Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2006

  «Ο δρόμος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή περνάει μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο και συνολικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών». Αυτό υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πολιτικό σύμβουλο του Προέδρου της Αιγύπτου, Δρα Ossama El Baz, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο που οργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμό της βίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας ότι: «θα πρέπει άμεσα να αναζωογονηθεί ο πολιτικός διάλογος και η ειρηνευτική διαδικασία. Η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επιδείξει την αποφασιστικότητά της να υποστηρίξει τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση του διαλόγου».

Ο Δρ. Ossama El Baz από την πλευρά του εξέφρασε την εκτίμηση της Αιγύπτου για την άμεση ανταπόκριση και εν γένει θετική και ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης του Λιβάνου. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην πρόσφατη δολοφονία του Υπουργού Βιομηχανίας του Λιβάνου, κ. P. Gemayel, επανέλαβε ότι η Ελλάδα την καταδικάζει απερίφραστα και τόνισε την υποστήριξη της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη φίλη χώρα του Λιβάνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα, έγινε, επίσης, επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου. Επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα και η πολύ καλή πορεία της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, ενώ παράλληλα τονίσθηκε για άλλη μια φορά ο παραδοσιακά ιστορικός χαρακτήρας των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.