. Holkeri.

Πάντα στο πλαίσιο της Συνόδου Εξωτερικών Σχέσεων και μετά τα Δυτικά Βαλκάνια αναμένεται συζήτηση για την 3η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενώσεως-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, η οποία θα γίνει προς το τέλος του μηνός στην Γκουανταλαχάρα, 27-28 Μαϊου αν δεν κάνω λάθος.

Επίσης, συζήτηση σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στη Μόσχα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Τέλος συζήτηση για Μεσανατολικό.

Μετά από αυτό θα ακολουθήσει συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης -χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και αργότερα προγραμματίζεται δείπνο στην ίδια σύνθεση.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες Διακυβερνητικής Διάσκεψης και θα κλείσουν με γεύμα.
Αυτά όσον αφορά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ένωσης. Να επαναλάβω ότι δεν είναι η οριστική ημερήσια διάταξη. Ενδέχεται να υπάρξουν μεταβολές, αλλά ο βασικός άξονας είναι αυτός που σας ανέφερα.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες της 114ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Βαληνάκης, εκπροσώπησε τη χώρα. Πολύ γρήγορα σας αναφέρω ότι τα βασικά θέματα των συζητήσεων είναι:

-η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
-η προετοιμασία για το ενδεχόμενο να γίνει μία τρίτη Συνάντηση Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, -θυμίζω ότι τελευταία είχε γίνει στην Βιέννη το 1993,
-και τέλος η συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης στην διεθνή δράση κατά της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά στις δραστηριότητες του κ. Υπουργού και των κ.κ. Υφυπουργών. Ο κ. Υπουργός αυτή τη στιγμή παρευρίσκεται στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας τον κ. Άχερν. Είναι μία επίσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο του καθιερωμένου γύρου πρωτευουσών της Προεδρίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Ιουνίου.

Επίσης ο κ. Υπουργός θα συνοδεύσει τον κ. Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Βαληνάκης ήδη σας ανέφερα ότι θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ένωσης. Κατόπιν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει και εκείνος στο ταξίδι του κ. Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά το πέρας της επισκέψεως, θα μείνει 1 ή 2 ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου αναμένεται και προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με Αξιωματούχους της Αμερικανικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Γκουανταλαχάρα στη συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης – κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.
Να συνεχίσω με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα θέματα Αποδήμου. Ο κ. Σκανδαλάκης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Μακαριότατου Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία του Β’ και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει αύριο στις 2 το μεσημέρι στο Υπουργείο Εξωτερικών. Προσκεκλημένος είναι επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος και εκπρόσωποι της Διακομματικής Επιτροπής Ορθοδοξίας της Βουλής.

Όσον αφορά στις δραστηριότητες του κ. Στυλιανίδη, σήμερα θα έχει μια σειρά συναντήσεων με πρέσβεις. Συγκεκριμένα της Ισπανίας, Αιγύπτου, Σλοβακίας, Κορέας και Κροατίας. Την Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον κ. James Roberts, ο οποίος είναι ο αναπληρωτής συντονιστής των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα βοήθειας στην Ευρώπη και την Ευρασία (acting deputy coordinator of US assistance to Europe and Eurasia).

Την Τετάρτη στις 11.30 θα συναντηθεί με Τούρκους μαθητές και καθηγητές σχολείου της Κωνσταντινούπολης. Και την Παρασκευή 21 του μηνός -σας δίνω εκτενές πρόγραμμα διότι την άλλη βδομάδα δεν θα βρίσκομαι εδώ- την Παρασκευή 21/5 θα συναντηθεί στην Κομοτηνή με τους υποψήφιους ακολούθους του Υπουργείου Εξωτερικών που θα κάνουν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βόρειο Ελλάδα.
Αυτά όσον αφορά στην ενημέρωση. Υπάρχουν ερωτήσεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ότι αφορά τα θέματα που θα συζητήσουν οι Υπουργοί Άμυνας, ξέρουμε ποιο είναι το βασικό θέμα τουλάχιστον;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτή η συνάντηση είναι μία συνάντηση άτυπη. Γίνεται μία φορά το εξάμηνο όπως ξέρετε και στην ημερήσια διάταξη το βασικό θέμα είναι μία γενική επισκόπηση της πορείας της ευρωπαϊκής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα των συζητήσεων;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Την ενημέρωση για το πρόγραμμα θα κάνει ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Ρουσόπουλος, και εξ όσων γνωρίζω, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναμένεται να το κοινοποιήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:. Νομίζω ότι μπορώ να αναφέρω σειρά 6-7 σημείων που καθορίζουν το γενικό πολιτικό πλαίσιο της επισκέψεως του κ. Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Αυτά είναι: Η επαναβεβαίωση και η ενίσχυση των παραδοσιακών καλών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, αμερικανικού και ελληνικού λαού. Η ενημέρωση της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας -αυτό είναι το δεύτερο σημείο – στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για τη φιλοσοφία, τις αρχές και τις βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και αντίστοιχη βεβαίως ενημέρωση για θέματα αμερικανικού ενδιαφέροντος από πλευράς της Αμερικανικής κυβέρνησης. Τρίτον, η προώθηση θέσεων, απόψεων και ελληνικών προτεραιοτήτων σε θέματα όχι μόνον στενά ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και περιφερειακού, ευρωπαϊκού και ευρύτερου διεθνούς.

Τέταρτο σημείο, βεβαίως – η σειρά αναφοράς είναι ενδεικτική, δεν είναι καθόλου αξιολογική – είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς η επίσκεψη γίνεται μερικούς μόνο μήνες πριν από τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας στη χώρα μας. Αναμένεται να τονιστεί η ταχύτατη πρόοδος των εργασιών πριν την ολοκλήρωση της προετοιμασίας. Βεβαίως, θα τονισθεί και η μεγάλη προσπάθεια και η αποτελεσματική προετοιμασία που έχει γίνει στα θέματα ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων.

Άλλο θέμα εξίσου σημαντικό είναι η προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, η προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας κλπ. Βεβαίως η επιβεβαίωση του ρόλου της ελληνικής ομογένειας, η οποία πάντα έχει σημαντικό ρόλο, προοδεύει συνεχώς και κερδίζει επάξια μια περίοπτη θέση στην αμερικανική κοινωνία και στην πολιτική ζωή.

Είναι γνωστό ότι κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και το Μουσείο Metropolitan. Μια αφορμή προώθησης του ελληνικού πολιτισμού. Τέλος, η επίσκεψη δίνει την ευκαιρία επικοινωνίας με την αμερικανική κοινή γνώμη και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Νομίζω ότι αυτό είναι σε γενικές γραμμές το περίγραμμα, το πολιτικό πλαίσιο της επίσκεψης στις Η.Π.Α..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την ευκαιρία της επίσκεψης υπάρχει κάτι νεώτερο σχετικά με την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας; Φαντάζομαι χρειαζόμαστε τη στήριξη των Η.Π.Α..
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει ήδη την υποστήριξη της Δυτικής Ομάδας. Η Ελλάδα και η Δανία είναι τα δύο κράτη που έχουν την υποστήριξη της Δυτικής Ομάδας, με στόχο να εκλεγούν ως μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το διάστημα 2005-2006. Η αποφασιστική στιγμή είναι η επόμενη τακτική Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και κάπου τον Οκτώβριο νομίζω ότι θα γίνει η εκλογή. Δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, αν δεν απατώμαι είναι η 14η – 15η Οκτωβρίου. Ελπίζουμε ότι όλα πάνε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, κάποιες προτάσεις, οτιδήποτε τέτοιο;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να προχωρήσω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες πέραν του πλαισίου που σας έδωσα. Φαντάζομαι ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα στα οποία θα γίνει αναφορά κατά τη συνάντηση, αλλά από κει και πέρα, πέραν του γενικού πολιτικού πλαισίου, δεν θα ήθελα να προχωρήσω σε κάτι ιδιαίτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Κυπριακό πάλι θα μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο νέας προσπάθειας με τον κ. Ανάν;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν θα απαντήσω στην ερώτησή σας ως προς το συγκεκριμένο. Απλώς να υπενθυμίσω. Την γνωρίζετε τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης: Πρέπει να μείνει ανοιχτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Οι προσπάθειές μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε προηγούμενα ταξίδια δεν υπήρχε αυτό το γεύμα εργασίας, το οποίο είναι πιο εκτεταμένο. Αυτό οφείλεται κυρίως στις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς ή κάτι άλλο;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι, δεν νομίζω. Θα μείνω στο ότι το γεγονός πως υπάρχει αυτό το γεύμα εργασίας, όπως σωστά επισημαίνετε, είναι ένα θετικό γεγονός που θα ενταχθεί ένα τέτοιο γεύμα στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: To Υπουργείο Εξωτερικών χειρίστηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο το θέμα της ταξιδιωτικής οδηγίας της Αυστραλίας και σε σχέση με αυτό υπήρξε κάποια απάντηση, κάτι, οτιδήποτε ή θα δοθεί και σε σχέση με αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών διαχειρίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο το όλο θέμα που αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε ότι αφορά τις θέσεις των ξένων χωρών;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ας ξεκινήσουμε από μία διευκρίνιση. Ο σωστός όρος, που όμως είναι δηλωτικός ουσίας, είναι ότι πρόκειται περί ταξιδιωτικής σύστασης, και όχι ταξιδιωτικής οδηγίας. Στα αγγλικά υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ “travel advice” και “travel warning”, για να είμαστε σαφείς ως προς αυτό.

Από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών η νέα αυτή ταξιδιωτική σύσταση δεν αντιμετωπίστηκε ως κάτι το ιδιαίτερο. Με την έννοια ότι τέτοιες ταξιδιωτικές συστάσεις έχει εκδώσει η Αυστραλία για 140-150 χώρες νομίζω. Είναι μια μετάβαση από το στάδιο 2 στο στάδιο 2,5. Δεν είναι κάτι που προκαλεί κάποιο λόγο ιδιαίτερης αντίδρασης. Γι’ αυτό και δεν υπήρξε επίσημο διάβημα από την ελληνική πλευρά και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε κάποια τακτική συζήτηση και συνάντηση, ήδη καθορισμένη, το ανέφερε ο Πρέσβης μας, νομίζω στην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Αυστραλιανού Υπουργείου Εξωτερικών. Απλώς και μόνο έγινε μια αναφορά και μια διευκρίνιση. Στο πλαίσιο όμως μιας συνάντησης που είχε ήδη καθοριστεί και περιελάμβανε και άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, δεν κατάλαβα. Πριν να δώσουν την ταξιδιωτική σύσταση ή μετά έγιναν αυτές οι συνεννοήσεις;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Διευκρινίζω, γιατί υπάρχει ένα δημοσίευμα που μιλάει σήμερα για διάβημα, ότι δεν υπήρξε διάβημα επίσημο με αυτήν την έννοια. Η διευκρίνιση έγινε στα πλαίσια τακτικής συνεργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Συνολικά η ελληνική Κυβέρνηση από όλους τους επιμέρους τομείς της διοίκησης εκπέμπει αυτό το σαφές μήνυμα, δηλαδή ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει είναι μεγάλες, έχουν πάρα πολύ υψηλό κόστος. Δεν συγκρίνονται με καμία άλλη τέτοια προσπάθεια, δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο προηγούμενο κόστος για τον τομέα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Στόχος είναι ασφαλείς Αγώνες. Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα έχει τα αναμενόμενα απ’ όλους αποτελέσματα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της γενικής προσπάθειας, το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει ό,τι του αναλογεί. Αλλά η αρμοδιότητα για τα θέματα ασφαλείας σαφώς ανήκει σε άλλα Υπουργεία, με επικεφαλής το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη Δευτέρα είπατε ότι στο Συμβούλιο Υποθέσεων θα συζητηθούν τα δυτικά Βαλκάνια. Θα γίνει συζήτηση και για την πρόσφατη αίτηση της FYROM για ένταξη στην Ε.Ε.; Και δεύτερον, πάλι για την FYROM, πρόσφατα εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της FYROM, τον Μποσκόφσκι. Η θέση της Ελλάδας γι’ αυτό ποια είναι;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όσον αφορά στο θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ίσως γίνει μια αναφορά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Σας είπα ούτως ή άλλως ότι η ημερήσια διάταξη που σας έδωσα δεν είναι οριστική. Δεν προβλέπω μια εκτενή συζήτηση γι’ αυτό. Ξέρετε ότι κατετέθη η αίτηση από πλευράς Σκοπίων και κατετέθη χωρίς να προκύψει κάτι, ιδιαίτερα για το γνωστό θέμα του ονόματος. Είμαστε σε μια απόλυτα ομαλή διαδικασία.

Τώρα όσον αφορά συγκεκριμένα το θέμα του ονόματος. Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η ενίσχυση της προσέγγισης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Ε.Ε., δημιουργεί μια νέα δυναμική σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και για την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Για το θέμα Μποσκόφσκι τώρα. Πράγματι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Πρέπει να σας πω ότι, κατά τη διάρκεια της Υπουργίας του, ο κ. Μποσκόφσκι δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις. Δεύτερον, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές μας για απαγόρευση εισόδου, και αυτό πριν η κυβέρνηση των Σκοπίων κοινοποιήσει το ένταλμα σύλληψης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εκκλησιαστικό ζήτημα φαίνεται να περιπλέκεται τώρα με έναν διαφαινόμενο άξονα μεταξύ Αθηνών και του Πατριαρχείου Μόσχας, που επί σειρά αιώνων επιβουλεύεται την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει κάποια ανησυχία για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ενότητα της Ορθοδοξίας, της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Εξωτερικών;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι, δεν έχω κάποιο σχόλιο επ’ αυτού. Είναι μια εξέλιξη που άκουσα χθες. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα ακόμα. Θα πρέπει να δω και θα σας πω. Σήμερα δεν έχω κάτι να σας πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (εκτός μικροφώνου) Πρόσφατα είχαμε την επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού Φάτος Νάνο στην Αθήνα. Υπήρχαν κάποιες επισημάνσεις του περί Τσάμικου. Υπάρχει κάποια συνέχεια;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, μια διευκρίνιση. Στην Αθήνα δεν είχε τεθεί με κανέναν τρόπο τέτοιο θέμα. Υπήρξε βεβαίως κάποια δήλωση, η οποία δημιούργησε κάποια ερωτηματικά. Ερωτηματικά που απαντήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά.

Επρόκειτο για αναφορά στο Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας των δύο χωρών και σε συγκεκριμένο άρθρο του, το οποίο αναφέρεται στο ότι οι δύο χώρες πρέπει να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις εφ’ όλης της ύλης του Συμφώνου αυτού. Κι έτσι δεν υπήρξε τελικά καμία παρανόηση.

Μαθαίνω, και διάβασα κι εγώ, ότι μετά την επιστροφή του στην Αλβανία ο Αλβανός Πρωθυπουργός, απαντώντας ο ίδιος σε ερωτήσεις και κάνοντας ο ίδιος δηλώσεις, ήταν πολύ σαφής. Με κανέναν τρόπο δεν ετέθη τέτοιο θέμα κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Αθήνα. Ο ίδιος έκλεισε το θέμα αυτό με τον πλέον σαφή τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (εκτός μικροφώνου) Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει πρόσκληση στον Αμερικανό Πρόεδρο να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και αν …….;;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον. Νομίζω, δεν το γνωρίζω ασφαλώς, ότι υπάρχει η σχετική πρόσκληση.
Απ’ ό,τι βλέπω, δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Ευχαριστώ πολύ.