3 Οκτωβρίου 2007

 

Συμφωνήθηκε χθες η έναρξη, μέχρι το τέλος του έτους, των διερευνητικών συνομιλιών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, σε συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, κ. A. Shalgham, στο περιθώριο των εργασιών της 62ης Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαληνάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς όπως δήλωσε, ένα ζήτημα το οποίο παρέμενε σε εκκρεμότητα αρκετό καιρό, μπαίνει στο δρόμο της επίλυσης.

Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε από κοινού οι συνομιλίες αυτές να συνδυαστούν με την επίσκεψη του κ. Βαληνάκη στην Τρίπολη για τη διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων με τον Λίβυο ομόλογό του, κ. Mohammed Tahar Siala, με τον οποίο έχουν συναντηθεί ξανά στο παρελθόν. «Είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό ανάμεσα στις δυο χώρες. Ελπίζουμε και στον τομέα αυτό, όπως και στους άλλους τομείς της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναφέρθηκε στις παραδοσιακά πολύ καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης που επιβεβαιώθηκαν και στη χθεσινή συνάντηση.

 

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λιβύης αποτέλεσαν ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών. Ο κ. Βαληνάκης χαιρέτησε την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με το νοσηλευτικό προσωπικό από τη Βουλγαρία και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η πρόσφατη υπογραφή του Μνημονίου Ε.Ε. – Λιβύης, τον Ιούλιο στην Τρίπολη, θα αποτελέσει το όχημα για την εδραίωση και ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο πλευρών. «Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία για ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας με τη Λιβύη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης.

 

Οι κ.κ. Βαληνάκης και Shalgham συζήτησαν, τέλος, για την ανάγκη διεύρυνσης και ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με την πρόταση του Γάλλου Προέδρου κ. Σαρκοζί, για μία Μεσογειακή Ένωση και άλλες μορφές συνεργειών μεταξύ των κρατών της περιοχής, όπως η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία.

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναχωρεί σήμερα για την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά επαφών με Αμερικανούς ομολόγους του στο State Department.