Σάββατο, 16 Απριλίου 2005

“Στη άτυπη συνάντηση  των Υπουργών Εξωτερικών που μόλις τελείωσε στο Λουξεμβούργο, συζητήσαμε μία σειρά από θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ε.Ε. με χώρες όπως την Κίνα, τον Καύκασο την Μ. Ανατολή, καθώς και για τις Ευρωμεσογειακές σχέσεις.
Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου, τόσο στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, αλλά και όλους μαζί, για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι εταίροι μας άκουσαν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Η Προεδρία συνοψίζοντας τόνισε ότι η θέση της Ε.Ε. είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Σε λίγες μέρες θα έχει συνάντηση με τα Σκόπια και αναμένεται το θέμα αυτό να τεθεί στο πλαίσιο και των γνωστών εξελίξεων: τα Σκόπια χτυπούν την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει την δική της απάντηση στο ζήτημα αυτό.
Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της κύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από την Βουλή των Ελλήνων, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του κ. Μολυβιάτη στην Άγκυρα”.