Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Εμείς προσερχόμαστε με καλή πίστη, με σαφείς και κρυστάλλινες τις δικές μας θέσεις και το μήνυμα προς την άλλη πλευρά είναι σαφέστατο: πρέπει να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για να μπορέσει να υπάρξει και πρόσκληση προς τη χώρα αυτή και για το ΝΑΤΟ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ που ξεκινά αύριο στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στις εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης (SEECP) στη Σόφια, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι: «Θέλουμε οι χώρες που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν προς την ευρωπαϊκή ή την ευρωατλαντική προοπτική να ακολουθούν όλα τα κριτήρια και όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σαφές ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση με αυτά τα κριτήρια». Ειδικότερα, δε, για την περίπτωση της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι: «για να υπάρξει πρόσκληση εισόδου στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υπάρξει φυσικά συμμόρφωση με τα κριτήρια. Βασικό κριτήριο είναι η δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και, βεβαίως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Χωρίς αυτή τη λύση δεν μπορούν να προχωρήσουν τα Σκόπια και είναι βέβαιο ότι τέτοια πρόσκληση δεν θα υπάρξει». Ως προς το θέμα του Κοσόβου ο Υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι: «Υποστηρίζουμε την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών λύσεων, λύσεων που βρίσκονται μέσα από το διάλογο και, βεβαίως, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στον κατάλληλο χρόνο».
Ερωτηθείς για την αδιάλλακτη στάση της σκοπιανής πλευράς ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι: «Τα Σκόπια πρέπει να εγκαταλείψουν τις ανιστόρητες και παρωχημένες αντιλήψεις και να αντιληφθούν ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον μπροστά τους, αλλά αυτό το ευρωπαϊκό μέλλον προϋποθέτει τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές αξίες, τη συμμετοχή στη δημιουργία συναινέσεων, τη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Και αυτό, λοιπόν, σημαίνει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, σημαίνει λύσεις που μπορούν να δώσουν σταθερότητα σε όλη την περιοχή και να ανοίξει, έτσι, και ο δρόμος της Ευρώπης».