Έναρξη εργασίων από τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη, της 5ης διεθνούς συνάντησης εργασίας με θέμα το Κόσοβο, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (2005-03-04)
Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης, άνοιξε τις εργασίες της πέμπτης διεθνούς συνάντησης εργασίας, με θέμα το Κόσοβο, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.
Στο χαιρετισμό του ο ΥΦΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε ότι η συμμετοχή των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Βαληνάκης ανέφερε:
“Μια γιγαντιαία και ιστορική διαδικασία ριζοσπαστικής αλλαγής και εκσυγχρονισμού της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει ξεκινήσει. Δεσμευόμαστε να αλλάξουμε τη γειτονιά μας μέσα από αυτή τη διαδικασία. Τα Βαλκάνια δεν πρέπει να παραμείνουν στο περιθώριο της Ευρώπης.
Το γεγονός ότι όλοι οι γείτονές μας επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ, φέρνει την Ελλάδα σε ιδανική θέση για να προωθήσει τη συνεργασία στην περιοχή και να επιχειρήσει την προώθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των κοινών συμφερόντων που μοιραζόμαστε όλοι…Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη γειτονιά μας, να τη μετατρέψουμε σε μία ευρωπαϊκή γειτονιά.. Η λογική είναι σαφής: για την Ελλάδα η εξάπλωση της διαδικασίας εξευρωπαϊσμού στις χώρες κατά μήκος των βόρειων και ανατολικών της συνόρων είναι μείζονος ζωτικής, στρατηγικής, οικονομικής και πολιτικής σημασίας, δεδομένου ότι διασφαλίζει τη σταθεροποίηση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής”.
Σχετικά με την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε:
“Οι όποιες εκτιμήσεις υπάρχουν σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς. Μόνο μια συνολική προσέγγιση θα διασφαλίσει ότι θα εξουδετερωθούν όλες οι “νάρκες” του παρελθόντος, ότι η ειρήνη θα είναι μόνιμη, ότι η περιοχή θα ενσωματωθεί πλήρως με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Μέρος της προσέγγισης αυτής είναι η ευρωπαϊκή προοπτική, της οποίας η Ελλάδα είναι κύριος υποστηρικτής. Το δεύτερο μέρος είναι ότι η επίλυση του θέματος του Κοσόβου ή οποιουδήποτε άλλου εκκρεμούς ζητήματος δε θα δημιουργεί προβλήματα σε άλλο σημείο της περιοχής. Τρίτον και σημαντικότερον, πρέπει να καταστεί σαφές, ότι κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη, ούτε οποιαδήποτε γειτονική χώρα, μπορεί να υιοθετήσει μια “εγωιστική” προσέγγιση στο ζητήματα. Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: μια πολιτική μηδενικού αθροίσματος στα Βαλκάνια δεν θα γίνει ανεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οι χώρες της περιοχής επιδιώκουν να προσχωρήσουν.
Για αυτό το λόγο η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων, καθώς και για τον προσδιορισμό των παραμέτρων τού πότε και πως πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς”.
Τέλος, αναφερόμενος στην αίτηση της ΠΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Βαληνάκης ανέφερε:
“Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί την αίτηση για ένταξη της ΠΓΔΜ, τα Σκόπια πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο διάλογος και η συναινετική διάθεση είναι απόλυτα απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η ΠΓΔΜ πρέπει να κατανοήσει ότι η ΕΕ δε μπορεί να αποδεχθεί στους κόλπους της κράτη που δεν λειτουργούν με συναινετική διάθεση”.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη και ενόψει της ανάληψης από τη χώρα μας της Προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SΕΕCP) τον ερχόμενο Μάιο, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης είχε σειρά συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κ. Λουκά Ανανίκα, με το Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης κ. Richard Zink, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τρέχουσες εργασίες της Υπηρεσίας, καθώς και με τον επικεφαλής της Εναλλακτικής Έδρας του Συμφώνου Σταθερότητας κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.