Σημεία συνέντευξης του ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στον ALPHA RADIO και στους δημοσιογράφους Β. Χιώτη και Β. Σκουρή (2005-11-23)

“H συμφωνία τον Δεκέμβριο είναι αναγκαία. Δεν προκύπτει όμως ότι είναι και σίγουρη”. Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ALPHA για το ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2007-2013, ενόψει των προτάσεων της Βρετανικής Προεδρίας. Και συνέχισε αναφερόμενος στη στάση της χώρας μας: “Εμείς από τη δική μας πλευρά θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει η συμφωνία αυτή το Δεκέμβριο. Να δώσει η Ευρώπη ένα πολιτικό μήνυμα ότι μπορεί πραγματικά να παίρνει αποφάσεις. Ότι μπορεί να λύνει προβλήματα.. Ταυτόχρονα θέλουμε να είναι μια καλή συμφωνία. Βεβαίως δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε οτιδήποτε… Επιμένουμε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο πακέτο που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου επί Λουξεμβουργιανής Προεδρίας”.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη στρατηγική της Ελλάδας και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για το ζήτημα των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και ενάμιση χρόνο. “Είχαμε ένα στρατηγικό όραμα, ξέραμε που θέλουμε να φτάσουμε, ξέραμε ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουμε και ποιες συμμαχίες να κάνουμε. Κινηθήκαμε με αυτή τη λογική κι ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο…Τίποτα δεν είναι εξ ορισμού κερδισμένο ή χαμένο” είπε χαρακτηριστικά.

“Εμείς κάνουμε μια διαπραγμάτευση διεκδίκησης”, κατέληξε ο κ. Βαληνάκης. “Θέλουμε δηλαδή ο προϋπολογισμός της διευρυμένης Ένωσης, με τα 10 νέα Κράτη Μέλη, να είναι ανάλογα διευρυμένος. Δίκαιη κατανομή των κονδυλίων και δίκαιη κατανομή του κόστους της διεύρυνσης. Αυτό σημαίνει ότι διεκδικούμε αυξημένους πόρους για τη Συνοχή, τον κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.”