Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Μ. Βρετανίας, κ. Douglas Alexander, στο Λονδίνο.

Το ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2007-2013, αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συζήτησης των δύο ομολόγων. Μετά το πέρας των συνομιλιών ο κ. Βαληνάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:   

 “Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση. Όπως γνωρίζετε περιμένουμε τις επόμενες μέρες να κατατεθούν οι προτάσεις της Βρετανικής Προεδρίας, έτσι ώστε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής του επόμενου Δεκεμβρίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα είναι εποικοδομητικές, έτσι ώστε να οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι δίκαιο για όλους. Ένα αποτέλεσμα για το οποίο θα αισθάνεται υπερήφανη η Ευρώπη και, βεβαίως, η Βρετανική Προεδρία. Συζητήσαμε τις επιμέρους πτυχές και η κατάσταση πρέπει να πω ότι είναι δύσκολη. Υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στο να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό τόπο και οι 25 χώρες μαζί.
 Εμείς υποστηρίζουμε ότι βάση επίτευξης της συμφωνίας πρέπει να είναι αυτά που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής. Υπάρχουν όμως χώρες που έχουν άλλη θέση, και γι’ αυτό είναι δύσκολο  για τη Βρετανική Προεδρία να βρει τον κοινό τόπο στον οποίο θα συναντηθούμε. Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία τον προσεχή Δεκέμβριο, αλλά δεν είμαστε και διατεθειμένοι να αποδεχτούμε μία οποιαδήποτε συμφωνία. Θέλουμε μια καλή συμφωνία.”  
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν προετοίμασε την ατζέντα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο, ο υφυπουργός απάντησε:
 “Η ατζέντα αφορά όπως είναι εύλογο  στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με κύριο θέμα τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Γι’ αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από ενάμιση χρόνο. Ως χώρα έχουμε πάρει πρωτοβουλίες από την αρχή. Έχουμε συστήσει μία ομάδα Κρατών, των λεγόμενων “Φίλων της Συνοχής”, 20 κράτη σήμερα που προσπαθούμε να αναδείξουμε τη σημασία της Συνοχής ως κεντρικού πυλώνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αλληλεγγύης. Αυτές λοιπόν οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσαμε και αναπτύσσουμε, θέλουμε πιστεύουμε ότι θα ευοδωθούν στο τέλος με μία συμφωνία, και μάλιστα με μια καλή συμφωνία τον Δεκέμβρη.

Επίσης ερωτώμενος για το εάν οι Βρετανικές προτάσεις είναι καλές για την Ελλάδα, ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε ότι: ” Οι προτάσεις δεν έχουν κατατεθεί ακόμη στην τελική τους μορφή. Συζητάμε με την Προεδρία τις δικές μας θέσεις. Μας εξηγούν κι εκείνοι κάποιες  δικές τους και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνω δεν έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις της Βρετανικής Προεδρίας. Ελπίζουμε να τις έχουμε εντός των ημερών. Από τη δική μας πλευρά θέλουμε οι προτάσεις αυτές να κατατεθούν το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος διαλόγου για να φτάσουμε σε μια συμφωνία τον Δεκέμβρη και όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολη θα είναι”.