22 Νοεμβρίου 2007

 

Με κυρίαρχο θέμα την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής μέσα από τον καλύτερο συντονισμό και τη στενότερη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ASEAN στη Σιγκαπούρη, κατά τις οποίες τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης.

 

«Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην κλιματική αλλαγή. Ένα φαινόμενο που παλαιότερα εμφανιζόταν ως μία θεωρητική απειλή, ως προϊόν ερευνών ή εικασιών, σήμερα αποτελεί μία υπαρκτή απειλή που απασχολεί όλους μας, τον κάθε πολίτη στην καθημερινή του ζωή. Γι’ αυτό και χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία και ακριβώς σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες ASEAN. Στο ίδιο πνεύμα είναι ιδιαίτερα σημαντική η διεθνής συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας τον προσεχή Δεκέμβριο υπό τα Ηνωμένα Έθνη. Όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν κοινό στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των επιπτώσεων που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, με πρόσφατο παράδειγμα τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι» τόνισε στην παρέμβασή του ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

 

Ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε και στη σημασία της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας, μία περιοχή με πληθυσμό που ξεπερνά τα 500.000.000 άτομα. «Η σημερινή Σύνοδος πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερη καμπή για τις εξελίξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της Ένωσης, τα 40 χρόνια της ASEAN και τα 30 χρόνια σχέσεων και πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Η συνεργασία μας εξελίσσεται με πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, αλλά και σε νέους τομείς όπως ο τουρισμός, ή πλέον ο τομέας του περιβάλλοντος. Το μέλλον της συνεργασίας της Ευρώπης με την Ασία εμφανίζεται οπωσδήποτε ως ιδιαίτερα υποσχόμενο. Η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ κρίνει πολύ σημαντική τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, τις οποίες θεωρούμε χώρες προτεραιότητας. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνησή μας τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει την παρουσία της εκεί ανοίγοντας νέες πρεσβείες, ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς μας. Βεβαίως, υπάρχουν περιθώρια για στενότερη συνεργασία στο επίπεδο των διμερών σχέσεων με προφανή αμοιβαία οφέλη σε σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός ή το εμπόριο. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχα με τους ομολόγους μου από την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μας και τη σύσφιγξη των σχέσεών μας τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών χαιρέτησε τις προσπάθειες των χωρών της ASEAN να ακολουθήσουν το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θεσμοθετημένη, στενότερη, συνεργασία σε όλους τους τομείς και την απόφασή τους να υπογράψουν σχετική ειδική Χάρτα. «H Ευρώπη δίνει το καλό παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα παράδειγμα προς μίμηση για εκείνες τις περιφερειακές δυνάμεις που συνειδητοποιούν πως είναι ο αποτελεσματικότερος και ασφαλέστερος δρόμος προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις ενός απαιτητικού διεθνούς περιβάλλοντος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης.