Δηλώσεις ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. με τη Γερμανική Προεδρία (15/5/2007) (2007-05-16)

Αθήνα, 16 Μαϊου 2007

«Είναι θέμα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα θέμα σεβασμού των πολιτών των 2/3 των Κρατών-Μελών της Ένωσης, που έχουν ήδη επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, να προχωρήσουν οι συζητήσεις με βάση αυτή τη Συνθήκη. Αυτή είναι η βάση της συμφωνίας και αυτή πρέπει να είναι μέχρι το τέλος». Τα παραπάνω δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων (focal points) των Κρατών-Μελών της ΕΕ με τη Γερμανική Προεδρία για το θέμα της Συνθήκης στο Βερολίνο, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας.

«Το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, το οποίο θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Ιουνίου, είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για όλους μας, για όλη την Ευρώπη και ταυτόχρονα ιδιαίτερα περίπλοκο και δύσκολο», υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης, επισημαίνοντας ότι: «Από την πλευρά μας, ως Ελλάδα, θέλουμε να συμβάλουμε στην επίλυση του ζητήματος αυτού και αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες είτε διμερώς, είτε με την Προεδρία, είτε σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες, προκειμένου να υπερβούμε τις δυσκολίες».

«Εμείς θέλουμε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Θέλουμε μια πιο ισχυρή κι όχι μια πιο αδύναμη Ευρώπη. Θέλουμε να είναι η Ευρώπη πιο αποτελεσματική, πιο κοντά στους πολίτες της, μία Ευρώπη που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις θέσεις που υποστηρίζει η χώρα μας στις συζητήσεις που γίνονται στους κόλπους της ΕΕ. «Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες απόψεις» σημείωσε ωστόσο ο κ. Βαληνάκης, «γι’ αυτό και θα πρέπει να δούμε, ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του Ιουνίου, πώς θα μπορέσει η Γερμανική Προεδρία να συμβιβάσει τις αντίθετες απόψεις, ώστε να έχουμε ένα αίσιο αποτέλεσμα».