Δήλωση του Εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Κουμουτσάκου, για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (16 Ιουλίου) (2004-07-18)

Σχετικά με την πρώτη υπό τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου των Εξωτερικών συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που συνεκλήθη την Παρασκευή, 16 Ιουλίου, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε τα εξής:
“Στη συνάντηση αυτή, στην οποία παρέστησαν όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τη νέα του σύνθεση, συζητήθηκαν επί τρεις και πλέον ώρες τα θέματα του μέλλοντος της Ευρώπης μετά τη διεύρυνση και τη συμφωνία για τη συνταγματική συνθήκη, της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των εξελίξεων στο Κυπριακό Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.
Η ανταλλαγή απόψεων, που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική για όλους. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι το ΕΣΕΠ, πέραν του συμβουλευτικού του ρόλου, συμβάλλει στη διαμόρφωση, εμπέδωση και ενίσχυση της απαραίτητης συναίνεσης επί των βασικών κατευθυντηρίων γραμμών της εξωτερικής μας πολιτικής.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχετικό για τη σύσταση του ΕΣΕΠ νόμο, το περιεχόμενο των συζητήσεων είναι απόρρητο.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή ήταν η τρίτη, σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, ουσιαστική συζήτηση επί των βασικών θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Προηγούμενη ανάλογη και εκτενής ανταλλαγή απόψεων έγινε την 23η Ιουνίου στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ενημέρωσε ο Υπουργός των Εξωτερικών, κ. Π. Μολυβιάτης. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ενημέρωσε για το θέμα και τις προοπτικές της νέας Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υφυπουργός των Εξωτερικών, κ. Ι. Βαληνάκης”.

Συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ( Παρασκευή, 16 Ιουλίου)

Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ συμμετείχαν, πέραν του προεδρεύοντος Υπουργού των Εξωτερικών, κ. Π. Μολυβιάτη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Γ. Βαληνάκης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής ΄Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας, κ. Β. Μαγγίνας, ο βουλευτής, κ. Σωτ. Χατζηγάκης και ο Καθηγητής, κ. Κων/νος Αρβανιτόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτουυ Δημοκρατίας “Κ. Καραμανλής”, ως εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος, η βουλευτής, κα Ά. Διαμαντοπούλου και η κα Μ. Κοππά, ως εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής, κ. Α. Αλαβάνος και ο κ. Ν. Χουντής, ως εκπρόσωποι του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας.
Εκ μέρους του Υπουργείου των Εξωτερικών συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας, Πρέσβυς κ. Γ. Γεννηματάς, και ο Προϊστάμενος του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου, Πρέσβυς κ. Α. Φίλων.
Ως μέλη με ειδική γνώση και εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής συμμετείχαν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Παπούλιας, ο Πρέσβυς ε.τ. και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Παπούλιας, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Στρατηγός ε.α. κ. Δ. Σκαρβέλης, ο Πρέσβυς ε.τ., κ. Β. Θεοδωρόπουλος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θ. Κουλουμπής.
Παρόντες ήταν επίσης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού των Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Κ. Ράλλης, ο γραμματέας του ΕΣΕΠ, κ. Α. Μακρής, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκος.