Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ, κ. Γ. Βαληνάκη, στο Ρ/Φ “ΑΘΗΝΑ 9,84” (2004-08-27)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΑΘΗΝΑ 9,84” και στην εκπομπή του κ. Γιώργου Αποστολίδη αναφερόμενος στην σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων για την χώρα είπε μεταξύ άλλων πως “Υπάρχει μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση των αγώνων. Είναι κάτι που δεν το είδαμε πολλοί διότι όλοι ήμαστε προσηλωμένοι στην εθνική πλευρά των μεταλλείων, ο καθένας για τους αθλητές της χώρας του. Είναι λογικό αυτό να γίνεται. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και ένα Ευρωπαϊκό γεγονός και αυτό είναι ότι οι 25 χώρες της ΕΕ έχουν συγκεντρώσει πάνω από 210 μετάλλια συνολικά, έναντι κάτω από 80 που συγκέντρωσε ο δεύτερος, νομίζω οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη Πρώτη στον αθλητισμό – αυτό είναι ένα ακόμη μήνυμα που βγήκε απ’ τους Αγώνες της Αθήνας”.

Επίσης με την ευκαιρία της τελετής λήξης των αγώνων τόνισε ότι “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας αφήνουν με μια κληρονομιά περηφάνιας. Για την διοργάνωση, τις αθλητικές επιτυχίες, την αναγνώριση της ομορφιάς του ελληνικού τρόπου ζωής. Παρά το βάρος των θυσιών, τις γκρίνιες, τις υπερβολές και τις απογοητεύσεις, τα καταφέραμε περίφημα. Κάναμε την δουλειά. Και την κάναμε τέλεια. Αυτό είναι το κύριο που μένει”.

Σχετικά με τις επαφές που έγιναν κατά την διάρκεια των αγώνων είπε “Όλοι όσοι εργαζόμαστε στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων είχαμε πολύ χρήσιμες συναντήσεις. Η χώρα μας για κάποιους που βρίσκονται μακριά και δεν γνωρίζουν τον πραγματικό πληθυσμό φάνηκε πως δεν κατοικείται από 10 αλλά από 100 εκατομμύρια Έλληνες. Η χώρα μας έγινε σημαντικότερη. Μας συνεχάρησαν όλοι οι ξένοι συνομιλητές μας για την τεράστια προσπάθεια που έγινε. Μάλιστα θα έλεγα μερικοί μας ομολόγησαν ότι δεν το περίμεναν ότι η Ελλάδα τελικά θα τα κατάφερνε. Τα καταφέραμε λοιπόν και γι’ αυτό οι αγώνες της Αθήνας δοκίμασαν τις δυνατότητες μιας μεσαίας χώρας και αυτό έμεινε σε πολλούς φίλους μας στο εξωτερικό. Η ικανότητα δηλαδή των μικρότερων χωρών να διοργανώνουν τόσο μεγάλα γεγονότα που είναι κάτι που ξεπερνάει το αθλητικό γίγνεσθαι”.