Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης έλαβε μέρος στην άτυπη Υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Σλοβενία, με θέμα τις δυνατότητες παροχής τεχνογνωσίας για την ταχύτερη δυνατή ενσωμάτωση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Βαληνάκης τόνισε την σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ενσωμάτωση των Κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας έμφαση στην συνεχή και βαθιά συνεργασία της χώρας μας με όλες τις χώρες που προσανατολίζονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας για την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου. Ανέφερε μάλιστα πως διανύουμε μία ιδιαίτερη κι ιστορική συγκυρία, στην οποία όλες οι χώρες που γειτονεύουν με την Ελλάδα επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως αυτό απαιτεί μία κολοσσιαία διαδικασία προσαρμογών στο κοινοτικό κεκτημένο. "Οι γείτονές μας," είπε, "θ’ αλλάξουν ριζικά πολλά πράγματα, απ΄ τη νομοθεσία σχετικά με τα παιχνίδια, μέχρι την αμυντική τους πολιτική. Σ’ αυτή την πορεία αλλαγής της γειτονιάς μας, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνιστής".

Κατά την διάρκεια της διάσκεψης, όσο και στις διμερείς επαφές του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών, εξετάσθηκαν πρακτικοί τρόποι μέσω των οποίων τα Κράτη Μέλη της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαληνάκης παρουσίασε στους ομολόγους του το σχέδιο δράσης που του έχει παραδοθεί απ’ την πρωτοβουλία τριών ινστιτούτων με την ονομασία "Μαζί στην Ευρώπη". Σκοπός της εν λόγω κοινής προσπάθειας, όπως παρουσιάστηκε και πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, είναι ο συντονισμός δημόσιων κι ιδιωτικών φορέων, όπως και μη-κυβερνητικών οργανισμών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την οργάνωση εκπαιδευτικών κι άλλων δράσεων για την ταχύτερη μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.