Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από Εκπρόσωπο ΥΠΕΞ, κ. Γ. Κουμουτσάκο (2004-09-17)

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας. Την Κυριακή 19 του μηνός, ο Υπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από τους Υφυπουργούς κ. Βαληνάκη και κ. Στυλιανίδη αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η επιστροφή προβλέπεται την 24η Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη ο κ. Υπουργός θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 23η Σεπτεμβρίου και βεβαίως στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης θα έχει μία μακρά σειρά διμερών επαφών και συναντήσεων.

Μεταξύ άλλων προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, Αιγύπτου, Ρουμανίας, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Κροατίας, Τυνησίας, Πακιστάν, Νιγηρίας, Παλαιστινιακής Αρχής, Μοζαμβίκης και Μαρόκου.

Βεβαίως το πρόγραμμα των επαφών του κ. Υπουργού, σύμφωνα και με την πρακτική που επικρατεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ενδέχεται να εμπλουτιστεί και με άλλες διμερείς συναντήσεις. Αναφέρθηκα σε εκείνες που προγραμματίζονται ή που έχουν προγραμματιστεί.

Μία ακόμα ανακοίνωση. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ολλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοργανώνουν ειδική εκδήλωση για να τιμήσουν την πρωτιά σε μετάλλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εκδήλωση έχει τον τίτλο “Ευρώπη πρώτη δύναμη – Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 πρώτη δύναμη στον Παγκόσμιο Αθλητισμό”. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 18 του μηνός, αύριο δηλαδή στις 12:15 στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών Ακαδημίας 1.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κα Φάνη Πετραλιά, η Υπουργός Αθλητισμού της Ολλανδίας κα Ρός Βαν Ντορπ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία εντάσσεται σε μία ευρύτερη πολιτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής Προεδρίας, μια πολιτική πρωτοβουλία που έχει τίτλο “Communicating Europe”. ΄Εχει ως στόχο την προώθηση της εικόνας της Ευρώπης στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, καθώς επίσης και την ενημέρωσή της για τον αντίκτυπο που έχουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Όπως σας είπα, περισσότερες πληροφορίες έπ’ αυτού θα σας μοιραστούν με το τέλος της ενημέρωσης.

Και μία τελευταία ανακοίνωση. Θα ήθελα να πω ότι η επί 6 μήνες συνεργάτης μου Διπλωματικός η κα Χαρά Περρή αναχωρεί, καθώς μετατίθεται, σε όχι εύκολο πόστο, όπως εκείνη ζήτησε, και της αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό. Θέλω να την ευχαριστήσω για την υποστήριξη και βοήθεια που παρέσχε στην Υπηρεσία Ενημέρωσης τους πρώτους αυτούς μήνες που ήταν, όπως γνωρίζετε- ειδικά την πρώτη τους περίοδο, εξαιρετικά δύσκολοι για τον μόλις έχοντα αναλάβει τότε Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών. Κα Περρή, έχετε τον λόγο.

κα Χ. ΠΕΡΡΗ: Όπως ήδη σας είπε ο κ. Εκπρόσωπος φεύγω στις 28 του μηνός. Παίρνω την πρώτη τοποθέτησή μου στο Κονγκό, στην Κινσάσα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω καταρχήν όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας Ενημέρωσης και τον Εκπρόσωπο τον κ. Κουμουτσάκο προσωπικά για όλη τη βοήθεια που μου προσέφεραν στη διάρκεια της θητείας μου στο γραφείο και επίσης και σας τους δημοσιογράφους γιατί πιστεύω ότι η σχέση μεταξύ διπλωματικών-δημοσιογράφων είναι αρκετά ευαίσθητη. Μια θέση από την οποία μαθαίνει κανείς πάρα πολλά πράγματα και μπορεί να επωφεληθεί σε όλη τη διάρκεια της θητείας του ως διπλωματικός μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς το οποίο νομίζω ότι στο Υπουργείο είναι λίγο παραγνωρισμένο. Ευχαριστώ και πάλι. Σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη στον Εκπρόσωπο να συνεχίσει τη δουλειά του με την ίδια επιτυχία και αποτελεσματικότητα όπως μέχρι τώρα.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Κα Περρή, θα θέλατε μήπως να απαντήσετε και στις ερωτήσεις; Δεν θα είχα αντίρρηση.
Αυτά είχα να σας πω και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συνάντηση με τον Κόλιν Πάουελ στη Νέα Υόρκη σημαίνει ότι θα αναβληθεί το ταξίδι του Κόλιν Πάουελ που ήταν να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι. Δεν έχει κατ’ ανάγκην αυτήν τη διάσταση η συνάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω τι περιμένουμε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από τις συναντήσεις που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών και οι Υφυπουργοί;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το ταξίδι και η παρουσία του Υπουργού των Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη για τις πέντε αυτές ημέρες, πρώτα απ’ όλα είναι μια επιβεβαίωση της μεγάλης σημασίας που δίνει η ελληνική εξωτερική πολιτική στον ΟΗΕ, ως θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας.

Αυτό επιβεβαιώνεται με την παρουσία του Υπουργού στη Νέα Υόρκη. ΄Ενας δεύτερος, όχι σε σημασία, σκοπός είναι να συνεχιστεί και στην κρίσιμη αυτή τελική φάση, στο κρίσιμο αυτό τελικό στάδιο, η προσπάθεια για την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας, και ελπίζουμε εκλογής της χώρας μας, ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για την περίοδο 2005-2006.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλά χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σε όλες τις επαφές που θα έχει στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο Υπουργός Εξωτερικών βεβαίως θα κάνει αναφορά και θα προωθήσει επίσης τα θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Αλλά ταυτόχρονα σας είπα ότι είναι πολύ σημαντικό τμήμα της παρουσίας και της δραστηριότητας του κ. Μολυβιάτη στη Νέα Υόρκη η προώθηση της υποψηφιότητάς μας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για την τελευταία δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του κ. Ανάν, σχετικά με τον παράνομο χαρακτήρα της εισβολής στο Ιράκ.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πρόκειται για την ερμηνεία γεγονότων και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τον ίδιο τον επικεφαλής του Οργανισμού, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ως τέτοια, αναμφισβήτητα έχει την σημασία της και βεβαίως θα συνεκτιμηθεί από τους αναλυτές που θα μελετήσουν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δική σας άποψη είναι κοντά στο συμπέρασμα του κ. Ανάν;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Εξέφρασα ακριβώς πώς αντιμετωπίζεται από ελληνικής πλευράς η δήλωση αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλά χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτή ήταν η απάντησή μου. Δεν θα ερμηνεύσω τη δική μου απάντηση. Αυτό το αφήνω σε σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα που έχει σκοπό ο Υπουργός να συζητήσει στις επαφές του, περιλαμβάνεται και το Κυπριακό;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πρώτα απ’ όλα να πω ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει και συνάντηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να προσδιορίσω το επίπεδο, ενδεχομένως και με τον ΠΡόεδρο της Κύπρου τον κ. Παπαδόπουλο ο οποίος θα ευρίσκεται εκεί, ή με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Ιακώβου, αλλά αυτό είναι απολύτως λογικό και θα προγραμματιστεί πλέον στη Νέα Υόρκη.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα σημαντικό μέρος της προετοιμασίας που έχει γίνει και των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Μολυβιάτης. Το πλαίσιο βεβαίως καθορίστηκε με την απάντησή μου την προηγούμενη. Είναι ένα τρίπτυχο επιδιώξεων: Η επισήμανση της σοβαρότητας που αποδίδει η ελληνική Κυβέρνηση στη διεθνή νομιμότητα και στο ρόλο το ΟΗΕ. Η προώθηση, σε αυτή την κρίσιμη καταληκτική περίοδο, της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και, βεβαίως, η προώθηση των ελληνικών απόψεων και θεμάτων στις συνομιλίες που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλά χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Μέσα Οκτωβρίου. Δεν αποκλείεται όμως και να μεταβληθεί κατά κάποιες μέρες η ημερομηνία αυτή. Είναι κάτι το οποίο παντως θα κοιτάξω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι η πρώτη εμφάνιση του κ. Μολυβιάτη ως Υπουργός Εξωτερικών στα Ηνωμένα Έθνη. Τι μπορούμε να περιμένουμε απ’ την ομιλία του εκεί; Ποια θα είναι τα στοιχεία της ομιλίας;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να σας δώσω στοιχεία της ομιλίας. Μεσολαβεί περίπου μια εβδομάδα μέχρι τότε. Επομένως αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα να εξειδικεύσω. Πάντως θα είναι εγκαίρως γνωστό το περιεχόμενο και η στόχευση της ομιλίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια πρόθεση του κ. Ανάν ή τουλάχιστον του μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών να αλλάξουν το καθεστώς των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας πάνω σ’ αυτό;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Νομίζω ότι και παλαιότερα έχει τεθεί το ερώτημα και είχα δώσει μια απάντηση. Θεωρούμε ότι η εντολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι ήδη αρκετά ευέλικτη, και βεβαίως, ότι η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί. Ο συνδυασμός των δύο αυτών αντιλήψεών μας οδηγεί στη θέση ότι η εντολή δεν θα πρέπει να μεταβληθεί και ότι η επιχειρησιακή μορφή της ειρηνευτικής δύναμης δεν θα πρέπει να υποστεί ουσιαστικές αλλοιώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο για τους κανονισμούς στη χθεσινή συζήτηση;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Εχθές έγινε η συζήτησης το COREPER, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, και πάλι η συζήτηση επικεντρώθηκε στον χρηματοδοτικό κανονισμό. ΄Εγιναν κάποιες πολύ σύντομες αναφορές στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο αλλά, όπως είπα πολύ σύντομα, εξαιρετικά διαδικαστικού χαρακτήρα.

Η συζήτηση συνεχίζεται και δεν αποκλείεται το θέμα να είναι μεταξύ των ζητημάτων της ημερήσιας διάταξης του Συμβούλιου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ένωσης, δηλαδή σε επίπεδο Υπουργών, της 11ης Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένουμε κάτι απ’ αυτή την Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση συνεχίζεται. Γνωρίζετε ότι όσον αφορά στον κανονισμό του απευθείας εμπορίου υπάρχουν δύο αποκλίνουσες, και όχι συγκλίνουσες, νομικές απόψεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει συνεκτιμηθεί από τα κράτη-μέλη. Είναι ένα στοιχείο το οποίο συνεκτιμάται και σαφώς έχει επιδράσει στον τρόπο που θα αντιμετωπισθεί, και διαδικαστικά εννοώ, ο συγκεκριμένος κανονισμός.

Όσον αφορά στον χρηματοδοτικό κανονισμό, εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη, διαπραγμάτευση, για την τελική διαμόρφωση του κειμένου. Υπάρχει μια κάποια δυναμική σύγκλισης αλλά υπάρχουν και πολλές εκκρεμότητες ακόμα.
Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Παρατίθεται, για συμπλήρωση της εικόνας, κείμενο σημερινής ανακοίνωσης :

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε την πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τ. Παπαδόπουλου, και της τουρκοκυπριακής πλευράς, καθώς και εάν ήταν εις γνώσιν της ότι στις συναντήσεις αυτές εξετάστηκε το ενδεχόμενο αναβολής των δημοψηφισμάτων, απάντησε:

“Όσον αφορά στην πραγματοποίηση των συναντήσεων στις οποίες αναφερθήκατε, υπάρχει ήδη, όπως γνωρίζετε, πλήρης και σαφής απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερωτήσεώς σας – αν και αυτό αποτελεί ιστορία πλέον – δεν έχω παρά να αναφέρω απλώς ότι σε κάποια στιγμή της πολυήμερης διαδικασίας των διαβουλεύσεων στο Buergenstock και εν όψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου στο να επιτευχθεί συμπεφωνημένη από τα δύο μέρη λύση, εξετάστηκε και αυτό ως ενδεχόμενο.
Απόδειξη και αυτό ότι υπήρχε πραγματική βούληση από ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης”.