Κυριακή, 13 Μαρτίου 2005

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε σήμερα, 12 Μαρτίου 2005, με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς, με τον οποίο συζήτησε την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μετά την συνάντηση του με τον κ. Νίμιτς ο κ. Βαληνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Συναντήθηκα σήμερα με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τον κ. Νίμιτς σε μια από τις τακτικές συναντήσεις που έχουμε ξεκινήσει από το περσινό καλοκαίρι.

  Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μπορώ να σας επαναλάβω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που του ανέπτυξα,  ότι δηλαδή θέλουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Η λύση αυτή θα διευκολύνει πρώτα πρώτα τη διμερή μας σχέση με τα Σκόπια και θα διευκολύνει την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων κάτι που σήμερα είναι ιδιαίτερα αναγκαίο και βεβαίως, θα διευκολύνει και την πορεία των Σκοπίων προς τους ευρωαντλαντικούς θεσμούς. Θεωρούμε δηλαδή ότι θα είναι θετικό εφόσον όπως γνωρίζετε η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την μετατροπή των Βαλκανίων από αυτό που ήταν παλιά, η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι και η άλλη πλευρά θα δείξει την ίδια εποικοδομητική στάση που και εμείς έχουμε δείξει, και ότι θα αντιληφθεί ακριβώς την ανάγκη να προχωρήσει η ευρωπαϊκή της προοπτική μέσα από το δρόμο της αμοιβαία αποδεκτής λύσης”.

Νωρίτερα το πρωί, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης συγκάλεσε επίσης ειδική σύσκεψη στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Ενημερώθηκε εκτενώς για τα σημαντικότερα διεθνή ζητήματα που απασχολούν το Συμβούλιο Ασφαλείας στο οποίο, ως γνωστών, η Ελλάδα συμμετέχει ως μη μόνιμο μέλος και έδωσε οδηγίες για τον καλύτερο συντονισμό της συμβολής της Ελλάδας στο έργο του ΟΗΕ.

Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκης συνεχίζει την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, όπου την Δευτέρα θα έχει στην Ουάσιγκτων διαδοχικές συναντήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με τον κ. Ντάνιελ Φρίντ, Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκά Θέματα, καθώς και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον κ. Γουίλιαμ Μπέρνς, Υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.