Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ, κ. Γ. Βαληνάκη, στον Ρ/Σ ALPHA (2005-12-19)
Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2005
«Θεωρώ το αποτέλεσμα εξαιρετικά ικανοποιητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Πιστεύω πως αυτός ο φάκελος των 20,1 δις που εξασφαλίσαμε για την Ελλάδα αποτελεί μια μεγάλη, ίσως τη μεγαλύτερη, αναπτυξιακή ένεση για τη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Βαληνάκης σε συνέντευξή του σήμερα σχετικά με την απόφαση των 25 για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.
Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική και ενθαρρυντική τη συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μετά από μία περίοδο έντονου σκεπτικισμού έπειτα από τα αρνητικά δημοψηφίσματα για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και την αποτυχία του περασμένου Ιουνίου, η Ευρώπη τώρα δίνει ξανά το μήνυμα ότι μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες, να συνθέτει απόψεις και να προχωρά μπροστά».
Ο Υφυπουργός αναφερόμενος στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι αποτρέψαμε τις επιθέσεις που έγιναν και για την ΚΑΠ και για μια σειρά άλλων θεμάτων. Σε κάθε βήμα μίας διαπραγμάτευσης πρέπει να διασφαλίσεις τα «κεκτημένα» και ταυτόχρονα να προωθήσεις τις θέσεις σου εμπρός. Τα 20,1 δις € δεν ήταν διασφαλισμένα, δεν υπάρχει διασφάλιση σε μία διαπραγμάτευση που εξελίσσεται. Στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων εμείς βελτιώσαμε τις θέσεις μας και πετύχαμε επιπλέον το λεγόμενο ν+3, δηλαδή να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο η περίοδος χάριτος για την απορρόφηση των κονδυλίων. Αυτό δεν ήταν δεδομένο. Το πήραν οι νέες χώρες που είδαν τα κονδύλια τους να συρρικνώνονται, ενώ εμείς από την άλλη πλευρά πήραμε τις καλύτερες συνθήκες απορρόφησης, χωρίς ωστόσο να έχουμε μείωση του φακέλου μας, όταν μάλιστα ο συνολικός φάκελος της συνοχής και του προϋπολογισμού είναι τώρα μικρότερος απ’ αυτόν του Ιουνίου.»
Σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την επιτυχή αποτροπή της αναθεώρησής της, ο κ. Βαληνάκης διευκρίνισε ότι: «Για να αποφασιστεί το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο, μετά το 2013, θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση μεταξύ των εταίρων της ΕΕ, όπως έγινε κι αυτή τη φορά. Υπάρχει ήδη μία ισχυρή ομάδα κρατών, η οποία δεν θέλει να ανοίξει το θέμα της ΚΑΠ πριν από το 2013 και θα επιμείνει σε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει αν δεν συμφωνήσουμε. Και η ελληνική θέση είναι εναντίον αυτών των αλλαγών», είπε ο Υφυπουργός.
Σε ερώτηση για το γεγονός πως η Πορτογαλία φαίνεται να ευνοήθηκε περισσότερο από την Ελλάδα σε σχέση με τα κοινοτικά κονδύλια που της αναλογούν, ο κ. Βαληνάκης ξεκαθάρισε ότι η Πορτογαλία δεν έχει το ίδιο επίπεδο ανάπτυξης που έχει η χώρα μας. Το πιο σημαντικό, όμως, όπως τόνισε, είναι ότι «η Πορτογαλία πέτυχε με μια αλλαγή, που της επέτρεπαν οι κοινοτικοί κανονισμοί, την αναδιάρθρωση των περιφερειών της, φτάνοντας έτσι στη διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου με επιλέξιμο για πλήρη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 94% του πληθυσμού της, έναντι ενός ποσοστού για την Ελλάδα που ανέρχεται μόλις στο 37%. Αν, λοιπόν, εμείς είχαμε προχωρήσει όπως οι Πορτογάλοι και είχαμε κάνει την αναδιάρθρωση όταν έπρεπε το 2002, μέχρι το 2003 που αυτό ήταν εφικτό να γίνει, σήμερα θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει έναν μεγαλύτερο φάκελο», κατέληξε ο Υφυπουργός.