Δηλώσεις Εκπροσώπου ΥΠΕΞ για σημερινές συναντήσεις ΥΠΕΞ με ομολόγους της, της Παλαιστίνης και Ιορδανίας, καθώς και για το Ευρωπα (2007-05-14)
Αθήνα, 14 Μαΐου 2007
Γ. Κουμουτσάκος : Για δύο θέματα θέλω να σας μιλήσω. Ένα είναι οι συναντήσεις της Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους της, της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας. Δεύτερον θέλω να σας πω δύο λόγια για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η προσπάθεια για την ανακίνηση όλης της συζήτησης για την ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη.
Ως προς το πρώτο: Με ελληνική πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκαν οι δύο αυτές συναντήσεις με τους Υπουργούς της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης. Όπως ξέρετε, ενόψει της σημερινής συνάντησης της Επιτροπής του Αραβικού Συνδέσμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΥΠΕΞ Παλαιστίνης και Ιορδανίας βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Ζητήθηκε από ελληνικής πλευράς να γίνουν αυτές οι συναντήσεις με αντικείμενο και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή για τις οποίες υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον, και βεβαίως για τις εξελίξεις όσον αφορά στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό συζητήθηκαν κυρίως με τον ΥΠΕΞ της Παλαιστίνης. Η συζήτηση εστιάστηκε στον προβληματισμό και στην ανησυχία που υπάρχει για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως όσον αφορά τα οικονομικά. Εμφανίστηκε δε εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη. Σε αυτό το θέμα η Υπουργός επανέλαβε τη μεγάλη ευαισθησία και τη στήριξη της Ελλάδος σε αυτή την προσπάθεια. Όπως ξέρετε, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, πολλές φορές από ελληνικής πλευράς έχει υποστηριχθεί ότι πρέπει να επιτελεστεί πρόοδος στο θέμα της οικονομικής στήριξης των Παλαιστινίων, και αυτό έγινε ακόμη πιο λογικό μετά την συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με τη συμφωνία της Μέκκας. Θυμίζω εδώ ότι η κα Μπακογιάννη τον περασμένο μήνα είχε προτείνει στους ομολόγους της να προσκληθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Παλαιστίνης, για να συναντήσει το Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει απ΄ ευθείας για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Βέβαια σήμερα θα μιλήσει και ο ίδιος, όχι όμως ως μοναδικός καλεσμένος του Συμβουλίου αλλά στο πλαίσιο της συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ζητήματα αυτά.
Όσον αφορά στο θέμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων :
Η κα Υπουργός επανέλαβε τη δημοσιοποιηθείσα από χθες θέση του Υπουργείου και στους δύο συνομιλητές της, δηλαδή ότι οι βεβιασμένες ενέργειες δεν βοηθούν και δεν δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στην ΑΘΠ τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο να προχωρήσει στις απαραίτητες αποφάσεις για τη λήψη των οποίων έχει το αναφαίρετο δικαίωμα και την αντίστοιχη ευθύνη.
Ήταν δύο χρήσιμες και ειλικρινείς συναντήσεις που έγιναν στο πνεύμα παραδοσιακής φιλίας που χαρακτηρίζει τη σχέση της Ελλάδος και με την Παλαιστίνη και με την Ιορδανία. Ο προβληματισμός μας είναι σαφής όσον αφορά τις εξελίξεις αυτές. Κατεγράφη άλλωστε στην επίσημη χθεσινή δήλωση, που έγινε από πλευράς Υπουργείου. Η Ελλάδα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να αρθεί η σημερινή παρανόηση, να επιστρέψουμε στην ομαλότητα, να εδραιωθεί η θέση του Πατριαρχείου και να είναι απρόσκοπτη η αποστολή του προς το σύνολο του Ορθόδοξου ποιμνίου του στην περιοχή αυτή.
Δημοσιογράφος : Λένε ότι ολιγωρήσατε στο θέμα αυτό. Τι απαντάτε;
Γ. Κουμουτσάκος : Δεν υπάρχει καμία ολιγωρία. Οι αιτιάσεις αυτές είναι αβάσιμες. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καθ’ όλη την μακραίωνη ιστορία του εκπληρώνει την αποστολή του σε εξόχως δύσκολες συνθήκες, σε μια περιοχή όπου περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, είναι επικεντρωμένο ενδιαφέρον αλλά και επιδιώξεις και συμφέροντα πολιτισμών, εθνών, κρατών και θρησκειών. Το Πατριαρχείο δεν εκπληρώνει το έργο του σε ένα «εργαστηριακό κενό», αλλά σε ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται από το πολυπλοκότερο και το σημαντικότερο διεθνές πρόβλημα, ίσως δε και το πλέον μακροχρόνιο που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα. Αυτά δεν μπορούν να αγνοούνται. Επίσης δεν μπορεί να αγνοείται ότι το Πατριαρχείο είναι αυτοδιοίκητο και αυτόνομο. Η Ελλάδα στήριζε, στηρίζει και θα στηρίζει το Πατριαρχείο με όλες της τις δυνάμεις, με κάθε τρόπο, σεβόμενη ταυτόχρονα το αυτοδιοίκητο του, δηλαδή την ανεξαρτησία του.
Εξελίξεις για τη συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα:
Την Τρίτη θα γίνει μια συνάντηση στο Βερολίνο με τους εκπροσώπους των 27 σε επίπεδο Υπουργών ή Υφυπουργών ευρωπαϊκών θεμάτων, για το θέμα της ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης. Εκεί αναμένεται ότι θα υπάρξει μια σαφής διελκυστίνδα μεταξύ εκείνων που θέλουν ενίσχυση, εμπλουτισμό που στηρίζουν τη λογική της Συνθήκης και εκείνων που έχουν μια «μινιμαλιστική» προσέγγιση φτάνοντας ορισμένες φορές σε ακραίες θέσεις όπως π.χ. αλλαγή των διατάξεων για την ευρωπαϊκή σημαία, τον ευρωπαϊκό ύμνο, κλπ. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου που θα συζητήσει το θέμα της ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Ενόψει αυτής της συνάντησης έχει αναπτύξει όλον αυτόν τον καιρό έντονη δραστηριότητα και πρωτοβουλίες με σειρά συναντήσεων μεταξύ χωρών που έχουν ταυτόσημη ή πολύ κοντινή προσέγγιση με εμάς. Ο κ. Βαληνάκης συμμετέχει συνεχώς δραστήρια σε αυτές τις συναντήσεις.