Δήλωση ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη μετά τη σύγκληση Διυπουργικής Σύσκεψης (2006-07-24)

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2006

Διυπουργική Σύσκεψη στο πλαίσιο της διαδικασίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 13.30 στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι διαπραγματεύσεις της Κροατίας και της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αρχίσει εδώ και μερικούς μήνες. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική γιατί αφορά την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη γειτονιά μας» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης μετά τη Διυπουργική Σύσκεψη. «Τα ζητήματα, πολιτικά και τεχνικά, που τίθενται έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλες τις πλευρές» επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τονίσω ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, όλο αυτό το διάστημα, κινείται συστηματικά και μεθοδικά. Η προσπάθειά μας στοχεύει στην αρτιότερη δυνατή προετοιμασία και στην έγκαιρη κινητοποίηση όπου και όταν χρειάζεται. Η σημερινή σύσκεψη είχε ακριβώς αυτόν το σκοπό. Δηλαδή την αξιολόγηση της μέχρι τώρα διαμορφούμενης κατάστασης, την επισήμανση των δυσκολιών και τελικά τον βέλτιστο συντονισμό ανάμεσα στα Υπουργεία εκείνα, που εμπλέκονται άμεσα, λόγω συνάφειας, με τα επιμέρους (35) διαπραγματευτικά κεφάλαια στα οποία έχει χωριστεί το κοινοτικό κεκτημένο».

Τέλος ο Υφυπουργός δήλωσε ότι το ζητούμενο «είναι η αποτελεσματικότερη δυνατή παρέμβαση και συνεισφορά της χώρας μας στη μακρά αυτή διαδικασία. Τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι αρκετά και είναι οργανικά ενταγμένα στο πλαίσιο που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόοδο αυτών των χωρών, της Κροατίας και της Τουρκίας, προς την Ευρώπη, υπό τους γνωστούς όρους».